To plik konfiguracyjny twojej maszyny - tam gdzie są parametry osi. Jeżeli konfigurowałeś Stepconfem, to szukaj katalogu konfiguracyjnego - defaultowo moja-frezarka, o ile nie zmieniłeś tej nazwy w trakcie konfiguracji.Spróbuj dodać opcję RS274NGC_STARTUP_CODE = S1000 do sekcji RS274NGC w pliku ini,
włączenie wrzeciona poleceniem M3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam,
w katalogu z pluginem pcb-gcode znajdz plik emc.pp i go edytuj.
Linię:
zmień na np:
Od tej pory w każdym kodzie generowanym przez ten plugin do M3 będzie dodane S29000.
U mnie to rozwiązanie działa bez problemu. Musisz tylko wybrać w ustawieniach GCode Style profil EMC.
Linię:
Kod: Zaznacz cały
string SPINDLE_ON = "M03" + EOL + DWELL;
Kod: Zaznacz cały
string SPINDLE_ON = "M03 S29000" + EOL + DWELL;
U mnie to rozwiązanie działa bez problemu. Musisz tylko wybrać w ustawieniach GCode Style profil EMC.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Miałem przez jeden dzień tak zrobione. Pisałem o tym na pierwszej stronie:markus1984pl pisze:Witam,
Linię:zmień na np:Kod: Zaznacz cały
string SPINDLE_ON = "M03" + EOL + DWELL;
Od tej pory w każdym kodzie generowanym przez ten plugin do M3 będzie dodane S29000.Kod: Zaznacz cały
string SPINDLE_ON = "M03 S29000" + EOL + DWELL;
Teraz zrobiłem jak poradził mi kolega micges:noel20/ pisze:Na chwilę obecną z racji, że i tak z programu nie steruję prędkością wrzeciona edytowałem postprocesor EMC tym pluginie i po prostu dopisałem, że zawsze po M3 ma dopisać S100..
Nie "upośledza" to w pewnym sensie tego plugina do eagle, choć i tak nie ma on możliwości wpisania nigdzie prędkości.micges pisze:Spróbuj dodać opcję RS274NGC_STARTUP_CODE = S1000 do sekcji RS274NGC w pliku ini, możliwe że będziesz mógł włączyć wrzeciono samym M3.
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Ekhm... ale o co ta cała dyskusja?
Przecież M3, M4, M5 i S to rozdzielne polecenia... które nie muszą wystąpić razem.
M określa kierunek obrotów wrzeciona, S prędkość - najlepiej najpierw zadać prędkość a później włączać i wyłączać obroty wrzeciona.
S może być na początku kodu a później tylko M3/M4 i M5, nie prościej gdzieś dopisać np. w nagłówku generowanego pliku? (O ile ten plugin umożliwia wpisywanie nagłówka).
Przecież M3, M4, M5 i S to rozdzielne polecenia... które nie muszą wystąpić razem.
M określa kierunek obrotów wrzeciona, S prędkość - najlepiej najpierw zadać prędkość a później włączać i wyłączać obroty wrzeciona.
S może być na początku kodu a później tylko M3/M4 i M5, nie prościej gdzieś dopisać np. w nagłówku generowanego pliku? (O ile ten plugin umożliwia wpisywanie nagłówka).