Siatka w rysunku technicznym

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
common
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8

Siatka w rysunku technicznym

Post napisał: common » 03 gru 2013, 14:44

Witam, mam pewne pytanie do rysunku technicznego. Chodzi mi o siatkę projektową. W typowych rozmiarach jest ona w pionie A-F i w poziomie 1-8. A jak to jest z rozmiarami pochodnymi? Rysunek złożeniowy wałka z kołem zębatym robię i muszę skleić A3 + A4. Jak więc ta siatka będzie wyglądać w poziomie? Również 1-8 tylko szersze przedziały czy większy zakres?
Pozdrawiam.

Tagi:

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: peritus » 03 gru 2013, 20:26

Rysunek techniczny-maszynowy-T.Dobrzański wyd.24(25) rodz.2, str.11

Autor tematu
common

Post napisał: common » 04 gru 2013, 17:30

Taa, mam tą książkę. Jakby tam była odpowiedź na moje pytanie to bym tutaj go nie zadawał.
Pozdrawiam.

balbin
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2

Post napisał: balbin » 04 gru 2013, 19:22

Autor tematu
common

Post napisał: common » 05 gru 2013, 23:12

balbin pisze:
common pisze:Taa...
zobacz tutaj:
http://forum.pclab.pl/topic/923897-Siat ... chnicznym/

:roll:
Witam, że tak powiem uwielbiam jak ktoś wrzuca linki do niby odpowiedzi nie czytając co tam w ogóle jest napisane. A więc ta strona niestety nie pomaga, ponieważ to jest również moje pytanie na tym forum lecz tam nikt na nie nie odpowiedział :D. Serio konkretnie się pytałem o odpowiedź a nie odsyłacze, bo na prawdę przekopałem dużo, książki i fora i nie było odp. Mimo wszystko dzięki chociaż za zainteresowanie :D

Na przyszłość jak ktoś będzie się o to samo pytał, znalazłem odpowiedź:

Siatka projektowa na arkuszach pochodnych jest do zakresu 1-12 i szerokość jednego przedziału to 50mm. Jeśli arkusz pochodny jest większy i 12 przy 50mm to za mało wtedy zmienia się szerokość przedziałów tak aby wyszedł zakres 1-12.

Pozdrawiam.

friko
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: friko » 05 gru 2013, 23:51

common pisze: konkretnie się pytałem o odpowiedź a nie odsyłacze
Kolego pomyliłeś forum!
To jest forum CNC i rysunku technicznego-maszynowego.

Budowlańcy i architekci mają swoje fora!

Na przyszłość ... nie szukaj również odpowiedzi na forum medycznym na takie pytania :razz:

Autor tematu
common

Post napisał: common » 06 gru 2013, 13:32

friko pisze:
common pisze: konkretnie się pytałem o odpowiedź a nie odsyłacze
Kolego pomyliłeś forum!
To jest forum CNC i rysunku technicznego-maszynowego.

Budowlańcy i architekci mają swoje fora!

Na przyszłość ... nie szukaj również odpowiedzi na forum medycznym na takie pytania :razz:
Yyy, ale że o co chodzi? Co mnie obchodzą budowlańcy i architekci? To jest dokładnie pytanie do rysunku technicznego maszynowego także dlaczego pomyliłem fora? O ile mi wiadomo to rysunek złożeniowy węzła napędu raczej nie podchodzi pod budownictwo. Ale może źle myślę. Może źle sformułowałem siatkę projektową i dlatego mówisz o budowlańcach. Chodziło mi o podział na strefy a te posiada rysunek techniczny maszynowy.

Pozdrawiam.

friko

Post napisał: friko » 06 gru 2013, 14:06

common pisze: To jest dokładnie pytanie do rysunku technicznego maszynowego ... Może źle sformułowałem siatkę projektową i dlatego mówisz o budowlańcach. Chodziło mi o podział na strefy a te posiada rysunek techniczny maszynowy.
@common jak ci oczywiście wiadomo, rysunek techniczny maszynowy jest znormalizowany,

więc możesz podać numery Polskich Norm i polską literaturę/podręczniki,
które traktują o siatkach, strefach i podziałach na strefy w rysunku technicznym-maszynowym ?

Jakoś do tej pory nie spotkałem... może jestem niezorientowany i chętnie się douczę ( i myślę, że inni też by chcieli) :wink:

Pozdrawiam

.

Autor tematu
common

Post napisał: common » 06 gru 2013, 18:41

friko pisze:
common pisze: To jest dokładnie pytanie do rysunku technicznego maszynowego ... Może źle sformułowałem siatkę projektową i dlatego mówisz o budowlańcach. Chodziło mi o podział na strefy a te posiada rysunek techniczny maszynowy.
@common jak ci oczywiście wiadomo, rysunek techniczny maszynowy jest znormalizowany,

więc możesz podać numery Polskich Norm i polską literaturę/podręczniki,
które traktują o siatkach, strefach i podziałach na strefy w rysunku technicznym-maszynowym ?

Jakoś do tej pory nie spotkałem... może jestem niezorientowany i chętnie się douczę ( i myślę, że inni też by chcieli) :wink:

Pozdrawiam

.
Tadeusz Dobrzański - Rysunek techniczny maszynowy str. 12
Lewandowski - Rysunek techniczny - nie pamiętam która strona, gdzieś na początku.

http://www.plan-rozwoju.pcz.pl/wyklady/ ... owania.pdf str 7-9.

Na uczelniach, mój kierunek akurat energetyka gdzie kreślimy przekroje, węzły napędowe, tuleje i połączenia gwintowe oraz spawane taka forma rysunku technicznego maszynowego jest wymagana.

Pozdrawiam.

friko

Post napisał: friko » 06 gru 2013, 20:44

common pisze:Na uczelniach, mój kierunek akurat energetyka gdzie kreślimy przekroje, węzły napędowe, tuleje i połączenia gwintowe oraz spawane taka forma rysunku technicznego maszynowego jest wymagana.
Dopiero tworzysz zręby tej nowej siatkowej, strefowej i podziałach na strefy metody na uczelniach do kreślenia przekrojów, tulei...w oparciu o jakie Polskie Normy? :razz:

Może załącz jakieś opracowania/rysunki wykonane tą nowatorską i mało znaną nawet w b.wąskim gronie metodą... zobaczymy te rewelacje :shock:

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”