Pierwsze CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Sqall
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: Sqall » 25 wrz 2013, 00:30

Było by najlepiej, jednak podejrzewam, że koszty 4osiowej mogą mnie zabić.

Plan na start jest dokładnie taki jak napisałeś. Zbudować 3osiową i frezować z delikatnym nadmiarem do wykończenia frezarka ręczna i szlifierka bębnową. Mam nadzieję, że już niedługo pokaże jakiś wstępny projekt do konsultacji z Wami.

Tagi:

wawer
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: wawer » 25 wrz 2013, 01:10

W takim razie powodzenia i czekamy na projekt

Pozdrawiam
Kamil
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij :)

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: diodas1 » 25 wrz 2013, 01:52

To nie ze sterowaniem jest w maszynie czteroosiowej problem ale z oprogramowaniem.
Można sobie wyobrazić maszynę w której wrzeciono oprócz przemieszczania w trzech osiach, wykonuje dodatkowo ruch wychyłowy w dwie strony, napędzany czwartym silnikiem krokowym. Oczywiście komplikuje to nieco maszynę ale jest do ogarnięcia. Wiele sterowników jedno płytowych do silników krokowych obsługuje cztery osie. Programy sterujace też są w stanie wysłać sygnały do czterech osi. Potrafi to popularny Mach, PikoCNC, Step2cnc i wiele innych. Żeby jednak było to możliwe trzeba dać temu programowi przygotowany wcześniej plik 3D. Zapoznaj się z działem https://www.cnc.info.pl/programy-cad-ca ... e2752d9048 Tutaj znajdziesz informacje o potrzebnym oprogramowaniu.

Raven
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Raven » 26 wrz 2013, 22:42

Na filmiku maszynka za "kilka" setek, do tego CAM pewnie też w okolicy setki...

To tak na szybko w kwestii budżetu.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 26 wrz 2013, 23:37

setek tysięcy zł żeby nie było....
Zastanawiam się co złego jest w korzystaniu z szablonu. Zamiast sięgania po kosmiczne rozwiązanie można przecież "wyrzeźbić" sobie kopiarkę mechaniczną. Tą metodą ludzie robią na przykład kolby do wiatrówek. Tu można zrobić to nawet prościej bo odpada obracanie deską wokół jej osi. Zawsze to wielokrotnie tańsze niż wymiana domu na maszynę. Chyba że chodzi o doposażenie dobrze prosperującej firmy i drobne setki są do przeżycia.
Wejście w cnc to konieczne poznanie dość złożonego oprogramowania. Czy warto, mając do wykonania tylko deski? Chyba że zanosi się też na śmigła i inne cudacznie pogięte profile

Autor tematu
Sqall

Post napisał: Sqall » 28 wrz 2013, 02:09

Już tłumaczę.

Zdaje sobie sprawę z kosztów maszyny jak na filmie. Całkowicie mnie taka nie interesuje.
Koszt prostej CNC 3osiowej są dość małe bo zaledwie kilka/naście tysięcy. Jeśli za taką kwotę mogę usprawnić i zautomatyzować proces produkcji to nie jest duża suma. Co nowy model deski to inny szablon, który trzeba zrobić ręcznie. Przy CNC wystarczyłby projekt. Kolejna sprawa jest taka, że zamiast 2maszyn mam 1 i to mniejszą, a miejsca dużo niestety nie posiadam. Dalej nie będę pisał bo jest to zbyteczne...

Jestem z wykształcenia programistą, więc raczej poradzę sobie z tym złożonym oprogramowaniem ;)

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 28 wrz 2013, 03:24

Zatem do dzieła. Skoro jesteś programistą to mógłbyś też popracować nad autorską aplikacją nastawioną na opracowywanie konkretnie desek łącznie z trajektorią bardziej złożonego ruchu narzędzia. W końcu sam najlepiej wiesz czego Ci trzeba. Kombajny programowe za sporą kasę potrafią zbyt wiele jak na tak specyficzne zadanie. Sama maszyna przy obecnie dostępnych częściach składowych nie będzie zaporą nie do przeskoczenia. Elementy mechaniki i elektroniki są tak pomyślane że składa się je prawie jak klocki LEGO. Powodzenia.

[ Dodano: 2013-09-28, 03:46 ]
Dziwny ten świat. Nie wiedziałem że istnieje aż tyle modeli deskorolek że warto dla nich inwestować w oprogramowanie :) Chyba że nie powstała jeszcze deska "idealna" i trwa wyścig między projektantami. Podobnie wygląda sprawa doskonalenia desek surfingowych. Widziałem ostatnio ciekawy program o tym jak w ciągu lat ewoluowały kształty i wyposażenie tych pływadełek. Wraz ze zmianami geometrii zmieniają się osiągi i technika używania. Jedno się nie zmieniło- ich atrakcyjność dla drapieżników morskich.

Awatar użytkownika

Tomciowoj
Posty w temacie: 1

Post napisał: Tomciowoj » 29 wrz 2013, 10:26

Frezowanie z naddatkami na cnc a później ręczne doszlifowywanie na szlifierce kształtu? :shock:
Pomimo różnorodności kształtów desek ogólny zarys jest podobny: plaska część środkowa z podgietymi końcami. A gdyby frez zaczynał cięcie na prostej płaszczyźnie, dojeżdżał do zagięcia i następowało by przechylenie deski np przy pomocy pneumatyki aby podgięcie było w poziomie, ofrezowanie go, powrót deski do poziomu, przejazd przez płaską część i ponowne podniesienie drugiego podgięcia deski do poziomu itd. Załączanie pneumatyki może odbywać się poprzez czujniki indukcyjne załączane przesuwającą się osią X. Wystarczą w zupełności 2 osie, Z albo jest w górze albo w dole nie potrzeba jej pozycjonować chyba, że maszyna ma przy okazji wiercić otwory lub kieszenie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”