mecal problem z magazynkiem

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
azo0000
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: azo0000 » 27 lis 2013, 21:19

Spróbuję jutro tak jak piszesz, chociaż patrzyłem wokół magazynku na czujniki, ale nic nie wiedziałem. Jedynie zostaje pokrywa, która jest opuszczona może tam jest czujnik. lecz chyba nic z nim nie zrobię. Zastanawiałem się czy jak bym odłączył powietrze i prąd całkiem z gniazdka, nie tylko z wyłącznika czy byłbym wstanie ręcznie zamknąć magazynek? Jest on na siłowniku bodajże na powietrze, i czy w tedy by błąd przestał się pojawiać? I takie pytanie dość ważne na przyszłość jak się powinno takie narzędzie fizycznie wymieniać w obrabiarkach?

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 27 lis 2013, 21:40

Nic na siłę nie kombinuj, albo jakiś czujnik czegoś nie widzi albo czeka na sygnał ze sterownika że coś zostało zrobione.
Standardem jest nigdy nie należy pauzować maszyny, zatrzymywać podczas wymiany narzędzia (częsty błąd i później kwiatki w maszynach z którymi ja się spotkałem)
Nie masz normalnego dostępu do magazynu bez kombinowania?
Musisz mieć, spotkałem się z kilkoma możliwościami, otwarcie magazynu, przycisk, przełącznik (może w trybie serwisowym maszyny, to już zależy od producenta)
Pobranie narzędzia ze wrzeciona bezpośrednio (po tej czynności niektóre maszyny w sterowanie automatycznie wpisują brak narzędzia w kilku wpisujesz kod w mdi, inaczej kolizja)
Może koledzy się wypowiedzą, podpowiedzą, ja jak piszę maszyny na oczy nie widziałem.

Autor tematu
azo0000

Post napisał: azo0000 » 27 lis 2013, 22:00

Wiem i rozumie ciężko jest pomoc jak się czegoś nie widziało, i tak z góry dzięki za pomoc. Jutro spróbuje poszukać jakiś miejsc do wpisywania kodów lub jakiś punktów serwisowych na maszynie. Z tyłu wiem że są jakieś przełączniki oprócz wyłącznika głównego popatrzę co to jest, może coś tam będzie.
Co do dostępu magazynku to nie wiem, pewnie jest jakiś dostęp o którym nie wiem.
Najgorsze jest to że się uczę w ciemno tej maszyny na próbach i błędach nawet kodu g nie znam, tylko lecę na czyjś obróbkach i je przerabiam na czuja. Ciekawi mnie co robią gości jak by w takim momencie brakło prądu :neutral:

[ Dodano: 2013-11-28, 20:12 ]
Witam ponownie udało się po 2h,co ciekawe programem pomocniczym, czy jak to tam nazwać. W każdym bądź razie odpala się razem z mesoftem i udało mi się znaleźć tam komendy wszystkich czynności maszyny typu "on-off", klikałem po kolei aż znalazłem właściwą od magazynku. Dzięki za pomoc dance1, i faktycznie narzędzia ściąga się z wrzeciona jest tam schowany przycisk na nim, który opuszcza powietrze i narzędzie wypada. dobra lekcja na przyszłość :mrgreen:

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 29 lis 2013, 18:18

Super że się udało i chociaż trochę podpowiedziałem.
Pozdrawiam. :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”