Szlifierka do węglików spiekanych

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
MaciejWnuk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Szlifierka do węglików spiekanych

Post napisał: MaciejWnuk » 29 gru 2013, 16:58

Witam wszystkich!

Projektuje swoją własną szlifierkę do obróbki węglików spiekanych. Wykonałem już koncepcyjny model 3D mojej maszyny.

Maszyna ma szlifować obustronnie sztabkę o przekroju poprzecznym 2x2 i długości 315 z węglika spiekanego dla uzyskania odpowiedniego kształtu. Załączam kilka zdjęć obrazujących maszynę.

W internecie ciężko jest znaleźć coś na temat oporu skrawania węglików spiekanych, a co za tym idzie sił skrawania może ktoś miał już do czynienia z tego typu materiałem do obróbki?

Wstępnie pozycjonowanie ściernic będzie odbywało się ręcznie za pomocą śrub drobnozwojnych i głowic mikrometrycznych. Napęd główny zakładam silnikami elektrycznymi jednofazowymi po jednym na każdą stronę ściernic(po 2 ściernice na wałek). Posuw realizowany będzie przy pomocy przekładni śrubowo-tocznej sprzężonej z silnikiem krokowym.

Sterowanie silnikiem krokowym planuje wykonać przy pomocy Mach3.

Może ktoś miał do czynienia z obróbką tego materiału i pomógłby mi w odpowiednim obliczeniu sił skrawania i doborze silnika?
Przy okazji z chęcią opowiem na pytania co do obrabiarki oraz może ktoś ma jakieś cenne uwagi co do maszyny. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

frontside
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: frontside » 30 gru 2013, 00:56

Witam,

Co z chłodzeniem?
To ma robić nóż z pręta 2x2mm? Bez chłodzenia łatwo się będzie łamał. Jak rozwiązałeś uchwyt? Z jaką prędkością będziesz to szlifował? Z mojego doświadczenia potrzebujesz ok. 0,5-1kW na ściernicę, ale to zależy z jaką prędkością, jaką ściernicą, jak szybko i z jakim chłodziwem - jeżeli będzie wystarczająco wolno a przekrój wystarczająco mały to i 100W wystaczy.
Ważne jest zabezpieczenie przed pyłem - to nie stal żeby tworzyły się "kłaczki" - to będzie pył który dostanie się wszędzie (na sucho). Najlepsze są mieszki + delikatne nadciśnienie w nich.
Do czego służą te dwie regulowane płyty z przodu?

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 30 gru 2013, 01:09

witam.
tak patrzę i patrzę i myślę sobie .
taki cieniutki element musi być dokładnie prowadzony.
i na " wejściu " i na " wyjściu " .
musi być podparty na maksymalnej długości - z rys. wynika że poza tarczami wisi sobie swobodnie .
długo nie powisi.
tarcze raczej muszą pracować w przeciwnych kierunkach - będzie dociskać a nie obracać.
o chłodzeniu ( obfitym ) napisał Kol.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
MaciejWnuk

Post napisał: MaciejWnuk » 30 gru 2013, 13:13

Ciesze się, że ktoś się zainteresował moją maszyną :)

Planuje dołożyć gotowy układ chłodzenia ( Widziałem przykładowe w akcesoriach CNC), będę też musiał dobudować osłony, aby płyn nie dostał się w mechanizm śrubowo-toczny, łożyska liniowe i napęd główny (myślę że wykorzystam te mieszki)

Dwie płyty z przodu są po to aby prowadzić sztabkę przed szlifowaniem ( są regulowane w obu osiach)(Rys w załączniku)

Prowadzenie po szlifowaniu będzie realizowane za pomocą docisku układu kinematycznego przedstawionego na rysunku.(Rys w załączniku)

Szlifowanie zakładam 30 m/s(choć w innych maszynach widziałem na poziomie 20 m/s), Przy średnicy ściernicy 100mm daje to prawie 6000 obr/min wałka napędowego. Natomiast posuw na poziomie 0,5 m/min. Co do napędu ściernic to dziś postaram się skończyć modelować ten układ i wstawić fotki (po 1 silniku 1,5 kW na ściernice, ponieważ widziałem w szlifierkach moc silników na poziomie 1,1 -1,5 kW)
Kolega pukury dobrze zauważył, że w obecnej konfiguracji z jednym silnikiem układ będzie wyrzucał sztabkę do góry.

Szlifierka ma zaostrzyć sztabkę z obu stron ( Rys w załączniku) wymiary sztabki długość 315, wysokość 2 mm, szerokość od 2 do 8 mm)
Załączniki
Obrazy.rar
(205.29 KiB) Pobrany 195 razy

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 30 gru 2013, 15:27

witam.
oczywiście bierzesz pod uwagę że to co oszlifują tarcze ( 2 mm - grubość ) będzie po łuku ?
niby nie takim wielkim - 100mm średnicy - ale zawsze .
może coś nie dopatrzyłem - ale co będzie jak materiał wyjdzie z prowadzenia przed tarczami - a będzie prowadzony ( jak ? ) przez dociski na sprężynkach ?
myślę że powinien być prowadzony przed tarczami ( jaki tam wymiar surowego jest ) i po tarczach ( po takim kształcie jaki ma być po szlifowaniu.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

frontside

Post napisał: frontside » 30 gru 2013, 21:40

To nie płyn tylko szlam szlifierski i powienien być chociaż wstępnie filtrowany - szczególnie jeżeli dasz olej (a olej jest dużo lepszy od wody w tym zastosowaniu). W bardzo brudnym chłodzie ziarna węglika dostają się między tarczę a materiał i działają jak łożysko.
Kierunek szlifowania węglika to zwykle od ostrza w głąb (odwrotnie niż na rysunku i odwrotnie niż HSS) - jeżeli prowadzenie będzie mało sztywne to będzie wciągało materiał pomiędzy ściernice.

Za Pukury-m co z prowadzeniem? Jeżeli te dwie kulki na sprężynkach to stracisz osiowość bardzo szybko (kiedy większa część sztabki wyjedzie z prowadzenia). Wiesz, że stalowe płyty szybciej się wytrą niż węglik który po nich jeździ i z przodu bardziej niż z tyłu (dłużej jedzie od strony ściernicy niż na początku).

Prędkość szlifowania katalogowo chyba 18-30 m/s - im szybciej tym mniejszy posów i większe siły oraz więcej ciepła. Zużycie ściernicy mniejsze.
Posów tak ze 2-4x za duży jeżeli to ma być nóż i na jedno przejście.

Ogólnie fajne urządzenie ale nadal nie widzę prowadzenia - może jakieś pazurki dociskowe z przu i z tyłu wóżka?

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 31 gru 2013, 13:52

Na jedno przejcie to psów jest 50-100 razy za duży,szczególnie przy tak smukłym przedmiocie(zależnie od ziarnistości i twardości ściernicy).
Co do chłodzenia -można spokojnie emulsjami wodnymi ,jednak specjalnie dedykowanymi do szlifowania węglika(nie wypłukują kobaltu) .W firmie węglik szlifuje się w ilościach mierzonych w taczkach(miesięcznie) i jako chłodziwo stosuje się zarówno olej jak i emulsje -mniej więcej pół na pół (w zależności od maszyny). Na sucho też idzie dużo.

frontside

Post napisał: frontside » 31 gru 2013, 14:55

Na sucho to może po 0,01mm jechać - a i tak będzie bieda. Na sucho szlifuje się płytki w narzędziu gdzie korpus może odebrać dużo ciepła - a i tak jest dużo wolniej.
Smukłość żeby wyeliminować to musi mieć sztywną podtrzymkę - ale i tak nóż 2x2 będzie się łamał od byle czego przy szlifowaniu.
Posów 0,08mm/s to przesada chyba - ale 0,8mm/s byłby w sam raz.

PS. Jeżeli dasz układ chłodzenia 10l to przy 2 silnikach 1,5 kW (zakładając nawet, że wykorzystasz 50% mocy) zagotujesz to chłodziwo w parenaście minut. Praktycznie cała moc szlifowania idzie w ciepło. Przy emulsji i wydajnym wyciągu tworzysz coś jak komin chłodniczy - ale przy szlifierce o mocy 1kW średnio trzeba było dolać 10-15l wody na zmianę. Przy oleju albo bardzo duży układ albo chłodnica (najczęściej i to i to).

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 31 gru 2013, 16:30

Ty masz swoje doświadczenie ,a ja swoje. Jeśli ma to robić na raz, to ziarno raczej drobne(bo nie będzie obróbki wykańczającej) ,a wtedy posów na poziomie 0,08 mm/s powinien być odpowiedni. Dasz szybciej, wysypiesz ściernicę ,a zaprawianie czasochłonne ,nie to co przy ceramicznych.

Awatar użytkownika

warczp
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: warczp » 02 sty 2014, 12:36

zdzicho pisze:Co do chłodzenia -można spokojnie emulsjami wodnymi ,jednak specjalnie dedykowanymi do szlifowania węglika(nie wypłukują kobaltu).
Dokładnie popieram.
Nie warto truć się kobaltem.
Różowy kolor chłodziwa to sygnał alarmowy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”