Grawerko-Frezarka Bryłowa

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
marekdziubak
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Post napisał: marekdziubak » 22 gru 2011, 07:23

Witam cię serdecznie po konsultacji z żoną :P hahaha okazuje sie że nie zostanie moim sponsorem tylko firma :P czyli nie ma kłopotu czy 1000zł na elektronikę w wymiarach 150cm na 60cm wystarczy ?

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: diodas1 » 22 gru 2011, 12:22

Powinno wystarczyć i to z zapasem. Zanim włączysz spawarkę żeby zacząć klecić jakąś konstrukcję powinieneś przejrzeć działy "frezarka-konstrukcja metalowa" i "frezarka-konstrukcja stalowa" Możliwe że tam coś podpatrzysz. Jeżeli nie to ten projekt który Ci wskazałem wcześniej. Na tej podstawie dobierzesz wielkość silników krokowych, potem do silników właściwy zestaw sterowników i odpowiedni do tego wszystkiego zasilacz. Montując konstrukcję musisz już wiedzieć jakie prowadnice, i rodzaj przenoszenia napędów zastosujesz. W każdym z tych punktów jest kilka możliwości a każda ma pewne zalety i wady o który dowiesz się z lektury wątków na tym forum. Lepiej uczyć się na cudzych błędach niż płacić za własne. Rozpiętość kosztów jakie mogą Cię spotkać jest bardzo szeroka. Na szczęście można nimi dość elastycznie żonglować. Każdy komponent dostępny jest w różnych miejscach w różnych cenach. Dlatego urządź polowanie z nagonką czyli czytaj, czytaj, czytaj, rób notatki i grzej kalkulator do czerwoności a osiągniesz sukces. Powodzenia.

Autor tematu
marekdziubak

Post napisał: marekdziubak » 22 gru 2011, 15:45

:twisted: Witam dziś odbyłem rozmowę z szefem on stwierdzil że może kupić cos używanego. No niewiem. Tłumczylem mu ze to może okazać sie porażka i sporo trzeba bedzie rzeczy wymienić. Ta maszyna co wysłales mi linka xza 2000$ + 600$ za 360 stopni ale troszke kicha bo ja migdy nie kuwałem nic z poza Polski a zdaje mi sie ze za te pieniadze w polsce nic nie kupie podobnego.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: diodas1 » 22 gru 2011, 16:47

Takiego samego nie kupisz, to znaczy widziałem też tę maszynę w Allegro ale za dwa razy prawie wyższą cenę. Zwróć też uwagę ze tamta maszynka miała mały obszar obróbki. Mimo obaw jeżeli terminy nie gonią to warto porozglądać się za jakąś używaną. Oczywiście przed zakupem osobiście ją zobaczyć i wypróbować. Zdarzają się takie przypadki że ktoś przesiada się na sprzęt z wyższej półki albo z różnych względów kończy przygodę z cnc. Obserwuj zakątki które Ci wskazałem i sam zgłoś odpowiednim anonsem zainteresowanie zakupem w dziale "giełda". Twoje oczekiwania, szczególnie w kwestii obrabianych materiałów nie są wygórowane więc okazyjny zakup nie puści firmy w samych skarpetkach a znacząco podniesie możliwości. Można też kupić nową maszynę, choćby taką http://allegro.pl/nowa-cnc-frezarka-gra ... 92956.html ale nic mi nie wiadomo na temat jej realnej wartości użytkowej. Wykonana jest chyba z płyt paździerzowych co mnie trochę do niej jeży ale kto wie- może na rozgrzewkę nie byłaby zła. Zresztą obejrzyj sobie wszystkie filmiki które "tanie-cnc" zamieścił na youtube i sam oceń czy to Wam wystarczy. Tam co prawda są głównie płaskie grawerki ale to tylko kwestia stworzenia odpowiedniego pliku i może powstać płaskorzeźba.
Tutaj na forum też są magicy którzy budują frezarki dla konkretnych zamawiających. Złap kontakt, i pertraktuj. Cena zależy od projektu, materiałów konstrukcyjnych, użytych komponentów...

Autor tematu
marekdziubak

Post napisał: marekdziubak » 26 gru 2011, 08:31

Właściwie nic nie wiem na temat ściągnąłem książki z tego forum przeczytałem z biernie ale one były o mechanice a nie o tym jak i jakimi programami się steruje cnc np. mam plany wycięcia wręg czyli elementów na płaskiej sklejce po wprowadzeniu do maszyny do tego sterownika wytnie mi to samo ? na mach 3 bo to chyba jeden z lepszych programów? A jak się ma płasko rzeźba? jak się ja wprowadza można 3d maxa czy już raczej nie bardzo ?

Mam średnia wiedzę na tematy techniczne ale na projektowaniu i przeróbce jakiś g kodów to to ... he he 1 raz słyszę :P

Autor tematu
marekdziubak

Post napisał: marekdziubak » 18 gru 2013, 19:20

Obrazek

A co powiecie na to ? da coś takie rade zmajstrować :P maks obiektu 30 centymetrów żywica w obrubce badzo lekka

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”