Historia pewnego miejsca
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Widzę, że niezłą burzę wywołałem...
Alvar4, RomanJ4, pprzemo88, sprzętu już nie ma. Te zdjęcia są z początku tego roku. Co nie rozkradzione, zostało wywiezione przez jakąś firmę. Niestety nie wiem na jakich zasadach.
W każdym razie, jeśli ktoś trafił w stolicy i okolicy na złomie coś ze zdjęć, to teraz już będzie wiedział skąd się to znalazło.
Alvar4, RomanJ4, pprzemo88, sprzętu już nie ma. Te zdjęcia są z początku tego roku. Co nie rozkradzione, zostało wywiezione przez jakąś firmę. Niestety nie wiem na jakich zasadach.
W każdym razie, jeśli ktoś trafił w stolicy i okolicy na złomie coś ze zdjęć, to teraz już będzie wiedział skąd się to znalazło.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Spoko dyskusja jest na luzie i bez spiny wiec w dni wolne warto se podyskutowacyanek_00 pisze:Widzę, że niezłą burzę wywołałem...

sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
Sorry,ale co to za argument ? Koniunktura na stal była od zawsze a światowa ? Żeby więcej dopłacać do eksportu ?RomanJ4 pisze: Sprzedano huty, choć było wiadomo, że idzie światowa koniunktura na stal,
Zdjecia z niesprzedanych masz w pierwszym poście

-
- Posty w temacie: 29
- Kontakt:
Problemem naszej cywilizacji jest socjalizm. Przekonanie, że nierób jest wartościowszy od pracowitego, biedny jest dobry, a bogaty zły. Karzemy za pracowitość, nagradzamy nieróbstwo. Wręcz zakazujemy pracować naszym nierobom. Do tego sprowadzają się wszelkie regulacje czasu pracy, pensji minimalnej, czy drakońskie opodatkowanie samej chęci do pracy.
Niemcy nie dlatego dobrze płacą pracownikom, bo są tacy dobrzy, u nich po prostu brak chętnych do pracy powoduje windowanie ceny tejże pracy. Ale na to trzeba popracować uczciwie przynajmniej kilkadziesiąt lat, nie mordując rodzimej przedsiębiorczości kretyńskimi podatkami i składkami na ZUS.
Niemcy nie dlatego dobrze płacą pracownikom, bo są tacy dobrzy, u nich po prostu brak chętnych do pracy powoduje windowanie ceny tejże pracy. Ale na to trzeba popracować uczciwie przynajmniej kilkadziesiąt lat, nie mordując rodzimej przedsiębiorczości kretyńskimi podatkami i składkami na ZUS.
-
- Kontakt:
Kamar - ja nie mówię o mordowaniu wielkiego, czy nawet średniego biznesu. Mówię o zabijaniu przedsiębiorczości zwykłego Kowalskiego. Tej najprostszej, polegającej na samodzielnym zarabianiu na siebie i swoją rodzinę.
Brak bufora pomiędzy nierobem, a płacącym na utrzymanie nierobów. Jesteś nierobem - jak psu miska należą ci się świadczenia od państwa. I nic nie musisz. Idziesz do pracy, czy zaczynasz dowolną działalność - od razu na garba masz wrzuconego przynajmniej jednego nieroba. Nie ma zmiłuj - musisz na niego łożyć, zanim cokolwiek do garnka włożysz.
W normalnym świecie istnieje solidna strefa buforowa, w której zarabiasz na swoje podstawowe potrzeby, płacąc co najwyżej symboliczną składkę na ubezpieczenie. Dopiero po przekroczeniu tego progu zaczynasz płacić podatki. U nas kwota wolna od podatku to nieco ponad 3 tysiące w roku - a powinno to być przynajmniej dziesięć razy tyle. Podobnie z ZUS-em - zamiast obowiązku płacenia z góry i niezależnie od przychodu, również składki emerytalne i rentowe powinny być naliczane dopiero od kwot podlegających opodatkowaniu. A obowiązkową składkę zdrowotną wtedy płacić można bez szkody bla domowego budżetu.
To co jest dzisiaj jest absolutnie antywychowawcze. Nierób jest nagradzany za nieróbstwo, podjęcie pracy natychmiast karane jest surową grzywną.
Brak bufora pomiędzy nierobem, a płacącym na utrzymanie nierobów. Jesteś nierobem - jak psu miska należą ci się świadczenia od państwa. I nic nie musisz. Idziesz do pracy, czy zaczynasz dowolną działalność - od razu na garba masz wrzuconego przynajmniej jednego nieroba. Nie ma zmiłuj - musisz na niego łożyć, zanim cokolwiek do garnka włożysz.
W normalnym świecie istnieje solidna strefa buforowa, w której zarabiasz na swoje podstawowe potrzeby, płacąc co najwyżej symboliczną składkę na ubezpieczenie. Dopiero po przekroczeniu tego progu zaczynasz płacić podatki. U nas kwota wolna od podatku to nieco ponad 3 tysiące w roku - a powinno to być przynajmniej dziesięć razy tyle. Podobnie z ZUS-em - zamiast obowiązku płacenia z góry i niezależnie od przychodu, również składki emerytalne i rentowe powinny być naliczane dopiero od kwot podlegających opodatkowaniu. A obowiązkową składkę zdrowotną wtedy płacić można bez szkody bla domowego budżetu.
To co jest dzisiaj jest absolutnie antywychowawcze. Nierób jest nagradzany za nieróbstwo, podjęcie pracy natychmiast karane jest surową grzywną.
-
- Kontakt:
Scenariusz wg. Twoich pomysłów :MlKl pisze: Mówię o zabijaniu przedsiębiorczości zwykłego Kowalskiego. Tej najprostszej, polegającej na samodzielnym zarabianiu na siebie i swoją rodzinę.
.
Masz sąsiada produkującego spinacze od dwudziestu lat. Ma maszyny do tego. Ponieważ nieżle na tym wychodzi (mimo podatków i ZUS-u) to Ty postanawiasz robić to samo. Załatwiasz dotacje z uni na maszyny, państwo ma zwolnić Cię z podatku na 5 lat i ew. zawiesić składkę. Oczywiście możesz wtedy obniżyć cenę spinacza do połowy ceny sąsiada.
Sąsiad pada i już podatków nie płaci

Sąsiad nawet zasiłku nie dostanie

Jeśli to jest zdrowa konkurencja to ja dziękuje.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2013, 16:54 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 10
jak są chronieni nasi przedsiębiorcy to widać choćby na budowach dróg.
Widziałeś chińska czy choćby irlandzką firmę w Niemczech czy Francji?
A do tego ta firma spija u nas śmietankę, a robotę robi za grosze i tak polska. Widzisz tu jakąś ochronę? A zakup na wyrost włoskiego Pendolino, kiedy Pesa eksportuje z powodzeniem? A uwalenie polskiego przemysłu lotniczego (Iryda, Orlik, Iskierka...), zakup "przechodzonych" Herculesów file:///c:/users/RJ/Documents/Model/Polskie%20Herkulesy.htm (Have these planes been refurbished with their original avionics or have they been upgraded to the new glass cockpits developed for the C-130 AMP program? I'm guessing that they haven't been converted, and the USAF determined that it wasn't worth upgrading nearly 40 year old airframes. ) itd, itd, itd...
Jak To nazwać?
A do tego ta firma spija u nas śmietankę, a robotę robi za grosze i tak polska. Widzisz tu jakąś ochronę? A zakup na wyrost włoskiego Pendolino, kiedy Pesa eksportuje z powodzeniem? A uwalenie polskiego przemysłu lotniczego (Iryda, Orlik, Iskierka...), zakup "przechodzonych" Herculesów file:///c:/users/RJ/Documents/Model/Polskie%20Herkulesy.htm (Have these planes been refurbished with their original avionics or have they been upgraded to the new glass cockpits developed for the C-130 AMP program? I'm guessing that they haven't been converted, and the USAF determined that it wasn't worth upgrading nearly 40 year old airframes. ) itd, itd, itd...
Jak To nazwać?
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Kontakt:
A to już pytanie nie do mnieRomanJ4 pisze:jak są chronieni nasi przedsiębiorcy to widać choćby na budowach dróg.
A do tego ta firma spija u nas śmietankę, a robotę robi za grosze i tak polska. Widzisz tu jakąś ochronę?

-
- Kontakt:
Toć on też będzie miał takie same warunki - dokładnie taką samą kwotę wolną od podatku. I nie przez pięć lat, tylko przez całe życie. Nic nie pisałem o zwalnianiu tylko nierobów.kamar pisze:Scenariusz wg. Twoich pomysłów :MlKl pisze: Mówię o zabijaniu przedsiębiorczości zwykłego Kowalskiego. Tej najprostszej, polegającej na samodzielnym zarabianiu na siebie i swoją rodzinę.
.
Masz sąsiada produkującego spinacze od dwudziestu lat. Ma maszyny do tego. Ponieważ nieżle na tym wychodzi (mimo podatków i ZUS-u) to Ty postanawiasz robić to samo. Załatwiasz dotacje z uni na maszyny, państwo ma zwolnić Cię z podatku na 5 lat i ew. zawiesić składkę. Oczywiście możesz wtedy obniżyć cenę spinacza do połowy ceny sąsiada.
Sąsiad pada i już podatków nie płaciTy jesteś zwolniony wiec wpływy do budżetu żadne
Sąsiad nawet zasiłku nie dostanie
Jeśli to jest zdrowa konkurencja to ja dziękuje.
A dziś ten sąsiad padnie, jak ktoś inny sprowadzi te spinacze z Chin - bo kupi je tam za 1/10 ceny twojego sąsiada. I nikt się nad nim nie ulituje.
Zafundowaliśmy sobie armię nierobów, armię darmozjadów na państwowych urzędach i cały czas kurczy się liczba zarabiających na to wszystko. Ty nie narzekasz, bo idziesz z duchem czasu, trafiłeś dobrą niszę rynkową. A ja obserwuję jak podupadają kolejne biznesy ludzi i niegłupich i nie leniwych. I rozpoczęcie czegoś nowego dziś wiąże się z takim ryzykiem, że prawie nikt go nie podejmuje.