Tak wlasnie zbiera sie material na narzedziu i frez nie ma czym frezowac bo ostrza sa przysloniete i frez sie lamie. Twoich ustawien sprobuje w ostatecznosci, bo strasznie wydluzylo by mi to czas produkcji pianki.
Jutro sprobuje uzyc dwopiorowego freza z parametrami:
- obroty wrzeciona 24 000 obr/minute
- posów 600 mm/min
- 5 mm za jednym przejsciem
Bo po napisaniu wczesniejszego posta uzylem ustawien:
- oboty 22 000 obr/min
- posów 600 mm/min
- 10mm za jednym przejsciem
to frez sie nie ulamal ale pianka miala defekty w postaci wciec pozostawionych przez pianke ktora byla na frezie.
Na przyklad do obrobki zgrubnej używam freza 4-piorowego o sredniczy 16mm to frez potrafi za jednym przejsciem zbierac 80 mm pianki przy posuwie 5000 mm/min oboty 22 000 i powierzchnia jest w porzadku. Zalozylem temat poniewaz najmniejszego freza jakiego uzywalem do frezowania w piance to 6 mm jednopiorowy, a dostalismy w firmie do zrobienia takie zlecenia ze jest duzo malych kieszeni i o duzej glebokosci i trzeba bylo uzyc wlasnie freza o srednicy 3 mm a dlugosc calkowita frezow ktore spradzalismy to 75mm poniewaz frez musial wchodzic na 50 mm. Frez ktory uzylismy na poczatku byl dwopiorowy uniwersalny, za drugim razem zamowilismy frez 3 piorowy specjalistyczny do pianek ale na razie nie udalo mi sie dobrac parametrow ktore przyniosly by dobre efekty.
Jutro jak przetestuje pianke, to napisze jaki osiągnąłem efekt.