Kolor niebieski w roli maszyn CNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Kolor niebieski w roli maszyn CNC
Witam!
Chciałbym poddać pod dyskusję kolorystykę maszyn. W poprzednim wątku stanowczo wygrały kolory niebieski i szary. Czy ma to jakiś związek z producentami maszyn cnc czy poprostu jest to kolor który pasuje do tego typu maszyn (spokojny). Spotkałem się z różnymi kolorystykami np czarno pomarańczowy ale wydał mi się zbyt krzykliwy. Gdybyście mieli pomalować maszynę to czy kolor RAL5017 jest dobrym wyborem? Nadmieniam, że mam do niego dostęp i mogę go za darmo wykorzystać. Myślałem też o Antracycie. O gustach się nie dyskutuje, ale chciałbym poznać wasze zdanie.
Chciałbym poddać pod dyskusję kolorystykę maszyn. W poprzednim wątku stanowczo wygrały kolory niebieski i szary. Czy ma to jakiś związek z producentami maszyn cnc czy poprostu jest to kolor który pasuje do tego typu maszyn (spokojny). Spotkałem się z różnymi kolorystykami np czarno pomarańczowy ale wydał mi się zbyt krzykliwy. Gdybyście mieli pomalować maszynę to czy kolor RAL5017 jest dobrym wyborem? Nadmieniam, że mam do niego dostęp i mogę go za darmo wykorzystać. Myślałem też o Antracycie. O gustach się nie dyskutuje, ale chciałbym poznać wasze zdanie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Z całym szacunkiem, ale twój komentarz jest arogancki. Skoro nie potrafisz uprzejmie wyrazić swojego stanowiska to może zajmij się czymś innym niż dyskusja na forum, albo przemilcz temat. Chcę posłuchać opinii i podyskutować na konkretny temat. Gdy Pan Kimla pytał o kolor dla maszyny to wszyscy ślicznie komentowali.Dudi1203 pisze:Jak masz takie dylematy to ja bym radził zająć się czymś innym niz budową maszyn. Z całym szacunkiem.
Z całym szacunkiem ale po co zatrudnia się ludzi od designu w firmach? Żeby malować miniowym czerwonym albo tym co zostało z budowy? Skoro inwestuje się w coś ponad 20 000 to chyba wypada żeby oprócz jakości wykonania miało wygląd. Nie chciałbym malować na niebiesko z jednego względu żeby nie zrobić kolejnej kimlopodobnej maszyny. Przypadkiem jest że połowa osób na forum malowała by na niebiesko?
[ Dodano: 2013-11-11, 15:27 ]
Słuszna sugestia. Dzieki za radę. Faktycznie może masz rację i kolor niebieski nie jest opatentowany dla kilku producentów.251mz pisze:No właśniewitox4 pisze:O gustach się nie dyskutuje, ale chciałbym poznać wasze zdanie.
Nie dyskutuje się.
Maluje się na jaki Ci się spodoba i tyle...
Ja miałem tokarkę , którą liznąłem kiedyś na złoty metalik
Mi się podobała , niektórzy mówili ,że poprzewracało mi się
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Ja jestem zdania ,że w warsztacie ma być kolorowo i pogodnie.
Np wyciąg centralny mam pomalowany na :
Obudowa zielona
mocowanie do ściany seledynowe
silnik niebieski
wirnik i tarcza mocująca silnik czerwone
Myślałem ,że będzie pstrokato ale jakoś się komponuje i widać ,że żyje
Nie zniósł bym tego jak w warsztacie miał bym wszystkie maszyny w jednym kolorze , albo tylko zielone i niebieskie
Kiedyś zielony był bardzo modny - wszelkie obrabiarki na lewo i prawo miały taki kolor...
Teraz często widać niebieski...
Wynika to pewnie z jakieś tam mody.
Ja zwykle staram się malować części statyczne w maszynie na jakiś łagodniejszy
za to części ruchome na bardziej jaskrawy , czerwony ,żółty itp
Np wyciąg centralny mam pomalowany na :
Obudowa zielona
mocowanie do ściany seledynowe
silnik niebieski
wirnik i tarcza mocująca silnik czerwone
Myślałem ,że będzie pstrokato ale jakoś się komponuje i widać ,że żyje

Nie zniósł bym tego jak w warsztacie miał bym wszystkie maszyny w jednym kolorze , albo tylko zielone i niebieskie

Kiedyś zielony był bardzo modny - wszelkie obrabiarki na lewo i prawo miały taki kolor...
Teraz często widać niebieski...
Wynika to pewnie z jakieś tam mody.
Ja zwykle staram się malować części statyczne w maszynie na jakiś łagodniejszy
za to części ruchome na bardziej jaskrawy , czerwony ,żółty itp
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Z całym szacunkiem ale kol.Dudi ma racje. Kimla robi maszyny na rynek i musi wybadać i zrobić wszystko aby trafiać w gust klienta. Dyskusja na jaki kolor pomalować własną maszynęwitox4 pisze: Z całym szacunkiem ale po co zatrudnia się ludzi od designu w firmach? .