dragon44 pisze:Z charakterystyki widać że wraz ze spadkiem częstotliwości maleje też moc. Ile będzie w tym konkretnym przypadku obniżyć obroty z zachowaniem przyzwoitego momentu? nie wiem, można będzie to wyznaczyć doświadczalnie albo może producent posiada taką informacje i się nią z nami podzieli
Moment jest funkcją prądu na stojanie i poslizgu silnika. Falowniki da sie tak ustawić, zeby trzymaly staly prad niezaleznie od częstotliwości. Poślizg jest funkcją obciążenia. Wniosek taki, ze 100% momentu mozna miec praktycznie od zerowych obrotów, o czym ktos pisal wczesniej. Moc maleje, bo jest funkcją momentu i obrotów.
Dla zobrazowania - ja moim 1,5kW silnikiem moge wiercić w stali wiertlem 8mm przy 15Hz czyli to daje jakies 900obr/min. Byly tez podejscia na wiertlo 14mm po wstepnym przewierceniu 10tką, bylo cięzej ale poszlo. A zeby bylo ciekawiej falowniki oferuja opcje podbijania momentu na niskich obrotach do wartosci rzedu 150% momentu nominalnego wiec krótkotrwale mozna taki silnik znacznie przeciążyć. Ja nie mam tego ustawionego, takze moznaby z tego mojego 1,5kW wydusic jeszcze wiecej, ale nie mam potrzeby bo w pelni mnie ono zadowala. Poza tym wierceniem 14mm wiertlem w stali mocy mu nie braklo. Nawet w przypadku natrafienia na jakis syf w materiale - wiertlo 6,5mm sie spaliło, zrobila sie kulka na koncu a wrzeciono kręciło.
3kW z jednej fazy daje stały pobor rzedu 15A, nie licząc stanów przeciążenia. Dla "jednofazowców" proponuje poszukiwania falownikow zasilanych z jednej fazy licząc sie ze stratą momentu. I tak takie wrzeciono musi byc zasilane z falownika
Co do sily docisku stozka - cos te 59kN wydaje mi sie wartością znacznie przesadzoną. Dragon policzyles 100% sprawnosc gwintu? Ten stozek ma przeniesc maksymalnie kilkanascie Nm. Silnik 1,5kW 3000obr/min ma 5Nm momentu obrotowego (!!). Nie widze potrzeby dociskania tego z sila 6 ton.