prosze o pomoc - chropowatość - klasa dokładności

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Paulina student
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

prosze o pomoc - chropowatość - klasa dokładności

Post napisał: Paulina student » 12 gru 2013, 11:10

Dzień dobry, Jestem studentką i potrzebuje pomocy bo nie bardzo się na tym znam, a konkretniej przeprowadziłam eksperyment zmierzyłam chropowatośc próbki,dla parametrów Ra,Rq,Rsm i Rt na dwóch maszynach jedna to przenośny Profilometr Hommel Tester T1000 natomiast druga maszyna na której wykonywałam pomiary które miały być moimi wzorcowymi to Przyrząd pomiarowy - Form Talysurf PGI 1230, obliczyłam błędy itd i ostatecznie klasa dokładności dla moich pomiarów wyszła mi odpowiednio dla parametrów Ra - 0,79%,Rq - 2,43%, Rsm - 0,77% i Rt - 58,88%. Wiec teoretycznie wykonałam powierzone mi zadanie ale teraz pozostało mi napisać wnioski, a ja nie bardzo rozumiem co ta klasa dokładności ma znaczyć dla chropowatości, znaczy wiem ogólnie co to jest klasa dokładności i że są tabelki z których powinno się odczytać, ale nie bardzo wiem jak i dlaczego moje Rt jest takie duże promotor powiedział że obliczenia są dobrze... tym bardziej że z tego co szukam informacje to tabelki są tylko dla parametrów Ra i Rz a ja mam z tych dwóch tylko Ra , a co z resztą ? Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie mi co moje wyniki oznaczają :(

Tagi:

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rc666 » 12 gru 2013, 12:57

Czy kolezanka posiada dostep do internetu??

GOOGLE!!!!! Tam jest odpowiedz.
Tak z grubsza to klasa chropowatosci bedzie zwiazana ze sposbbem obrobki danej powierznii. Im wyzsza klasa chrobowatosci tym powierzchnia jest lepsza. Wartosci Ra, Rz czy Rt bedzie nizsza.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Autor tematu
Paulina student

Post napisał: Paulina student » 12 gru 2013, 13:14

rc666 pisze:Czy kolezanka posiada dostep do internetu??

GOOGLE!!!!! Tam jest odpowiedz.
Tak z grubsza to klasa chropowatosci bedzie zwiazana ze sposbbem obrobki danej powierznii. Im wyzsza klasa chrobowatosci tym powierzchnia jest lepsza. Wartosci Ra, Rz czy Rt bedzie nizsza.
Tak posiadam, napisałam że wiem mniej wiecej co to jest klasa dokładności, ale poprostu nie rozumiem swoich uzyskanych wyników dogłębnie, moge odczytac z tabelki że moja płytka była szlifowana dokładnie, ale co z tego wynika ? i w tabelkach jest tylko parametr Ra a co z interpretacją innych wyników czy istnieja jakieś przedziały w których mieszczą się np błędy poprawności wzorca miary, odchylenia sredniego standardowego itd dla pomiaru chropowatości ? Mam napisać wnioski w których nie moge zawrzeć tylko tego że moja płytka była szlifowana dokładnie i chyba w stosunku do chropowatości to im wyższa klasa chropowatości to powierzchnia jest gładsza a nie lepsza, bo zależy co chcemy uzyskać
Pozdrawiam i czekam dalej na pomoc w przedstawieniu mi tematu dogłębniej.

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rc666 » 12 gru 2013, 13:32

To zadaj konkretne pytanie i wtedy.....
Chcesz wnioski, ale w kontekscie czego? Powierzcni ksieżyca??
"Ra - 0,79%,Rq - 2,43%, Rsm - 0,77% i Rt - 58,88%" Co oznaczaja te procenty??

Autor tematu
Paulina student

Post napisał: Paulina student » 12 gru 2013, 13:48

rc666 pisze:To zadaj konkretne pytanie i wtedy.....
Chcesz wnioski, ale w kontekscie czego? Powierzcni ksieżyca??
"Ra - 0,79%,Rq - 2,43%, Rsm - 0,77% i Rt - 58,88%" Co oznaczaja te procenty??
Te procenty oznaczają wyliczoną klasę dokładności ze wzoru δ= |(e(j )± w)/W_max |∙100% gdzie ej - bład poprawności wzorca miary, w - bład wierności, w max - zakres mierzony (80):
moje wyniki
ej - 0,093
w - 0,535
odchylenie średnie kwadratowe standardowe - 0,178
błąd dokładności - 0,628
i ostatecznie klasa dokładności - 0,79% tu wypisałam wartości tylko dla Ra, nurtuję mnie też klasa dokładności mojego Rt strasznie duża, i nie wiem również czy błędy mają jednostki wszystkie parametry (Ra,Rq,Rsm,Rt) były mierzone w µm. Jak pisałam wcześniej pomiary były w obliczeniach porównywane do pomiarów z drugiej maszyny i otrzymałam takie wartości błedów oraz klasy dokładności. Z maszyny nr 1 uzyskałam 50 wyników mierzonej próbki odpowiednio dla parametró ra,rq,rsm,rt i te wyniki były w obliczeniach porównywane do wzorcowych z dokladniejszej maszyny mierzonej ta sama probke

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rc666 » 12 gru 2013, 17:43

Czy tobie chodzi o to dlaczego sa rozne rezulty pomiarow???

Autor tematu
Paulina student

Post napisał: Paulina student » 12 gru 2013, 19:57

rc666 pisze:Czy tobie chodzi o to dlaczego sa rozne rezulty pomiarow???
nie chodzi mi o to co oznaczają obliczone wyniki oprócz tego, że moja płytka była szlifowana i wytaczana dokładnie, czy oznaczają tylko to ? chodzi mi o to żeby ktoś kto zna się na rzeczy bardziej niż ja przybliżył mi sens wytworzenia tych obliczeń, poza tym dziękuje Roman niektóre linki okazały się przydatne w laniu wody do pracy :) pozdrawiam

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rc666 » 13 gru 2013, 15:28

To co obliczylas to jest blad pomiaru.
Masz plytke o jakies chropowatosci ktora jest plytka wzorcowa.
Teraz dokonujesz pomiaru chropowatosci jakims urzadzeniem i masz jakis tam odczyt, konkretny numer. Nastepnie obliczas jaki blad popelnilo to urzadzenie ktorym mierzylas. Jezeli miesci sie w jakims przedziale to oznacza ze to urzadzenie mierzy poprawnie. Jezeli blad pomiaru jest za duzy wtedy uznajemy ze dane urzadzenie mierzy niepoprawnie.
W twoim przypadku parametr Rt, mial blad 55% czyli zdecydowanie za duzo.
Wniosek: nie nadaje sie do pomiarow Rt. Dlaczego? nie wiem, moze byc wiele przyczyn.

Autor tematu
Paulina student

Post napisał: Paulina student » 13 gru 2013, 20:47

rc666 dziękuje za pomoc i odpowiedzenie na post myślę że udało mi się napisać jakieś konstruktywne wnioski, jeszcze raz dzięki za zainteresowanie się tematem pozdrawiam i przy okazji wesołych świąt życzę wszystkim :) :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”