Broken pipe w Stepconf

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 10 gru 2013, 20:59

bmajkut pisze:Nie wyrzucę go bo jest mały i po zainstalowaniu linux już na nim działa sprawnie tylko jak widać ma problem ze stepconf. Poza tym nie mam aż tyle pieniędzy by kupić coś lepszego z LPT.
Działa świetnie tylko nie działa ?
Weź się na coś zdecyduj.

Pamiętam czasy gdy Atari 800XL kosztował w Pewexie 100$ a ja miesięcznie zarabiałem 20$.
Faktycznie nie było mnie stać.
Ale Ty to po prostu pieprzysz głupoty.
http://allegro.pl/plyta-glowna-intel-at ... 68053.html
http://allegro.pl/intel-d945gclf2-atom3 ... 24332.html
http://allegro.pl/intel-d945gclf2-plyta ... 91130.html
To tylko trzy aukcje znalezione na szybko.
Na tym sprzęcie LinuxCNC nie tylko działa, ale za***prza jak szalony.
A 1GB DDR2 kupisz za 10 zł.

Ty jesteś najzwyczajniej masochistą, masz frajdę męczyć się na zabytkowym laptopie, który być może z LinuxCNC nie jest kompatybilny, a być może jest najzwyczajniej uszkodzony.
Chcesz marnować życie na głupoty, to marnuj.
Swoje.
Cudze życie szanuj i ludziom du** nie zawracaj.

.

Autor tematu
bmajkut
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: bmajkut » 10 gru 2013, 23:08

tuxcnc pisze:
bmajkut pisze:Nie wyrzucę go bo jest mały i po zainstalowaniu linux już na nim działa sprawnie tylko jak widać ma problem ze stepconf. Poza tym nie mam aż tyle pieniędzy by kupić coś lepszego z LPT.
Działa świetnie tylko nie działa ?
Weź się na coś zdecyduj.

Pamiętam czasy gdy Atari 800XL kosztował w Pewexie 100$ a ja miesięcznie zarabiałem 20$.
Faktycznie nie było mnie stać.
Ale Ty to po prostu pieprzysz głupoty.
http://allegro.pl/plyta-glowna-intel-at ... 68053.html
http://allegro.pl/intel-d945gclf2-atom3 ... 24332.html
http://allegro.pl/intel-d945gclf2-plyta ... 91130.html
To tylko trzy aukcje znalezione na szybko.
Na tym sprzęcie LinuxCNC nie tylko działa, ale za***prza jak szalony.
A 1GB DDR2 kupisz za 10 zł.

Ty jesteś najzwyczajniej masochistą, masz frajdę męczyć się na zabytkowym laptopie, który być może z LinuxCNC nie jest kompatybilny, a być może jest najzwyczajniej uszkodzony.
Chcesz marnować życie na głupoty, to marnuj.
Swoje.
Cudze życie szanuj i ludziom du** nie zawracaj.

.
Jak masz jakiś problem to idź się wypłacz kobiecie a jak jej nie masz to do księdza albo lekarza. Linuxcnc działa a nie działa stepconf. Jest różnica. Wątek dotyczy notebook'a więc jeśli chcesz pochwalić się umiejętnością wyszukiwania produktów na allegro to znajdź innego laptopa. Po to go kupiłem, by w domu nie stał pecet który miałby być wykorzystywany tylko do sterowania frezarką.
Wiem, że domeną niektórych jest wydawanie wielu tysięcy złotych na budowę cnc bo inaczej to nie ma sensu i nie będzie działać ale ja mam mniejszy budżet i póki co mi się udaje. Linuxcnc działa nawet na słabszym sprzęcie tylko wymaga to odpowiedniego skonfigurowania.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 10 gru 2013, 23:36

bmajkut pisze:Wątek dotyczy notebook'a więc jeśli chcesz pochwalić się umiejętnością wyszukiwania produktów na allegro to znajdź innego laptopa.
Wątek dotyczy oślego uporu i marnowania cudzego czasu.
Chcesz mieć to, nie chcesz tamtego, to sobie rób jak chcesz i sam rozwiązuj swoje problemy.
Każdy ma swoje życie, tylko jedno, więc nie wciągaj innych w swoje idiotyczne zachcianki i swoje problemy na własne życzenie.

