UHU kity + ew plytki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
witam !! podzielam zdanie szanownych przedmówców - i tak jak by policzyć trzy sterowniki plus trzy serwa to trochę kasy potrzeba ! . dla młodego amatora to może być i tak dużo . z kolei jak ktoś ma zamiar pracować i zarabiać kasę to niestety - środki produkcji na całym świecie kosztują i obcieranie d..y szkłem sie delikatnie mówiąc " nie sprawdza " . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 13
tym ze to nie moja definicja , ja jej nie pisalem, pozwolilem sobie przetlumaczyc pare zdań autora.olo_3 pisze:zadałem Ci proste pytanie czym się różni definicja Twoja od mojej - a co ty mi za bełkot piszesz?
zgadnij co ? jeszcze jestemolo_3 pisze: za 10 min pod pantofel ?

to co ty piszesz : " nierozpoznanych błędów " jest zaprzeczeniem samym w sobie, dalej piszesz :olo_3 pisze: Twoja:
“wskaźnik W ... to tylko licznik ktory pokazuje błedne przejscia enkodera, .... “
moja :
“m/n jest licznik “W” - który to pokazuje ilość nierozpoznanych błędów enkodera“
skad wiesz jak to dziala , skoro kod nie jest znany ? jezeli nie znasz kodu to są to tylko Twoje domysły, po co mamy sie domyślać skoro wszystko co potrzebne jest napisane w instrukcji ?olo_3 pisze: jest to bardzo proste , dostaje zadana liczbę impulsów z programu do wykonania, i porównuje czy faktycznie je wykonał jeśli nie to zapisuje w tym liczniku
tak, tylko ze moj swiat jest bardziej zbliżony do rzeczywistego , autor wyraznie napisał, że wskazania wskaznika W są błędami w postaci wykrycia zmian 2 bitów na enkoderze , niepoprawności kodu Gray`a , nic nie pisal o porownywaniu impulsów zadanych do wykonanych, nie pisał także nic o tym jak serwo na to reaguje, bo prawdopodobnie olewa te sygnały , bo co innego mozna z nimi zrobic ? oczywiscie , ze wskazania "W" mogą być przyczyną przesunięcia między wartościami zadanymi a rzeczywistymi, ale niekoniecznie muszą być.olo_3 pisze:wytłumacz mi błędy proszę, bo chyba tylko ty rozumiesz swój świat i jego interpretacje.
proszę więc kogoś znającego się na elektronice o poparcie lub wskazanie błędów , gdyż chciałbym juz zakończyć ten temat.
PiteR
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Nie wiem jak Ulli zrobił ten licznik, ale w mojej konstrukcji ( gdzie procesor ma hardwarowy enkoder) błąd ten jest liczony w następujący sposób:
(cytat z datasheeta)
16.5.3.4 Using the Index Pin and MAXCNT for Error Checking
When the counter operates in reset on index pulse mode, the QEI will also detect POSCNT
register boundary conditions. This may be used to detect system errors in the incremental
encoder system.
For example, assume a wheel encoder has 100 lines. When utilized in x4 measurement mode
and reset on the index pulse, the counter should count from 0 to 399 (0x018E) and reset. If the
POSCNT register ever achieves the values of 0xFFFF or 0x0190, some sort of system error
has occurred.
The contents of the POSCNT register is compared with MAXCNT + 1, if counting up, and with
0xFFFF, if counting down. If the QEI detects one of these values, a position count error
condition is generated by setting the CNTERR bit (QEICON<15>) and optionally generating a
QEI interrupt.
If the CEID control bit (DFLTCON<8>) is cleared (default), then a QEI interrupt will be generated
when a position count error is detected. If the CEID control bit is set, then an interrupt will not
occur.
The position counter continues to count encoder edges after detecting a position count error. No
interrupt is generated for subsequent position count error events until CNTERR is cleared by
the user.
W skrócie:
Mając skonfigurowaną liczbę impulsów enkodera wiadomo, że impuls 'home' powinien pojawić się w okreslonych momentach - jezeli mamy w enkoderze 400 impulsów, a home pojawi się po 399 - to zgubiliśmy jeden impuls.
Popatrzyłem do schematu UHU - nie widzę tam użycia HOME. Widać Ulli np. sprawdza zgubione przerwania od enkodera - to też jest wskaźnik błędów.
(cytat z datasheeta)
16.5.3.4 Using the Index Pin and MAXCNT for Error Checking
When the counter operates in reset on index pulse mode, the QEI will also detect POSCNT
register boundary conditions. This may be used to detect system errors in the incremental
encoder system.
For example, assume a wheel encoder has 100 lines. When utilized in x4 measurement mode
and reset on the index pulse, the counter should count from 0 to 399 (0x018E) and reset. If the
POSCNT register ever achieves the values of 0xFFFF or 0x0190, some sort of system error
has occurred.
The contents of the POSCNT register is compared with MAXCNT + 1, if counting up, and with
0xFFFF, if counting down. If the QEI detects one of these values, a position count error
condition is generated by setting the CNTERR bit (QEICON<15>) and optionally generating a
QEI interrupt.
If the CEID control bit (DFLTCON<8>) is cleared (default), then a QEI interrupt will be generated
when a position count error is detected. If the CEID control bit is set, then an interrupt will not
occur.
The position counter continues to count encoder edges after detecting a position count error. No
interrupt is generated for subsequent position count error events until CNTERR is cleared by
the user.
W skrócie:
Mając skonfigurowaną liczbę impulsów enkodera wiadomo, że impuls 'home' powinien pojawić się w okreslonych momentach - jezeli mamy w enkoderze 400 impulsów, a home pojawi się po 399 - to zgubiliśmy jeden impuls.
Popatrzyłem do schematu UHU - nie widzę tam użycia HOME. Widać Ulli np. sprawdza zgubione przerwania od enkodera - to też jest wskaźnik błędów.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 13
Kod: Zaznacz cały
Interface setting is fixed to com1, 38400,n,8 and hence there is no need (or possib ility) to change settings.
[...]
The program forwards all key presses to the controller, where they are echoed and then displayed on the screen.
PiteR
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Witam
mam pytanie apropo tego portu w tym pdf-ie jest napisane 38400,n,8 to zmieniłem szybkość portu na tą wartość ale nie wiem co oznacza n- że transmisja jest nieparzysta?
mam pytanie apropo tego portu w tym pdf-ie jest napisane 38400,n,8 to zmieniłem szybkość portu na tą wartość ale nie wiem co oznacza n- że transmisja jest nieparzysta?
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl