witam chcę zrobić frezarkę cnc do płytek pcb i nie tylko
więc proszę was o pomoc czy te płytki wystarczą
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pcb.htm
Zestaw płytek ZESTAW PCB1
a i jakie programy musiał bym mieć aby zrobić pcb i wyciąć otwory w obudowie
pomoc w zrobieniu i ustaleniu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
radze zacząć od mechaniki. PCB jest ciężkim tematem ze względu na wymaganą precyzje i sztywność maszyny. sterowniki SSK-B01 są trochę słabym rozwiązaniem chociaż dla płytek THT i większego SMD już by wystarczyło pod warunkiem że maszyna będzie dokładna.
co do programów to każdy który zrobi HPGL na wyjściu już by się do czegoś nadawał aczkolwiek w tym temacie ile ludzi tyle punktów widzenia.
co do programów to każdy który zrobi HPGL na wyjściu już by się do czegoś nadawał aczkolwiek w tym temacie ile ludzi tyle punktów widzenia.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
za wiele różnych nie próbowałem. miłem w swojej SSK-B01, w innej testowałem M542, jeszcze w innej bawiłem się M543. teraz u siebie mam chińskie analogi M542 i powiem ze pomiędzy SSK-B i Mkami jest przepaść w kulturze pracy silnika, rozdzielczości elektronicznej i td itp. sam nawet fakt ze w SSK-B trzeba pamiętać żeby najpierw dać prąd na logikę a potem dopiero na silniki już może zniechęcić, chociaż łatwo to rozwiązać zasilając logikę z komputera który steruje maszyną (o ile to nie lapciak).
sterowniki na układach Toshiby z podziałka 1/16 wydają się być optymalna opcją na początek ALE pod warunkiem że się nie nabierze smaka na coś szybszego lepszego i tak dalej. to właśnie było u mnie powodem zmiany z SSK-B na Mki i ciesze się że zainwestowałem właśnie w to.
chwalą dość sterownik ZELRP ale nie miałem w rękach więc się nie wypowiadam.
sterowniki na układach Toshiby z podziałka 1/16 wydają się być optymalna opcją na początek ALE pod warunkiem że się nie nabierze smaka na coś szybszego lepszego i tak dalej. to właśnie było u mnie powodem zmiany z SSK-B na Mki i ciesze się że zainwestowałem właśnie w to.
chwalą dość sterownik ZELRP ale nie miałem w rękach więc się nie wypowiadam.
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły