Dział "Praca" - propozycja zmian.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Im więcej wartościowych postów tym lepiej. 
Dobrze byłoby aby tematy były właściwie i precyzyjnie opisywane.
W ofertach pracy brakuje mi najbardziej informacji o firmie, zbyt wiele jest niestety ofert typu: poszukujemy dla swojego klienta pracownika....

Dobrze byłoby aby tematy były właściwie i precyzyjnie opisywane.
W ofertach pracy brakuje mi najbardziej informacji o firmie, zbyt wiele jest niestety ofert typu: poszukujemy dla swojego klienta pracownika....
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
To ci taki pajac z agencji lub praodawca napisze wynagrodzenie atrakcyjne/konkurencyjne.Mariuszczs pisze:Porządek na forum. nigdy nie będzie. pomyśl jakie jest prawdziwe przeznaczenie tego forum - im więcej postów tym lepiej.
A jak wysokość wynagrodzenia wstyd podać to kto poda ?
To cala tajemnica dyskusji naszej.Nie mozemy nikogo zmusic zeby w necie podal to co pracownik chce wiedziec zeby sobie glowy nie zawracac ale na tym forum moderator lub administrator moze tak sobie zarzadzic/zazyczyc zeby byly podane stawki/placa.Nie badzmy naiwni albo nie ma co sie czarowac bo pracodawca szukajac pracownika wie ile chce mu dac i czy ma zamiar negocjowac czy nie.
Osobiscie mnie juz przestalo bawic odwiedzanie pracodawcow zeby sie dowiedziec ze atrakcyjne wynagrodzenie to kit/klamstwo a taki pracodawca to zyd albo idiota a umowa o prace zazwyczaj na poczatek jest umowa zlecenie niby na okres probny.
Osobiscie uwazam ze malo kto na tym forum skorzystal z ogloszen o prace a pracodawcy lub pseudoposrednicy zrobili sobie z tego forum tablice ogloszen.Dlatego nawet byl bym sklonny nawet wnioskowac/prosic o zamkniecie/likwidacje takiego dzialu.
Ja osobiscie bede pietnowal i dyskutowal w takich ogloszeniach jak dotad choc juz powoli nie mam zludzen ze wiekszosc pracodawcow to idioci/bufony a agencje zatrudniaja jako rekruterow ludzi niekompetentnych i niepelnosprytnych lub poprostu sama agencja z zalozenia jest aby ludzi oszukiwac.
Kolego clubber84 nie zrozumielismy sie:Jezeli takie ogloszenie bedzie prawidlowe to OK ale jezeli nie to z jakiej okazji ma byc zamkniete? Mod nie reaguje tak szybko a agencje zaspamuja forum idiotycznymi ogloszeniami.
Szukam frezera ktory robi z dokladnoscia do 0.000001 za 10brutto/h
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Można zrobić dział z czasem trwania postów 48 godzin, a "mod" mógłby przenosić je do działu o dłuższej żywotności. Ale można też zrobić sobie lożę szyderców: https://www.cnc.info.pl/topics77/progra ... t52392.htm 
Bardzo dobrze, że jest tu sporo osób które reagują i lubią wypunktować takie oferty.

Bardzo dobrze, że jest tu sporo osób które reagują i lubią wypunktować takie oferty.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Ale jeśli ktokolwiek z propozycji skorzystał, to szkoda byłoby dział likwidować. Przecież ktoś, kogo dział nie interesuje nie musi tam wchodzić i ogłoszeń czytać. Jaki niby byłby zysk z likwidacji takiego działu? Więcej miejsca na serwerze?pprzemo88 pisze:Osobiscie uwazam ze malo kto na tym forum skorzystal z ogloszen o prace a pracodawcy lub pseudoposrednicy zrobili sobie z tego forum tablice ogloszen.
No właśnie, jeśli tak jest, to sprawa dotyczy dorosłych ludzi. Jeśli ktoś nie umie radzić sobie w życiu, bo jest życiową ofermą, to pomóc mu trzeba w zupełnie inny sposób, na pewno nie przez likwidację działu z ogłoszeniami. Bo oszuści zdarzają się w każdej branży, ale człowiek powinien wykazać się odrobiną rozsądku, czerpiąc z ofert tychże oszustów. Bo prawda jest jednoznaczna. Człowiek nie powinien mieć pretensji do osób, które wykorzystują jego naiwność, pazerność, czy inne słabości. Pretensje w takich wypadkach można mieć przede wszystkim do siebie.pprzemo88 pisze:powoli nie mam zludzen ze wiekszosc pracodawcow to idioci/bufony a agencje zatrudniaja jako rekruterow ludzi niekompetentnych i niepelnosprytnych lub poprostu sama agencja z zalozenia jest aby ludzi oszukiwac.
Co nie zmienia faktu, że agencja może działać uczciwie. Ja zauważyłem, że najbardziej np. warunki pracy "na zachodzie" krytykują osoby, które nigdy Polski nie opuszczały i zmienić pracy nie zamierzają, bo np. prowadzą własną mikrofirmę. No ale innym może taka krytykowana oferta odpowiadać. Jeśli tak, to czemu zabronić innym informacji o takich ofertach poprzez likwidację działu?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
Ja natomiast nie jestem za likwidacją działu "Praca", tylko za jego zmodernizowaniem.
Ot, aby zobaczyć i zapomnieć (lub skomentować w innym dziale, jeśli pojawi się ogłoszenie pokroju "programista do Holandii"
).
Ot, aby zobaczyć i zapomnieć (lub skomentować w innym dziale, jeśli pojawi się ogłoszenie pokroju "programista do Holandii"

-
Tak ludzie napewno korzystali ale nie dowiemy sie czy pracuja bo dobrze znasz ogloszenia jak ALUTEC I NASZEGO tajemniczego kolegi inzynier CNC ktory uparcie nam wciskal kity na forum jak jest cudownie i faktycznie ludzie tam jezdzili i dzwonili ale jakos nikt sie nie pochwalil jak faktycznie jest a co smieszniejsze zadzwonilem dla jaj i fakty swiadczyly ze takie ogloszenia trzeba pietnowac.Ale jeśli ktokolwiek z propozycji skorzystał, to szkoda byłoby dział likwidować. Przecież ktoś, kogo dział nie interesuje nie musi tam wchodzić i ogłoszeń czytać. Jaki niby byłby zysk z likwidacji takiego działu? Więcej miejsca na serwerze?
Masz racje ale to jest zerowanie na ludzkiej desperacji a faktow sie dowiadujesz jak stracisz czas i kase na dojazd lub zgodzisz sie na mniejsza stawke na okresie probnym.Niestety inaczej jest jak szukasz pracy ,majac inna a inaczej jak jestes bezrobotny i szukasz pracy.No właśnie, jeśli tak jest, to sprawa dotyczy dorosłych ludzi. Jeśli ktoś nie umie radzić sobie w życiu, bo jest życiową ofermą, to pomóc mu trzeba w zupełnie inny sposób, na pewno nie przez likwidację działu z ogłoszeniami. Bo oszuści zdarzają się w każdej branży, ale człowiek powinien wykazać się odrobiną rozsądku, czerpiąc z ofert tychże oszustów. Bo prawda jest jednoznaczna. Człowiek nie powinien mieć pretensji do osób, które wykorzystują jego naiwność, pazerność, czy inne słabości. Pretensje w takich wypadkach można mieć przede wszystkim do siebie.
Nie zabronic ale takie ogloszenie ma miec pewne kryteria [telefon,adres agencji,stawka/placa] a nie suchy adres email zeby wyslac CW.Ja zauważyłem, że najbardziej np. warunki pracy "na zachodzie" krytykują osoby, które nigdy Polski nie opuszczały i zmienić pracy nie zamierzają, bo np. prowadzą własną mikrofirmę. No ale innym może taka krytykowana oferta odpowiadać. Jeśli tak, to czemu zabronić innym informacji o takich ofertach poprzez likwidację działu?
tokarz CNC
tokarz CNC
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
większość ogłoszeń polskich pracodawców jest po prostu śmieszna. W Anglii jest konkretnie takie i takie wymagania i za takie i takie pieniądze obstawiam ŻE KOLEGA Jasiu... się zemną zgodzi bo podobnie jest w Niemczech I tak według mnie tak powinny wyglądać ogłoszenie tu. Niespełniające wymagań nie powinny się pojawiać do momentu gdy ogłoszeniodawca je poprawi. Powinny też być od razu zamykane. Kto będzie chciał skorzystać wyśle cv a czcze gadanie i wyśmiewanie nic nie da.
Lubię duże zabawki. Obecnie homag Vantage 38L
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik
-
Aha to wolisz zeby jakis swiezak czy piekarz po kursie CNC dal sie nabrac na ogloszenie?Kto będzie chciał skorzystać wyśle cv a czcze gadanie i wyśmiewanie nic nie da.
Czy zeby ktos pojechal za granice nie znajac realiow zycia na zachodzie i cen? czy zeby placili agencji za obskurny pokoj gdzie za te sama cene moga wynajac pokoj/mieszkanie samodzielne?
