budowa plotera do plazmy

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
przemyslaw2ar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 64

Post napisał: przemyslaw2ar » 27 lip 2013, 08:35

Ja na pewno zostanę przy jednym silniku na oś a że nabrałem zaufania do zelprowego sterownika to też muszę do niego dostosować silniki (na tym sterowniku silniki pracują cichutko bez zbędnych pisków i innych melodyjek :) ) 3Nm do moich zastosowań wystarczy na pewno a przejazdy po 30m/min są mi nie potrzebne.
Chciałem dać pasy ale obawiam się o ustawienie prostopadłości maszyny.
Wałki wiszące wziąłem ze względu na łatwość ich ustawienia a nie mam gdzie splanować tak długich el ramy jednak nie jest to do końca przesądzone. Zawsze mogę wziąć podparte bo o Hiwinkach to na obecną chwilę nie ma mowy. Wszystkie el zamówiłem w Augustowie ale jeżeli mówicie ze można to zrobić lepiej nie zwiększając zbytnio budżetu to jestem otwarty na zmiany

zetki nie kupowałem gotowej bo i poco ja potrzebuje zakres ruchu max 50mm i w tym temacie nie będę się wygłupiał albowiem to ma byc plazma a nie wszystko w jednym, Na frezarkę przyjdzie jeszcze czas ale tam potrzeba innego budżetu

Powstaje kwestia ustawienia prostopadłości maszyny co na listwach wydaje się być prostsze aniżeli na pasach (bynajmniej na listwach wiem jak to zrobić a na pasach?)

Tagi:

chlop83
Posty w temacie: 15

Post napisał: chlop83 » 28 lip 2013, 09:54

z moich doświadczeń wynika że niepodparte wałki dwa razy 25mm na długości 1500mm uginają się już pod własnym ciężarem więc rozwiązanie dobre jednak max 500mm, jesli dasz podparte nawet na nieobrobionym aluminiowym profilu to unikniesz wielu przykości przy budowie....
pasy wybaczają bardzo duże niedokładoći w montażu, jak dobrze poszukasz kupisz za grosze... (oczywiście nowe) są ciche...

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 29 lip 2013, 09:38

za waszą namową zmieniłem zamówienie na wałki podparte fi16 zarówno w X jak i Y jednak koncepcja maszyny zakłada pozostanie przy listwach zębatych mimo iż mam świadomość że ich ustawianie łatwe nie jest.

Hałas to przy cięciu i tak jest więc ten pochodzący od listew nic nie wnosi ale rozumiem ze na listwach może pojawić się luz ale nie wiem jak to jest przy pasach albowiem nie miałem z nimi styczności a zakładam że również wymagają dokładnego naciągnięcia i tu i za mało i za dużo może dać nieoczekiwane efekty.

[ Dodano: 2013-07-29, 17:20 ]
Panowie orientujecie się może gdzie można kupic profil alu 80x80x4 oraz 100x100x4mm w długościach 1,5mb i 2,4mb jedyne co znalazłem w necie to TEN sklep ale trudno się z nimi skontaktować telefonicznie a na maila od trzech dni cisza

Może macie jakieś swoje sprawdzone sklepy byłbym wdzięczny za namiar.

MaInnE
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: MaInnE » 30 lip 2013, 22:29

co do profil to nic nie napisze jeśli chodzi o pasy to słyszałem dużo opinii nie pochlebnych też buduje na listwach zębatych luzy między zębowe można zawsze zredukować ale każdy ma prawo do swoich opinii a trędy jakie widzę to są na pasy tylko nie wiem dlaczego ??? pewnie zwolennicy są za tylko czy jest ktoś kto coś napisze z doświadczenia swego i to poprze jakimś przykładem. Argument jeśli chodzi o hałas jest to dla melomanów, czy coś jeszcze prócz przekątnych to można dodać?? Pewnie tak jestem ciekaw Zapraszam do prywatnej galerii i komentarze proszĘ każde zniosę :)[/list]

[ Dodano: 2013-07-30, 22:35 ]
Co do profili alu pytaj na CNC Augustów tel: +(48) 87 643 03 50

[ Dodano: 2013-07-30, 22:37 ]
Jeszcze jest w Białymstoku firma KOLNEX szukaj w necie kontaktu sprzedają tylko al i inne kolorowe.
MaInnE kto pyta nie błądzi. :)

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 04 sie 2013, 23:22

Od jutra zabieram się za ramę i mam nadzieje że teraz zrobię to jak należy
Obrazek
Tutaj rama z profili 80x80x4 i 80x40x3, ploterek ma pole robocze 2150 dla X i 1300 dla Y
Palone arkusze to w 90% 1000x2000 ale od biedy da się wypalić z większego arkusza

Obrazek
Żólte to wałki liniowe fi16 podparte na całej długości, zielone listwa zębata która na osi Y będzie poziomo zębami w dół a w X ustawione zęby pionowo/prostopadle do kierunku jazdy

Obrazek

Niestety nie mam koncepcji co do rozwiązania napędu osi Y ,wiem ze przeniosę napęd z jednej strony na drugą za pomocą wałka jednak brakuje mi pomysłu na autokasowanie luzu. Myślę czy by nie zastosować przegubowego montażu łożysk wałka i zespołu napędowego (wałek długości 2400mm fi 20 na czterech łożyskach)

Belki Xi Y wykonane z aluminium odpowiednio X 80x80x4 mm dł 1500mm, Y 150x50 x5 dł 2300mm

Oś Z wykonane z płaskownika alu 150x15

Wszystkie el. zamówione u sponsora (EBMiA)

Zastanawiam się też nad 4-tą osia czyli przystawką do rur

Sterowanie chyba jednak zostawię LinuxCNC albowiem pomimo mojej słabej znajomości z tym sys. obsługa i jakośc pracy jest (jak dla mnie) przyjemniejsza niż w Mach(aczkolwiek testowałem tylko demo)
No chyba ze przetestuje tez inne choć Step2CNC czy jakoś tak :wink: mi nie podszedł albowiem szarpie napędami pozostaje jeszcze Piko :)

Podpowiedzcie jak rozwiązać to kasowanie luzu , czy poprostu zdać się na łezki w obudowach łożysk i raz na pół roku skasować ew. luz.

chlop83
Posty w temacie: 15

Post napisał: chlop83 » 05 sie 2013, 06:51

jak pewnie większośc ludzików którzy coś już w życiu wypalili na własnym portalu oddzieliłbym ruszt od konstrukcji pod prowadnice.

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 05 sie 2013, 08:40

Z rusztem to wiem ale maszyna musi być kompaktowa i niema możliwości rozdzielenia stołu od wanny. ( będzie przewożona) Jedynym izolatorem będą izolatory 25mm z ebonitu. W tym momencie moją największą bolączką jest kasowanie luzu na zębatkach

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 18 sie 2013, 20:46

Po mału coś zaczynam skręcać ale idzie to bardzo mozolnie, miałem spory problem z pozyskaniem aluminium albowiem zwodzili mnie blisko 2 tyg a koniec końców dostałem i tak połowę zamówionego materiału dlatego też posiłkuję się trochę stalą .

na osi X są profile 80x80x3 (miały być 4mm ale...) na Y 100x100x4mm
Z chcę zrobić z płaskownika 100x15 i 40x10 ale jak na razie brakuje mi koncepcji.
Niestety ale ze względu na konstrukcje zdecydowałem się dać listwy zębate od strony roboczej stołu. Wiem że to nie najlepsze posunięcie jednak szkoda mi było 20cm pola roboczego a podnoszenie belki w góre niosło by za sobą konieczność zrobienia długiej Z-ki czego chciałbym uniknąć

fotki słabe bo telefonem ale coś widać
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszelkie uwagi przyjmę z pokorą
Podpowiedzcie panowie jak rozwiązać Z dla plazmy chodzi mi głównie jakie el powinna zawierać aby była możliwość późniejszego wykrywania blachy i zgrania z THC, dać łożyska od strony palnika czy od strony Y?

kameleon
Posty w temacie: 1

Post napisał: kameleon » 28 gru 2013, 21:05

jak sprawuje się taki profil na takiej długości na bramie "nie ugina się"?
Janusz

Autor tematu
przemyslaw2ar

Post napisał: przemyslaw2ar » 19 sty 2014, 18:24

Witam.
Długo tu nie zaglądałem (praca)
Co do pytania o profil to jest bardzo sztywny, co prawda nie mierzyłem ugięcia ale już na oko widać że jego prostolinijność jest o wiele wyższa niż profilu stalowego.

Niestety ze względu na brak czasu dalsze prace przy maszynie zostały wstrzymane pomimo pełnego zestawu elementów do budowy, być może w lutym coś ruszę w temacie.

Tymczasem nadal pracuję na starej maszynie która pomimo swoich wad pocięła już kilkanaście ton blach bez jakiejkolwiek konserwacji. Daje mi to też do myślenia albowiem te łożyska liniowe już teraz wykazują lekkie opory (zgrzyty) bez trudu pracy jakim jest plazma a co dopiero będzie później? Cały czas chodzi mi po głowie wymiana tych łożysk na rolki.

Kolejnym powodem przestoju jest tez całkowity brak pomysłu jak zrealizować wykrywanie materiału i jakiego programu użyć do sterowania albowiem obecny LinuksCNC pomimo że jest dla mnie bardzo przyjazny to nie mogę w nim rozgryźć THC. Mimo ogromnej pomocy ze strony kol.@jarenio nie udało mi się podłączyć THC. Niby Linuks jest ustawiony pod obsługę to nie udało mi się wpiąć go do sterownika (zelpr-a) a jak udało się wpiąć to z kolei linuks generuje błędy a to nie na mój łeb :)

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”