Mini frezarka na serwach 250x180x100 profile ALU.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Odezwij się do kolegi Malaxis'a, on troche tego kupuje z ebay'a, może coś doradzi.
Generalnie przy takiej wiotkiej konstrukcji nie wiem czy jest sens dawać szyny. Niech się ktoś inny wypowie czy nie będzie jakichś zagrożeń. Np. to że wałek podparty fi16 będzie sztywniejszy od takiej prowadnicy 15-ki. Pamiętaj że szyny swoje właściwości uzyskują po przykręceniu do sztywnego korpusu.
Generalnie przy takiej wiotkiej konstrukcji nie wiem czy jest sens dawać szyny. Niech się ktoś inny wypowie czy nie będzie jakichś zagrożeń. Np. to że wałek podparty fi16 będzie sztywniejszy od takiej prowadnicy 15-ki. Pamiętaj że szyny swoje właściwości uzyskują po przykręceniu do sztywnego korpusu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Hej,
Zadzwoń do ARMY i zapytaj czy mają profile 40x40 i 40x80 na stanie. Jak kiedyś od nich brałem to nie mieli i długi czas oczekiwania na nie był. Oni głównie standardem 45x45 i 45x90 obracają.
Co do prowadnic. Moim zdaniem warto zainwestować w szyny, wygodniej się je na profilach instaluje
chociaż to pośrednia jest zaleta.
Zadzwoń do ARMY i zapytaj czy mają profile 40x40 i 40x80 na stanie. Jak kiedyś od nich brałem to nie mieli i długi czas oczekiwania na nie był. Oni głównie standardem 45x45 i 45x90 obracają.
Co do prowadnic. Moim zdaniem warto zainwestować w szyny, wygodniej się je na profilach instaluje

-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Właśnie od nich ceny dostałem, 40'stki i 80'tki mieli na miejscu. Co do cen to wersje Light są jeszcze do zaakceptowania gorzej z tymi normalnymi. W środę będę przez Łódź cisnął to może do nich zajdę i pooglądam na żywo.Kazik_Wichura pisze:Hej,
Co do prowadnic. Moim zdaniem warto zainwestować w szyny, wygodniej się je na profilach instalujechociaż to pośrednia jest zaleta.
Odnośnie mocowania szyn do profili to raczej bym dał pod szynę jeszcze jakiś płaskownik, np z Alu 15mm grubości i szerokości tyle co profil.
BTW są jakieś proste programy do MES'a? Tak żeby wyeksportować pliczek 3D i posprawdzać ugięcia? Temat trochę na studiach liznąłem, ale wtedy to była dosyć skomplikowana sprawa.
-
Witam,
mimo że w temacie cisza to powoli zbieram graty do budowy.
Główna koncepcja się nie zmieniła, czyli profile ALU i serwa, ale postanowiłem zakupić jednak prowadnice i wózki. Początkowo miały być 15, ale jak zobaczyłem jakie małe to jest, poszedłem w 20.
Poniżej kilka fotek co udało się uzbierać

Śruby kulowe 1605 i bloki z ebaya.
Używane wózki z kołnierzami dla X i Z oraz bez kołnierzy dla Y.
Największy silnik do napędu stołu, dla niego też jest przeznaczony enkoder 600ppr.
Servo od Malaxis'a ( to najbardziej na prawo) będzie najprawdopodobniej dla osi Z, a jeden z pozostałych silników + enkoder dla osi X.
Prawdę mówiąc boje się że te silniczki będą za słabe, no ale wyjdzie po testach. Silniki będą napędzały śruby za pomocą przekładni 1:4 i pasków HTD 3M.
Co do elektroniki to udało mi się ją uruchomić i podpiąć do starej drukarki
. Poniżej kilka fotek z druciarni i drukarni oraz filmik z pracy 

VIDEO
Teraz kolejnym krokiem będzie dokończenie projektu maszynki i przerysowanie wszystkiego do SolidWorks'a (aktualnie rysuje w SketchUp). W SW zrobię analizę MES i postaram się dołożyć wzmocnienia, aby przemieszenia były jak najmniejsze. W miedzy czasie muszę poszukać trochę formatek ALU na monblok osi X i Z, stół, mocowania nakrętek i inne.
mimo że w temacie cisza to powoli zbieram graty do budowy.
Główna koncepcja się nie zmieniła, czyli profile ALU i serwa, ale postanowiłem zakupić jednak prowadnice i wózki. Początkowo miały być 15, ale jak zobaczyłem jakie małe to jest, poszedłem w 20.
Poniżej kilka fotek co udało się uzbierać

Śruby kulowe 1605 i bloki z ebaya.
Używane wózki z kołnierzami dla X i Z oraz bez kołnierzy dla Y.
Największy silnik do napędu stołu, dla niego też jest przeznaczony enkoder 600ppr.
Servo od Malaxis'a ( to najbardziej na prawo) będzie najprawdopodobniej dla osi Z, a jeden z pozostałych silników + enkoder dla osi X.
Prawdę mówiąc boje się że te silniczki będą za słabe, no ale wyjdzie po testach. Silniki będą napędzały śruby za pomocą przekładni 1:4 i pasków HTD 3M.
Co do elektroniki to udało mi się ją uruchomić i podpiąć do starej drukarki

VIDEO
Teraz kolejnym krokiem będzie dokończenie projektu maszynki i przerysowanie wszystkiego do SolidWorks'a (aktualnie rysuje w SketchUp). W SW zrobię analizę MES i postaram się dołożyć wzmocnienia, aby przemieszenia były jak najmniejsze. W miedzy czasie muszę poszukać trochę formatek ALU na monblok osi X i Z, stół, mocowania nakrętek i inne.
-
W temacie była cisza, ale cały czas coś tam powoli dłubie.
Kształt konstrukcji trochę się zmienił w porównaniu po planów początkowych, ale serva DC oraz profile aluminiowe zostały.
Poniżej kilka fotek:
Wiercenie płytek pod sterowniki

Elektronika - na razie mega bajzel ale będzie porządek. Zasilacz jest tymczasowy, o dziwo nawet daje radę.
Mach na tabletolaptopie z win8.1 64 bit
Podstawa
Ustawianie kąta bramy
Skręcanie
Pomocnik
Przykrecone prowadnice

BiedaWrzeciono
Komputer Cnc firmy LASOCKI, pomocnik trochę obudowę nadgryzł
I pierwsze wióry

https://vimeo.com/117732400
Na koniec dylemat mam. Czy kupić Kressa czy zapolować na mokrą chinkę? Zależy mi aby głośność wrzeciona była możliwie najmniejsza.
Kształt konstrukcji trochę się zmienił w porównaniu po planów początkowych, ale serva DC oraz profile aluminiowe zostały.
Poniżej kilka fotek:
Wiercenie płytek pod sterowniki

Elektronika - na razie mega bajzel ale będzie porządek. Zasilacz jest tymczasowy, o dziwo nawet daje radę.

Mach na tabletolaptopie z win8.1 64 bit

Podstawa

Ustawianie kąta bramy

Skręcanie

Pomocnik

Przykrecone prowadnice

BiedaWrzeciono

Komputer Cnc firmy LASOCKI, pomocnik trochę obudowę nadgryzł

I pierwsze wióry

https://vimeo.com/117732400
Na koniec dylemat mam. Czy kupić Kressa czy zapolować na mokrą chinkę? Zależy mi aby głośność wrzeciona była możliwie najmniejsza.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jak wmówisz sąsiadom że bardzo lubisz świeżo mielona kawę i dlatego po kilka h dziennie chodzi młynek do kawy to może kress przejdzie
cisze może dać jedynie chińczyk.
Co do projektu to bardzo fajny - mało jest na forum maszyn na serwach z odzysku i własnej elektronice.

Co do projektu to bardzo fajny - mało jest na forum maszyn na serwach z odzysku i własnej elektronice.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Fajna maszynka, pomocnik też niezły.
Testowałeś już tego windowsa 64 bit z machem przy dłuższej robocie?
Pytam bo sam używam przy maszynach 32bitowego windowsa 7 lub xp, a to dlatego że na stronie programu, tu cytat: "Mach3 Minimum Recommended Requirements:
32-bit version of Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, or Windows 7 (64-bit versions will not work)"
Mi na laptopie z 64bitowym windowsem 7 mach też rusza ale nie podpinałem go jeszcze do maszyny. Muszę przetestować.
Testowałeś już tego windowsa 64 bit z machem przy dłuższej robocie?
Pytam bo sam używam przy maszynach 32bitowego windowsa 7 lub xp, a to dlatego że na stronie programu, tu cytat: "Mach3 Minimum Recommended Requirements:
32-bit version of Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, or Windows 7 (64-bit versions will not work)"
Mi na laptopie z 64bitowym windowsem 7 mach też rusza ale nie podpinałem go jeszcze do maszyny. Muszę przetestować.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie