Przy moim Magnumie posiadam uchwyt Trafimetu z którym (chyba) pojawiają się problemy. Po pierwsze czy to normalne, że w pełni skręcony uchwyt nie ma możliwości wypuszczenia powietrza? Musze poluzować główną osłonę by powietrze przechodziło przez niego. Po drugie czy istnieją inne dystanse niż sprężynka do A101? Sprężynka nie wytrzymała u mnie zbyt długo... Jak widać dziś pierwszy raz próbowałem ciąć tym urządzeniem i jechałem ręcznie z odległością na wyczucie. Jedne elementy potrafiłem pociąć gładko, inne o tej samej grubości już nie. Eksperymentowałem z ciśnieniem, natężeniem... Czy 5bar to za dużo? A może za mało? Za wszelkie rady serdecznie z góry dziękuję
Pierwsze próby recznej przecinarki plazmowej.
-
dyziu215
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 3
Pierwsze próby recznej przecinarki plazmowej.
Cześć!
Przy moim Magnumie posiadam uchwyt Trafimetu z którym (chyba) pojawiają się problemy. Po pierwsze czy to normalne, że w pełni skręcony uchwyt nie ma możliwości wypuszczenia powietrza? Musze poluzować główną osłonę by powietrze przechodziło przez niego. Po drugie czy istnieją inne dystanse niż sprężynka do A101? Sprężynka nie wytrzymała u mnie zbyt długo... Jak widać dziś pierwszy raz próbowałem ciąć tym urządzeniem i jechałem ręcznie z odległością na wyczucie. Jedne elementy potrafiłem pociąć gładko, inne o tej samej grubości już nie. Eksperymentowałem z ciśnieniem, natężeniem... Czy 5bar to za dużo? A może za mało? Za wszelkie rady serdecznie z góry dziękuję
Tagi:
-
przemyslaw2ar
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
Niewiem jak to wygląda w przypadku Magnum-a ale jak zobaczyłem instrukcję od Shermana to nie wiedziałem czy mam się śmiać czy płakać albowiem w moim konkretnie przypadku instrukcja obsługi nie istnieje.chlop83 pisze:najwięcej dowiesz się z dokumentacji zarówno palinik jak i źródła....
Odnośnie jakości cięcia ręcznego to wiele zależności na to wpływa. U mnie jak zapewne u wielu innych użytkowników nawet przy cięciu maszynowym zdarza się że jeden el jest ok a inny już ukosuje jest to zależne od zużycia podzespołów, zachlapania dyszy , jakości i ciśnieniu powietrza itp.
Ja przykładowo blachę czarną 6mm tnę z ciśnieniem 4-4,5bar , 920mm/min, 50A i takie parametry u mnie się sprawdzają najlepiej jeżeli chodzi o jakość krawędzi.
Palnik A-81 dysza 1.1mm
Ale to co cprawdza się u mnie nie koniecznie musi się sprawdzić u innych.
-
blaha
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
Hej, podłącze się do tematu. Dzisiaj rozpakowałem swoją pierwszą plazmę- Welder Fantasy CUT 30. Będę ciął wyłącznie hobbystycznie stal nierdzewną. Pierwsze próby wyglądają tak:

od "spodu":

Ciągła zmiana parametrów to metoda bardzo naokoło, czy ktoś, kto już tnie może popatrzeć na te próby i powiedzieć, czy zwiększyć/zmniejszyć prąd, czy ciśnienie? Materiał to stal 304, 1,5-2mm grubości. Jechałem ~17A i ok. 4 barów.

od "spodu":

Ciągła zmiana parametrów to metoda bardzo naokoło, czy ktoś, kto już tnie może popatrzeć na te próby i powiedzieć, czy zwiększyć/zmniejszyć prąd, czy ciśnienie? Materiał to stal 304, 1,5-2mm grubości. Jechałem ~17A i ok. 4 barów.