Plazma cnc w granicy 50 000 zł
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
THC to inna sprawa.
Problem w tym, jak zachować wymaganą dokładność palenia,
tnąc blachę o wymiarze np. 3000x1500 (pole robocze),
która przy wzroście temperatury podczas palenia o przykładowe 25st.
wydłuży się o ok. 1mm (na większym wymiarze)?
Przy drobnych detalach, to wydłużenie oczywiście
może mieć pomijalne znaczenie.
0,5m i 25st. to ok. 0,15mm
ale 50st. to już 0,3mm...
(12·10-6/K (rozszerzalność termiczna stali) x 25K x 3000mm = 0,9mm)
Problem w tym, jak zachować wymaganą dokładność palenia,
tnąc blachę o wymiarze np. 3000x1500 (pole robocze),
która przy wzroście temperatury podczas palenia o przykładowe 25st.
wydłuży się o ok. 1mm (na większym wymiarze)?
Przy drobnych detalach, to wydłużenie oczywiście
może mieć pomijalne znaczenie.
0,5m i 25st. to ok. 0,15mm
ale 50st. to już 0,3mm...
(12·10-6/K (rozszerzalność termiczna stali) x 25K x 3000mm = 0,9mm)
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2013, 20:30 przez triera, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
nie wiem czy warto mówić przy plażmie o 0,15mm .... wg mnie i moich doświadczeń, przy małych detalach i docinaniu ich ostatnich milimetrów element przemieszcza się w powstałej szczelinie po cięciu na skutek naprężeń termicznych, pochylenie krawędzi też jest raczej większe od 0,1 ( zależnie od grubości) pozatym obróbka krawędzi po cięciu, zużycie materiałów eksploatacyjnych napewno wpływa na wymiar.... i pewnie tysiące innych czynników sprawiają że obróbka plazmą nie jest zbyt precyzyjna....pozytm rozważasz równomierne rozgrzanie arkusza... a tak nie jest więc dochodzi jeszcze falowanie blachy... dla branży budowlanej jest super... spokojnie osiągam 0,5mm na 500mm.
nie jestem ekspertem od plazmy, pokroiłem setki arkuszy w małe kawałki i są to wyniki moich obserwacji, poprawcie mnie jeśli się mylę....
nie jestem ekspertem od plazmy, pokroiłem setki arkuszy w małe kawałki i są to wyniki moich obserwacji, poprawcie mnie jeśli się mylę....
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
zrobiłem kilka sztuk na machu z inwerterami typu selco czy cebora czy trafo ozas.
wyscigi na temat firmowe / niefirmowe uważam bez sensu, bo co dzisiaj jest niefirmowe, może trzeba raczej pisac najwiekszy producent tego i owego.
do portfela kupującego dobiera sie parametry maszyny i tyle. najwiecej pozera żrodło cięcia i palnik, jakies dodatki typu wyciag spalin, jakis osuszacz jakis kompresor, jakis filtr do komina. Z drugiej strony zabawki typu wyciągi i kompresory nabywca moze sobie we własnym zakresie zdobyc, wowczas jego maszynka za te 5 dych będzie już w średniej klasie zabawek.
a i bez bajerów - to co triera dopisal, bo jak wspomniał przedmówca - jest tysiąc innych czynników kształtujących element wycinany, mozna załagodzić szok termiczny np cięciem w wodzie - mokry stół
wyscigi na temat firmowe / niefirmowe uważam bez sensu, bo co dzisiaj jest niefirmowe, może trzeba raczej pisac najwiekszy producent tego i owego.
do portfela kupującego dobiera sie parametry maszyny i tyle. najwiecej pozera żrodło cięcia i palnik, jakies dodatki typu wyciag spalin, jakis osuszacz jakis kompresor, jakis filtr do komina. Z drugiej strony zabawki typu wyciągi i kompresory nabywca moze sobie we własnym zakresie zdobyc, wowczas jego maszynka za te 5 dych będzie już w średniej klasie zabawek.
a i bez bajerów - to co triera dopisal, bo jak wspomniał przedmówca - jest tysiąc innych czynników kształtujących element wycinany, mozna załagodzić szok termiczny np cięciem w wodzie - mokry stół
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign