xyz

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: dance1 » 30 gru 2013, 13:26

montffa a co ciekawsze jest to system sterowania FIDIA,

Tu kolego nie ma czym się chwalić, większego gó..a w sterowaniach raczej nie znajdziesz.
Na + chyba jedyny to grafika ale w sterowaniu to raczej nie wymagane.

Tagi:

Autor tematu
montffa
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: montffa » 30 gru 2013, 17:52

Bardzo będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Maszynę składaliśmy sami. Była transportowana spod Mediolanu. Podczas uruchamiania co chwilę coś wyskakuje i nie wiadomo czasem, czy jest to błąd w konfiguracji maszyny, czy błąd operatora. Facet od serwisu miał być, ale się spóźnia, a wszyscy chcą już natychmiast, aby działało. Ja właściwie to powinienem dać sobie spokój i czekać z rękami w kieszeniach, aż dadzą mi do dyspozycji sprawdzoną i odebraną maszynę. Było by mi łatwiej. Czasem nie wiadomo gdzie leży problem. Poskładałem i ustawiłem system pomiarowy, teraz nie można uruchomić wrzeciona. Mam nadzieję, że to już ostatnia przeszkoda. Gdyby wszystko działało to można by organoleptycznie, jak już ktoś powiedział, ale na razie nie da się. To ja pytałem o jakiś przykładowy program dla 5-osiówki. Z góry dziękuję.

Autor tematu
montffa
Kontakt:

Post napisał: montffa » 01 sty 2014, 18:46

MlKl pisze:Bartek, nie mieszaj w głowie nowicjuszowi. Siedzisz od dawna w pięcioosiówkach, a on dopiero próbuje ogarnąć trzy...

Zdecydowana większość maszynek prezentowanych na forum to trzyosiówki ze sztywnym wrzeciennikiem. Najzwyklejszy układ kartezjański.
Skoro jesteś taki fachman i masz tak olbrzymie doświadczenie, a do tego jak widzę, lubisz oceniać innych, to wykaż się i pokaż, jak frezem zrobić prostopadłą dziurkę w powierzchni pod katem. No proszę, pokaż jaki z ciebie mistrz dziesięcioosiówek. W gębie jesteś mocny. Pokaż co umiesz. Masz szansę.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 01 sty 2014, 18:52

kto? ja ?
ja nikomu nie musze niczego udowadniać, zwłaszcza za friko. ale ja tylko w 5 osiach, dziesięc to chyba nie ta maszynka, tylko jakies dupne centrum z dodatkowym małym 5 osiowym przesuwem
poza tym co za problem
powierzchnia otworu po tworzących albo kontur pod kątem

[ Dodano: 2014-01-01, 18:54 ]
z pogłebianiem
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
montffa
Kontakt:

Post napisał: montffa » 01 sty 2014, 21:17

bartuss1 pisze:kto? ja ?

powierzchnia otworu po tworzących albo kontur pod kątem
Następny mistrz, nie znasz G-code? To napisz jak jesteś taki wyrafinowany operator. A tak przy okazji, to za co chcesz kasę? Idź do roboty i sobie zarób. A porad możesz udzielać w poradni - małżeńskiej dla pe...ów.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2014, 19:31 przez montffa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 01 sty 2014, 21:59

Chłopie - ogarnij się. Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć, to nie zaczynaj od ubliżania potencjalnym nauczycielom. Pięcioosiówka działa nadal w przestrzeni kartezjańskiej, ale dwa dodatkowe stopnie swobody głowicy narzędziowej powodują takie skomplikowanie projektowania trajektorii narzędzia, że w praktyce nie robi się tego ręcznie. Czyli nikt pracowicie nie wklepuje w notatniku poleceń g-code dla pięcioosiówki. Ścieżkę narzędzia generuje się z rysunku CAM-em z odpowiednim dla danej maszyny postprocesorem.

Bartek zbudował już kilka pięcioosiówek, ja od tygodnia jestem dumnym posiadaczem czwartej osi w swojej maszynie. Żaden z nas nie zna sterowania FIDIA, więc nie podpowiemy ci, jak z niego korzystać.

Wykonanie otworu pod kątem na pięcioosiówce nie jest jakimś trudnym zadaniem technicznym, i od biedy da się zaprogramować z palca. Ale do tego trzeba znać kinematykę konkretnej maszyny.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 01 sty 2014, 23:27

otwoór pod katem do płaszyzny normalnej, jaka by ona nie była z punktu widzenia maszyny w ukladzie kartezjańskim jest elipsą - najprostszy przykład to przenikanie brył na pierwszym roku studiów jakichkolwiek mechanicznych, czy tez technikum.
jakkolwiek w plaszczyznie normalnej można to opisac za pomoca zwykłych g2 i R to przy zaindeksowanym kącie pozostaje tylko CAM, w tymże zas jesli ustawimy sobie jakis kontur na dowolnej płaszczyznie bądz powierchni parametrycznej i ustawimy obróbkę styczną do niego, zaś jego normalną centralną jako kierunek ruchu, to cam nam to wyliczy, recznie tego nie napiszesz, nawet najlepszym programem sterującym np sinumerik 840 D SL czy Fanuc 35i, jakkolwiek są to bardo zaawansowane programy sterujące maszyną, to do skomplikowanych trajektorii wrzuca się plik z cama w postaci g kodu.
no ja wszystkich g kodów nie znam, bo uzywam raptem może 30 z nich z pamieci i na wyrywki i to mi wystarcza w zupelnosci przy pisaniu prostych programów czy tez edycji dlugich.
camy polecic mogę dwa - mastercam i zw3d. zw3d sprzedaję jako dytrybutor tak na marginesie, siedze sobie w nim od czasu do czasu i z nudów czasem sobie cos frezuję w przerwie meczu, z mastercamem tez mialem dużo zabawy i jakby na to nie patrzec przygotowanie w nim obróbki 5 osiowej to chwila, zalezna od mocy obliczeniowej kompa.
nadmienię jeszcze ze postprocesory do cama zależne są od definicji maszyny, w 5 osiowce od promienia obrotu wrzeciona w glowicy a także limitow kąta, niby nic, ale kable urwać bardzo latwo, a spieprzyc material klienta za kilka tysiecy sekund pięc.

kolega mątwa chyba za dużo bąbelków skosztował ostatnio że go nerwy pusciły
odnosnie poradni dla pedalów ( nazywajmy rzeczy po imieniu, w koncu jestesmy dorosli) - możesz kupić sobie jednąz moich ksiązeczek i się doszkolić :P
gdzies tam wyzej od czasu do czasu wyskakuje bannerek z moim pomyslowym konstruktorem, a jak juz trafisz do tej ksiegarni to znajdziesz i inne moje pozycje, ba, nawet powieśc dla dzieci napisalem :P
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: dance1 » 02 sty 2014, 12:00

montffa ale przecież Fidia produkuje własnego cama Hi-Mill, zapomnieliście kupić że tak na ręcznym programowaniu się skupiasz?
Co do poradni, pedałów się nie wypowiadam ale zauważ że to świadczy tylko i wyłącznie o Twoim poziomie.

Autor tematu
montffa
Kontakt:

Post napisał: montffa » 02 sty 2014, 19:12

Widzę, że wystarczy przesłać Wam kilka konkretów, to od razu dyskusja staje się rzeczowa. Tak trzymać.

[ Dodano: 2014-01-02, 19:34 ]
MlKl pisze:
Wykonanie otworu pod kątem na pięcioosiówce nie jest jakimś trudnym zadaniem technicznym,
To mistrzu napisz, na swoją maszynę, na razie jedynie mielesz ozorem.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 03 sty 2014, 07:55

Jak potrzebuję coś takiego napisać, to po prostu siadam i piszę. Natomiast nie odczuwam potrzeby napisania tego na twoje polecenie. A tobie to i tak na nic się nie przyda, bo w moim sterowaniu mogę używać pętli, warunków i skomplikowanych obliczeń matematycznych w g-codzie, twoja FIDIA tego nie łyknie.

Dla programisty najważniejszy jest algorytm - dopiero jak wiesz, co chcesz osiągnąć i podzielisz to na etapy, to zaczynasz ubierać to w kod. Musisz ustawić narzędzie, albo materiał pod odpowiednim kątem, dojechać narzędziem do materiału, a następnie wykonać ruch roboczy w nim. W przypadku ruchu pod kątem będziesz musiał wyliczać punkty końcowe dla kilku osi jednocześnie, omawialiśmy to wcześniej.

A tak ogólnie, to spróbuję cię przy okazji oświecić - to forum nie służy do obsługi żądań nieuków i niedorobieńców. Pomagamy chętnie ludziom, którzy po pierwsze sami próbują sobie pomóc, i grzecznie o pomoc proszą. Ty nie spełniasz żadnego z warunków.

Słowem - napisz procedurę, której potrzebujesz, i wrzuć do oceny - wtedy pogadamy o konkretach. Nikt za ciebie tego nie napisze za free.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”