Jezeli ogloszenie jest nieprawidlowe/oszukancze to wytykac/wysmiewac trzeba. Agencje nie placa za reklame swojej agencji i dawanie ogloszen czyli zarabiaja wiec administracja/wlasciciel forum moze sobie zarzadzic zeby ogloszenia mialy prawidlowa forme albo wypad na gumtree. Tu agencje maja potencjalnie wieksza szanse znalesc fachowca niz na takiej tablicy.pl czy gumtree.
A lubisz ogloszenia w stylu "agencja szuka dla swojego zleceniodawcy...?" Pracodawca wstydzi sie ?,szuka menadzerow czy ma cos do ukrycia? bo nie oszukujmy sie ale rekrutowac to oni moga prostych robotnikow bo w temacie CNC/obrobki to nie maja zielonego pojecia i wybieraja po zdjeciach lub wpisanych w CV bajkach.
Pozniej wielkie zdziwienie pracodawcy i jak faktycznie zjawia sie fachowiec to taki pracodawca boi sie zaufac fachowcowi i dac mu odrazu dobra stawke.
A sa tez pracodawcy ktorych juz zna cale miasto/wojewodztwo i ci wola rekutowac przez agencje to chcial bys na takiego sie nadziac?
Kazdy tu na forum pisal o swoich sukcesach czy gdzie pracuje lub co to nie on a moze ktos sie pochwali swoimi porazkami czy jak pracodawca zrobil go w KONIA czy agencja go oszukala.???????
Zeby bylo smieszniej to wlasnie dzieki temu Forum nie wladowalem sie w prace w poznaniu u pracodawcy z najgorsza opinia w Poznaniu ktorego scigaja komornicy .Na gowork tez mozna poczytac o nich choc sporo wpisow wywalono.
https://www.cnc.info.pl/topics98/praca- ... t28498.htm
Kiedy interes pracodawcy jest zabezpieczony- pośrednik zabezpiecza swoje. Więc najpierw doprowadza do sytuacji, gdzie może maksymalnie zarobić na wynajmowanych mieszkaniach, pokojach, domkach czy hotelach. I tu naprawdę nie jest tajemnicą, że w takiej Holandii pracownicy płaca średnio ok 300 euro miesięcznie za ŁÓŻKO , takich łóżek w domku typu bunglalow może byc 8 , / ale liczba maksymalna nie jest określona/ , więc za mieszkanie , którego wynajęcie kosztuje np 1000 euro z mediami, pośrednik kasuje 2400 . Oczywiście nie bez znaczenia jest fakt, że wynajmowanie łóżka za 300 euro miesiecznie jest jak najbardziej legalne., przynajmniej w Holandii.
Pośrednicy, zwłaszcza Ci więksi mają swoje określone lokacje , które wynajęte są na dłużej i za które muszą płacić bez względu na to , czy ktoś tam mieszka czy nie. Więc MUSI ktoś tam mieszkaćI tak pośrednicy wysyłają pracowników z Polski, lokują ich w swoich mieszkaniach i zabezpieczają im pracę na takim poziomie , by nie umarli z głodu ale przede wszystkim, by mogli od tzw. wypłaty tygodniówki czy pensji za miesiąc odliczyć opłatę za mieszkanie. To tez jest legalne. I bardzo popularne wśród pośredników.
tokarz CNC
tokarz CNC
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
A powiedz Przemku, jeśli taki ktoś szuka pracy przez internet, założy tu konto i znajdzie takie ogłoszenie, to nie ma możliwości zweryfikowania, jakie stawki płacą na stanowisku, na którym będzie chciał pracować?pprzemo88 pisze: Aha to wolisz żeby jakiś świeżak czy piekarz po kursie CNC dal się nabrać na ogłoszenie?
Czy żeby ktoś pojechał za granice nie znając realiów życia na zachodzie i cen? Czy żeby płacili agencji za obskurny pokój gdzie za te samą cenę mogą wynająć pokój/mieszkanie samodzielne?
Przecież szuka pracy przez internet, trafił tutaj, więc chyba ma możliwość zweryfikowania nawet poprzez przeczytanie forum, czy stawka, którą oferują w ogłoszeniu nie jest żartem?
A jeśli chce pracować za granicą, to ma bardzo dużą możliwość sprawdzenia na innych portalach, jak to jest z daną agencją pośrednictwa wysyłającą ludzi do pracy za granicą.
Jak ktoś jest ofermą życiową lub ma pecha, to i palec w d*pie złamie - ale na przyszłość się nauczy, żeby tam palca nie wkładać.