kopiarka do elementow drewnianych

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

bobik55-21
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: bobik55-21 » 29 lis 2013, 19:09

kolega( bambus 1121) nie zwrócił uwagi na najważniejszą rzecz którą różnią się te polecane
przez niego kopiarki od mojej ,a mianowicie że kopie wychodzą identyczne jak zamocowany model.
Natomiast w mojej kopiarce model i kopia mają lustrzane odbicie.

Jeszcze raz daję fotkę do porównania,Obrazek

Tagi:

bambus1121
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6

Post napisał: bambus1121 » 30 lis 2013, 13:07

Również da się prosto to zrobić, kopiarka taką jak pokazywałem z małką przeróbką, wrzeciono i cos co wrzeciono przypomina do zdejmowania wymiarów mocujesz na łożyskach liniowych na wspólnym wałki, łączysz je przegubem najprościej 2 ramiona o jednakowych odległościach połączone na tulejach bądź łożyskach z frezarką oraz czymś do zdejmowania wymiarów, wszystko zamocowane w jednej płaszczyźnie wtedy gdy będziesz przesówać w osi y wszystko idzie razem ale jeżeli przesuniesz w osi x frezarke w lewo to to "coś" pojedzie w prawo, należy dodać jeszcze mocowania aby nie ciągnęło w jedną strone w postaci drugiego udentycznego ramienia z tym że punkt zgięcia musi byc przymocowany do osi posówu oraz musi mieć dodane dodatkowe zgięcie na ramionach aby nie blokował się. ciężko to z opisu może będzie zrozumieć pisażem nie jestem ale jak kolega to przemyśli co napisałem to sam wpadnie na pomysł jak to zrobić.

bobik55-21

Post napisał: bobik55-21 » 30 lis 2013, 18:29

Nic z tego opisu nie kapuje.

Teoretycznie widzę tylko jedno rozwiązanie w miarę proste ,że należało by
w tej kopiarce zrobić takie sprzężenie wrzecion do mocowania tych drewnianych
figur np. kołami zębatymi- żeby jedno wrzeciono obracało się w lewo a drugie w prawo.
i wtedy wyszła by figurka w lustrzanym odbiciu.
Obrazek

natomiast co do figur płaskich w lustrzanym odbiciu to szkoda zachodu na jakieś tam
przystawki, które by były bardziej skomplikowane niż cała ta kopiarka ,lepiej zrobić
sobie drugą jak najprostszą kopiarkę tylko do lustrzanych odbić,na podobnej zasadzie
jak moja kopiarka.Ale to jest moje osobiste zdanie starego fachowca .
Może ktoś będzie obserwował te nasze wywody i wymyśli coś jeszcze prostszego
niż ja lub ty kolego.

bambus1121

Post napisał: bambus1121 » 30 lis 2013, 18:50

W załączniku przesyłam profesionalny rysunek, wiadomo mam nadzieje jak ma to wyglądać. proste i działa.

oczywiście jest to uproszczony rysunek, troche żle narysowany bo górne łączenie przegóbów ma nie być połączone z tą tuleją, do tulei ma byc przymocowany na stałe tylko pręt po którym te przeguby się suwają.
Załączniki
jak że prfesionalny rysunek.png

bobik55-21

Post napisał: bobik55-21 » 30 lis 2013, 23:00

Jak by się ktoś uparł i zrobił tak jak kolega przedstawia to może by i coś wyszło
jakieś tam lustrzane odbicie ,nie podobają mi się tylko w tym rozwiązaniu te przeguby
ponieważ wszystkie takie połączenia mają jakieś luzy co może odbić się na dokładności w pracy tej kopiarki.

Ja już przemyślałem i będę robił kopiarkę z jeszcze innym rozwiązaniem przedstawionym
na tym rysunku z klonowanym z dwóch fotek przez mnie samego.
Obrazek

Mam zamiar zrobić podobną do tej kopiarki z dodatkowo mocowaną przystawką w której
będą dwa talerze obrotowe sprzężone ze sobą na dwa sposoby ,tak żeby się obracały
w tą samą stronę do robienia kopii figur płaskich identycznych ,lub żeby obracał się jeden talerz w lewo a drugi w prawo do lustrzanych odbić. Tylko jeszcze muszę dopracować sposób sprzężenie tych dwóch talerzy i napęd -prawdopodobnie na korbę.

Dla mnie kopiarka musi być nie za duża tylko uniwersalna,żebym mógł wykonać kopie figur obrotowych
i płaskich i oczywiście ich lustrzanych odbić.

bambus1121

Post napisał: bambus1121 » 01 gru 2013, 11:22

Luzy można zniwelować, w mojej konstrukcji łatwiej niż w twojej kolego, koła zębate czy łańcuchy sa bardziej podatne na błędy/luzy niż dobrze dobrane tuleje czy łożyska liniowe, ale mniejsza z tym wszystko w praniu wyjdzie. ja swoją kontrukcję kończyć zaczynam, ale w niej nie będzie odbicia lustrzanego jedynie obrót tak ja na twoim zdjęciu ale myśle żeby nie używać przekładni a każdą z osobna wyskalować w stopniach i według tego ustawiać element kopiowany i element obrabiany ewentualnie na przekładni łańcuchowej to zrobić plus skala dla sprawdzenia dokładności.

bobik55-21

Post napisał: bobik55-21 » 01 gru 2013, 14:17

Kolego jak ją zrobisz to wrzuć fotkę, może coś ciekawego podpatrzę w twoim rozwiązaniu.

Bo ja zamierzam w następnym roku dopiero ją zacząć robić ,a na razie to będę zbierał materiały
do jej konstrukcji, i dopracowywał szczegóły rozwiązania.
Jak ją kiedyś zrobię to oczywiście się pochwalę i dam Fotki.

bambus1121

Post napisał: bambus1121 » 26 gru 2013, 00:51

Minął miesiąc a ja stoję w miejscu z robotą i czekam aż znajomy na fabryce mi kilka elementów dorobi, ale to już nie te czasy co się chłopaką w sobote rysunek dało a w poniedziałek po dniówce było gotowe.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: diodas1 » 26 gru 2013, 19:57

Istnieje też możliwość różnych odwzorowań prostych i lustrzanych kiedy zastosuje się do przenoszenia ruchów linki stalowe. To względnie tańsze rozwiązanie niż różne przeguby i przełożenia zębate a poza tym łatwiej powalczyć z luzami.

bambus1121

Post napisał: bambus1121 » 28 gru 2013, 01:05

Jeśli chodzi o praktyczną stronę zastąpienia przegubów linkami i późniejsze ich ustawianie to... wole przeguby, akurat z linką stalową i kołowrotkami mam doświadczeni z budowy maszyn na siłownie, wbrew pozorom nie aż takie to proste jak by się mogło wydawać:P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”