Laptopy w większości nie nadają się do LinuxCNC, a ta mniejszość która się w ogóle nadaje ma zdecydowanie gorsze parametry od płyty Intel D925GCLF2 za jedyne sto złotych.
Ten laptop którego posiadasz albo się nie nadaje, albo jest uszkodzony, bo żadne "broken pipe" nie ma prawa występować.
Na szukanie przyczyny najzwyczajniej szkoda życia.

.

micges
Posty w temacie: 4

Post napisał: micges » 10 gru 2013, 23:36

Generalnie Linuxcnc z jąderem czasu rzeczywistego nie jest polecany do użytku na laptopach ze względu na masę technologii oszczędzania energii, które przeszkadzają a których często nie można wyłączyć.
Przed zabawą stepconf sprawdź jaki masz jitter na komputerze programem 'latecy-test' z menu cnc i podaj go tutaj.

Autor tematu
bmajkut

Post napisał: bmajkut » 11 gru 2013, 18:16

Przerzuciłem się na WinXP i Mach3. Trochę mnie to kosztowało nerwów, ale są postępy. Niestety silniki dalej się nie kręcą ale jest reakcja kiedy uruchamiam jakiś plik z g-kodami. Objawy niekręcenia się to piszczenie silnika i nie kręcenie się. Normalnie silnik jest na luzie a jak wcisnę na przykład strzałkę do góry to się blokuje i tak jakby te impulsy elektryczne były za szybkie. W Mach3 mam ustawioną częstotliwość na 35kHz i w Motor Tuning mam ustawione 200 kroków, prędkość na 100mm/min przyśpieszenie 4mm/s
step pulse = 5us i dri pulse = 5us.
Pomożecie?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 11 gru 2013, 18:57

bmajkut pisze:Przerzuciłem się na WinXP i Mach3.
Bardzo mnie cieszy twoja decyzja.
Pomocy szukaj we właściwym dziale.

.

Autor tematu
bmajkut

Post napisał: bmajkut » 11 gru 2013, 23:56

Spróbowałem LinuxCNC 8.04 i wszystko działa co jest dowodem na to, że można pracować na tak słabym i tanim sprzęcie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 12 gru 2013, 05:48

bmajkut pisze:Spróbowałem LinuxCNC 8.04 i wszystko działa co jest dowodem na to, że można pracować na tak słabym i tanim sprzęcie.
Zamierzasz używać programu sprzed kilku lat, w którym nie działa połowa użytecznych funkcji, co jest dowodem na to, że jesteś masochistą.
O gustach się nie dyskutuje, chcesz się męczyć to się męcz, tylko przypomnę Ci że to twój wybór i to Ty powinieneś ponosić jego konsekwencje.

.

Autor tematu
bmajkut

Post napisał: bmajkut » 12 gru 2013, 11:11

tuxcnc pisze:
bmajkut pisze:Spróbowałem LinuxCNC 8.04 i wszystko działa co jest dowodem na to, że można pracować na tak słabym i tanim sprzęcie.
Zamierzasz używać programu sprzed kilku lat, w którym nie działa połowa użytecznych funkcji, co jest dowodem na to, że jesteś masochistą.
O gustach się nie dyskutuje, chcesz się męczyć to się męcz, tylko przypomnę Ci że to twój wybór i to Ty powinieneś ponosić jego konsekwencje.

.
Nie wiem o który program ci chodzi czy po prostu o LinuxCNC i uważasz że jest przestarzały czy może uważasz że Ubuntu 8.04 nie ma "jakiś" użytecznych funkcji.
Nie miałem najmniejszego problemu przy aktualizacji LinuxCNC do najnowszej wersji bez aktualizacji systemu.

hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: hecza » 12 gru 2013, 12:17

Zgadza się – też mam takie jedno stare uparte pudło ( 8.04 + 2.5.3 ) i działa dobrze na tokarce, ale przy konfiguracji frezarkowej parę rzeczy nie jest dostępnych.
Czy będzie Kolega mógł bez nich się obejść, to sam w przyszłości osądzi.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”