Jaką pompę wybrać?

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: diodas1 » 30 gru 2013, 18:54

Jeżeli upierasz się przy pompowaniu to możesz dobrać sobie pod względem wydajności pompkę perystaltyczną. http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... rch_scope= Łatwo toto naprawić. W razie zużycia mechanicznego czyli najczęściej przetarcia "kiszki" wymieniasz kawałek rurki silikonowej i działa dalej. Pompki perystaltyczne są stosowane w niektórych instalacjach spryskiwaczy szyb w samochodach ale mają silniki przystosowane do raczej krótkotrwałej pracy. Innym rodzajem do zastosowań przy agresywnych płynach są pompy membranowe. Szczególnie takie http://allegro.pl/pompa-pneumatyczna-me ... 62709.html są budowane do pracy w ciężkich warunkach a także do przetłaczania substancji o wysokiej lepkości. To jednak chyba już przerost formy nad treścią (cena) i potrzebne jest do napędu sprężone powietrze. Zaletą jest możliwość regulacji przepływu przez zwykłe dławienie na wylocie,a pompa sama zużywa tyle powietrza ile potrzebuje, bez konieczności jego regulacji. Ciśnienie płynu na wylocie pompy max takie jak ciśnienie powietrza zasilającego.

Tagi:

Autor tematu
dexter
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: dexter » 30 gru 2013, 20:44

Ze spryskiwaczy tak jak kolega wspomniał nie podziała długo ze względu na stalową oś, jest jednak jedna z fiata 125p perystaltyczna Obrazek z tym że po paru minutach gorąca i do tego warczy jak simson bez tłumika jednym słowem niemiłosiernie sie tłucze, nie pomogło nawet rozebranie i nasmarowanie smarem.

Trawiarkę natryskową chcę zrobić dlatego ze mam większość części i brakuje mi tylko pompy. Dysze posiadam o strumieniu kołowym po 5 na stronę (cztery po rogach i jedna w środku) z testów wynika że pokrywają całe pole trawienia. Do tego w układzie wystarczy mi 0.5-1L roztworu gdzie w zanurzeniowej potrzebuję 4L (ma kumpel i narzeka)

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: diodas1 » 30 gru 2013, 21:24

Dopóki nie trafisz na tę jedną, jedyną, w której zakochasz się bez pamięci, zobacz pompkę perystaltyczną, którą popełnił kolega z forum https://www.cnc.info.pl/topics85/naklad ... a&start=30 Może to Cię zainspiruje. Konstrukcja takiej pompy jest prosta a to czy będzie przeznaczona do pracy ciągłej, jaką będzie miała wydajność i jak donośnie będzie śpiewać zależy od wielkości, grubości wężyka, dokładności wykonania i rodzaju silnika. W każdym razie tutaj można tak dopracować konstrukcję że ciecz trawiąca nigdzie nie będzie miała kontaktu z metalem, oprócz trawionego laminatu, co trudno osiągnąć w innych konstrukcjach. Membranowe też niby takie mogą być ale same zawory ssący i tłoczący czasem wymagają wspomagania jakąś sprężynką.
Pompa membranowa napędzana sprężonym powietrzem, wspomniana wyżej ma ciężkie zawory kulowe dociskane do gniazd zaworowych grawitacyjnie ale ogólnie pracuje ona dość wolno- pyka jak traktor, więc zawory mają czas żeby opaść i zamknąć przepływ kiedy trzeba.

Ciekawostka- konstrukcja pompy perystaltycznej z drewna :mrgreen: http://www.mt.com.pl/pompa-perystaltyczna
[youtube][/youtube]
Jak widać ten typ pompy nie powala wydajnością. Żeby ją zwiększyć trzeba podwyższyć obroty, dać grubszy wężyk ( lub kilka cienkich wężyków równolegle ) albo zwiększyć srednicę komory w której pracuje ten wężyk. Konstrukcję tego typu pompy można zresztą prosto obliczyć zamiast zgadywać. http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... rch_scope=

[ Dodano: 2013-12-30, 22:50 ]
Wpadło mi do głowy że warta rozważenia jest pompa fontannowa do oczek wodnych. Jest to pompa wirowa (odśrodkowa) gdzie wirnik łopatkowy siedzi wewnątrz oddzielnej komory z tworzywa sztucznego i jest odseparowany od silnika a napęd przekazywany jest sprzęgłem magnetycznym. Pompa normalnie zanurzona jest w wodzie, dzięki czemu (chłodzenie) może pracować na okrągło. Wytwarza niestety małe ciśnienie ale wydajność ma niezłą, zależna od wielkości modelu w typoszeregu. Można by zatem zastosować więcej dysz natryskowych.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 31 gru 2013, 10:48

Na przełomie lat 80/90 kiedy zaczynałem z obwodami drukowanymi dostęp do maszyn był bardzo ograniczony, a ceny były zabójcze więc kombinowaliśmy sami. Różnie to wychodziło, ale prawidłowość była zawsze ta sama - czym dokładniejsza kopia maszyny to działanie było lepsze (nie było wtedy chińszczyzny i królowały niemieckie konstrukcje). I nie chodzi tu o kopie "wizualne", ale o dokładne szczeguły np. pompy i dysze.
Dlatego właśnie jestem sceptyczny do takich dziwacznych pomysłów bo to przerabialiśmy.
Ale każdemu wolno. Pochwal się poźniej jak Ci wyszło.

Autor tematu
dexter
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: dexter » 09 mar 2014, 20:39

A jak myślicie dało by się do samej głowicy dopasować jakiś silnik? Mam sporo silników z wkrętarek czy dmuchaw, a było by znacznie taniej. Tutaj znalazłem zdjęcia takiej głowicy, myślę że się nadaje tylko te 3 śrubki wewnątrz musiałbym zastąpić czymś.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”