Czas się odwdzięczyć Kolegom za Waszą wiedzę w realizacji projektu.
Zaczynamy od wniosków dotyczących napędu osi zależnych:
Sprawa niby wydaje się prosta, ale wiąże się z dużą ilością problemów, do rozwiązania.
Poniższe wypunktowanie będzie istotne w szczególnym przypadku napędu:
- serwomotory ac
- bez hamulca dc
- sterowane na CSMIO IP/S
- przekazanie napędu pasowe, a na osiach silników serwo tuleje TAPER LOCK
- napędzane nakrętki
Musimy pamiętać o:
1) Zabezpieczenie E-STOP w momencie gdy jeden silnik z napędu bramy się sypnie (niby sprawa oczywista, ale wiele osób macha na zabezpieczenia ręką

) W najlepszym wypadku sypnie się nakrętka, lub przeciąży się drugie serwo i w ten sposób brama stanie)
2) Twarde zderzaki do bazowania bramy - to bardzo istotna sprawa, zwłaszcza gdy jeszcze nie mamy podpiętego bazowania na indeks. Ustawiamy je w momencie regulacji geometrii (ustawiania kąta pomiędzy osią X i Y)
3) Jeśli mamy możliwość to stosujmy servomotory z hamulcem. W przeciwnym wypadku (z doświadczenia), może nas odwiedzić zainteresowany Ojczulek, który przy wyłączonej maszynie będzie chciał sobie dla zabawy pokręcić jedną napędzaną nakrętką. Efekt? Bazowanie na zderzak

Ja nie mam hamulców w tych osiach, więc tak zabuduję nakrętki by nie dało się tam ręki wsadzić.
4) Napinanie śrub do napędzanych nakrętek wykonujemy zawsze przed procedurą ustawiania geometrii bramy, gdyż każe następne dokręcenie nakrętki napinającej zacznie przekaszać jedną stronę bramy.
5) Posiadając CSMIO IP/S procedura bazowania wygląda następująco:
- krańcówki home zamontowane dla osi master i osi zależnej
- włączona obsługa osi zależnej w konfiguracji pluginu
- przy pierwszym bazowaniu włączony tryb "szukania" odległości pomiędzy krańcówkami home slave i master
- jak najdokładniejsze krańcówki bazujące
Brama jedzie na wyłączniki home, napotyka pierwszy, zapamiętuję pozycję, jedzie na drugi. W oknie konfiguracji plugina pojawia się wartość odległości pomiędzy dwoma krańcówkami. Tą wartość używamy do regulacji kąta bramy programowo.
Proste? Niby tak. Dokładne? Nie do końca. Wiele zależy od czujników bazujących. W mojej maszynie mam niby same indukcyjne omrony, a rozbieżność pomiarów mieści się w 0,1mm. Niestety dla mnie to nie do przyjęcia.
Rozwiązanie? - bazowanie na indeks.
Jak to wygląda? Tu znowu musimy się cofnąć do poprawnego ustawienia bramy z wykorzystaniem bazowania na indeks enkodera:
- napinamy ostatecznie śruby toczne
- odpuszczamy napinacze/tapery z osi silnika
- przesuwamy bramę na twardy zderzak, który został ustawiony gdy była ustawiana prostopadłość osi X z Y.
- na zluzowanych taperach w serwopakach wywołujemy komendę index homing (oczywiście napędy muszą szukać indeksu w tym samym kierunku! - do ustawienia w parametrach)
- po zakończeniu szukania przez napęd indeksu, silnik posiada moment trzymający, zapinamy teraz tapery i napinacze nie obracając nakrętki (najlepiej jakoś unieruchomić bramę)
- włączamy macha i wykonujemy pierwsze bazowanie z poszukiwaniem krańcówek home (odpowiednia opcja w konfiguracji plugina), jedna oś jedzie na home Y, zapamiętuje pozycję druga oś jedzie na home B (tak, w osi zależnej tą osią może być oś B - mach o tym nie wie to wewnętrzna procedura CSMIO).
- mamy zapamiętaną odległość pomiędzy krańcówkami, którą użyjemy do prostowania bramy.
- włączamy funkcję bazowania na indeks enkodera, teraz po wspólnym bazowaniu osi na krańcówki brama po najechaniu wycofa się jak trzeba po czym oba serwa wykonają poszukiwanie indeksu enkodera w odpowiednim kierunku.
jeśli coś napisałem nie jasno, to przepraszam. Jestem na etapie różnych zabaw z bazowaniem, ustawianiem kąta bramy itp. Płytka konwertera potrzebna do bazowania na indeks (zamieniająca sygnały różnicowe na cyfrowe) właśnie do mnie idzie, więc w praktyce 5 punkt zostanie sprawdzony w tym tygodniu.
Teraz wiecie dlaczego tak bardzo chciałem napędzać tą bramę za pomocą jednego serwa? Wiele problemów których rozwiązanie jest kosztowne można by w ten sposób rozwiązać.