Witam
Otóż przymierzam się do budowy CNC. Zacząłem od sterownika.
Pomimo iż posiadam komputer z lpt wolałbym taki sterownik którym steruje się przez USB.
Wybrałem do tego Arduino Mega + RAMPS.
Istnieje specjalne oprogramowanie na Arduino, Marlin które służy do sterowania drukarkami 3d.
1. Do drukowania wykorzystywany jest G-code więc czy frezarka CNC również będzie na tym działać?
2. Kolejne pytanie to czy taki silnik lub taki będzie działał z którymś z
tych sterowników?
RAMPS jako sterownik CNC i kilka pytań laika
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Sterowniki które same robią obliczenia i oparte są na uC (klasy powiedzmy sobie niskiej) na g-codach to pomyłka - np. te które odbierają paczki g-codów, albo te które odczytują g-cody z SD (jakbyś miał PC'ta o takich "możliwościach" jak te sterowniki to już byś z niego miedź na złom wyciągał)
Samo wykorzystanie USB do tego to też pomyłka. Wysyłanie danych paczkami i próba np. zatrzymania i wznowienia (czy cofnięcia) itp. wycinania z poziomu Pc'ta jest lekko mówiąc mało prawdopodobna 
Moim skromnym zdaniem to pomysł kiepski. Ale nowoczesny
Tak czy siak - powodzenia ! Obym się mylił. Sam chętnie używał bym małego netbooka z portem usb zamiast kilkunasto kilowej "szafy" i monitora równie ciężkiego (akurat taki mam
kineskopy są już "retro" !).

Moim skromnym zdaniem to pomysł kiepski. Ale nowoczesny

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Sterownik przy sterowaniu drukarką 3d radzi sobie dość dobrze (RepRap na tym stoi).
Wydaję mi się, że przy sterowaniu CNC nie powinno być dużo gorzej.
Gorzej z mocą tego układu, ale ja nie potrzebuję ultra mocnej maszyny.
Zaciekawił mnie ten silnik. Kosztuje on 20 $ i podobno ma 2,3 nm. Działa też na niskim natężeniu 1A. Tylko czy jest kompatybilny ze sterownikami pololu?
Wydaję mi się, że przy sterowaniu CNC nie powinno być dużo gorzej.
Gorzej z mocą tego układu, ale ja nie potrzebuję ultra mocnej maszyny.
Zaciekawił mnie ten silnik. Kosztuje on 20 $ i podobno ma 2,3 nm. Działa też na niskim natężeniu 1A. Tylko czy jest kompatybilny ze sterownikami pololu?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Markowe krokowce które mają oferowane Nm nie tylko na papierze można określać praktycznie po ich masie, taki ma taką "moc" a taki taką. Nie wiem jak jest tutaj (moment trzymający). Moje silniczki 2Nm mają masę koło 1kg i prąd 2A/fazę.
Ale podobno nie ocenia się książki po okładce - a opisana metoda "na oko" jest dużo MNIEJ niż naukowa
niemniej jakiś pogląd daje. Te wyglądają na 0,5Nm ;p
Tak czy siak, odpowiadając na pytanie - TAK są kompatybilne - cokolwiek by to miało znaczyć
Patrz na prąd/fazę, minimalne i maksymalne napięcie zasilania cewek oraz czy sterownik nie jest przypadkiem tylko unipolarny.
Ale podobno nie ocenia się książki po okładce - a opisana metoda "na oko" jest dużo MNIEJ niż naukowa

Tak czy siak, odpowiadając na pytanie - TAK są kompatybilne - cokolwiek by to miało znaczyć

Patrz na prąd/fazę, minimalne i maksymalne napięcie zasilania cewek oraz czy sterownik nie jest przypadkiem tylko unipolarny.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
wygląda na niezłą ściemę jak na mnie, więc ostrożnie. może to być np 23Ncm co daje 0,23Nm co by było prawdą dla silnika NEMA 17 o długości 37mmMatixYo pisze: Zaciekawił mnie ten silnik. Kosztuje on 20 $ i podobno ma 2,3 nm. Działa też na niskim natężeniu 1A.
wyżej głowy i praw fizyki nie skoczy niestety
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Dla mnie również wygląda na scam.
Dlatego nie kupię go.
Znalazłem taki sklep.
Są tam dość tanie silniki krokowe.
Najmocniejszy sterownik pololu ma 2,2 A i to kiedy jest chłodzony.
Najbliższy ku temu jest silnik który ma 1.9 Nm, ale potrzebuje on aż 2,8 A.
Czy takie silniki można zasilać wyższym napięciem i czy wtedy natężenie będzie wyższe czy niższe?
Tak po za tym, to nie wiecie czy na silniki krokowe i zasilacze z Chin jest Vat i Cło?
Czy muszą mieć jakieś atesty?
Mały offtop ale kiedyś zamówiłem z Chin tablet, który nie miał niestety znaczka CE i go cofnęli. Ale kasę dostałem od razu bo przez paypal.
Dlatego nie kupię go.
Znalazłem taki sklep.
Są tam dość tanie silniki krokowe.
Najmocniejszy sterownik pololu ma 2,2 A i to kiedy jest chłodzony.
Najbliższy ku temu jest silnik który ma 1.9 Nm, ale potrzebuje on aż 2,8 A.
Czy takie silniki można zasilać wyższym napięciem i czy wtedy natężenie będzie wyższe czy niższe?
Tak po za tym, to nie wiecie czy na silniki krokowe i zasilacze z Chin jest Vat i Cło?
Czy muszą mieć jakieś atesty?
Mały offtop ale kiedyś zamówiłem z Chin tablet, który nie miał niestety znaczka CE i go cofnęli. Ale kasę dostałem od razu bo przez paypal.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
MatixYo napisał
Moment nas interesujacy czyli trzymający nie przekroczy dla tego silnika wartości 20-25 Ncm , cena nie jest zbyt atrakcyjna po dodaniu kosztów transporu i odprawy celnej.
Radzę poszukać na al.....gro , jest duży wybór nowych i z demontarzu
Chińczyk nie podał wartości momentu trzymajacego (holding torique) tylko "Rated Torque" , a to jest zasadnicza róznica.Zaciekawił mnie ten silnik. Kosztuje on 20 $ i podobno ma 2,3 nm.
Moment nas interesujacy czyli trzymający nie przekroczy dla tego silnika wartości 20-25 Ncm , cena nie jest zbyt atrakcyjna po dodaniu kosztów transporu i odprawy celnej.
Radzę poszukać na al.....gro , jest duży wybór nowych i z demontarzu