Cięcie blach w pakietach.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Po pierwsze jaki tego sens, skoro laser tnie blachę o grubości np. 2mm o wiele szybciej niż blachę o grubości 4mm. Chociaż z drugiej strony oszczędność prądu i gazu może wyszłoby na to samo.
Po drugie. Palenie laserem polega na stopieniu materiału a następnie wydmuchanie stopionego materiału za pomocą powietrza (tlenu lub azotu). Skoro nałożysz warstwy blach to gaz nie będzie miał wydmuchiwać stopionego materiału. zespawają ci się blachy ze sobą. No chyba że będziesz ciął od początku arkusza to może coś z tego da.
Nigdy nie widziałem i nie próbowałem.
Po drugie. Palenie laserem polega na stopieniu materiału a następnie wydmuchanie stopionego materiału za pomocą powietrza (tlenu lub azotu). Skoro nałożysz warstwy blach to gaz nie będzie miał wydmuchiwać stopionego materiału. zespawają ci się blachy ze sobą. No chyba że będziesz ciął od początku arkusza to może coś z tego da.
Nigdy nie widziałem i nie próbowałem.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Teoretycznie się da - blachy muszą być idealnie do siebie przylegające.
W praktyce nie wymusisz blach by w każdym miejscu dokładnie do siebie przylegały, skręcisz śrubami do okola, środek będzie gubił styk. W przypadku jakikolwiek odstępstw zaraz pierwszą blachą przyspawa ci do drugiej.
Tak pakietować za to można na waterjetach.
W praktyce nie wymusisz blach by w każdym miejscu dokładnie do siebie przylegały, skręcisz śrubami do okola, środek będzie gubił styk. W przypadku jakikolwiek odstępstw zaraz pierwszą blachą przyspawa ci do drugiej.
Tak pakietować za to można na waterjetach.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel