Jak przechowywujecie noże?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
YaPKnn
Posty w temacie: 8

Post napisał: YaPKnn » 17 wrz 2013, 00:22

RomanJ4 pisze: Otóż to, można do przechowywania każdy nóż związać gumką recepturką z jego podkładkami. Cienkie podkładki można uciąć ze stalowej taśmy do spinania towarów na paletach, starych brzeszczotów, itp.
Blaszek mam od groma,

0,1 z puszki po piwie
0,2 z puszki po litrowym faxe (fuj to było poświecenie)
0,3
0,5
1,5 z blachy transformatorowej, znajomy tokarz mi powycinał.

Najsensowniejszym wydaje mi się przechowywanie blaszek razem z nożami, stąd poszukiwania pudełka...

[ Dodano: 2013-09-17, 03:48 ]
Jedyne pudełko które "jako tako" się nadaje to takie z tej aukcji:

http://allegro.pl/patrol-200-stuff-orga ... 24523.html

Patrol 200, 7 przegródek do 6 wejdą krótkie noże a do siódmej wytaczaki.

Tagi:

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Mat3ys » 17 wrz 2013, 09:09

Tylko tych klamotów będzie coraz więcej i więcej. Ja sobie postawiłem takie coś jak w sklepach masz :

Obrazek

Jak widać pusto ale to był początek jak u Ciebie a teraz już nie ma miejsca na pułkach i trzeba będzie coś większego postawić. Zawsze warto myśleć na przyszłość i robić jedno ale dobre i skuteczne rozwiązanie.

Może coś takiego znajdziesz w tańszej wersji :

http://allegro.pl/skrzynka-narzedziowa- ... 80461.html

Coś jak komputer nie za duża :

http://allegro.pl/szafka-narzedziowa-wo ... 80258.html

Tylko droga ; /

Yorgus100
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Yorgus100 » 17 wrz 2013, 09:36

Jak przechowywujecie noże
Najlepszym sposobem jest trzymanie ich w piwnicy razem z ziemniakami.Ale znajomy mówił,ze on przechowuje w słoikach typu weck.

DanAmigo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: Jak przechowywujecie noże?

Post napisał: DanAmigo » 17 wrz 2013, 10:03

YaPKnn pisze:Może niektórym pytanie wyda się głupie, ale jakoś nie mogę nic wymyślić,
najwięcej czasu zawsze zajmuje mi wypoziomowanie noża, na czas roboty odkładam sobie noże razem blaszkami których użyłem. Następnego dnia hopka się zaczyna od nowa, warunki lokalowe jakie są takie są i muszę wszystko złożyć do szafki po zakończeniu pracy. Obejrzałem już może z milion pudełek, żeby odkładać noże razem z blaszkami do nich przynależnymi, najwięcej takich prawie dobrych w dziale wędkarskim, ale to nadal nie to.

Jakieś sprawdzone pomysły?
Jakoś nie rozumiem :oops: , w jednym pudełku blaszki w drugim noże i suwmiarka i po problemie, nie będziesz musiał sobie głowy zawracać takimi głupotami jak ile blaszek do którego noża. Odrobina wprawy i cała operacja potrwa minutę .

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: mike217 » 17 wrz 2013, 10:46

Mam z 60 noży i nie wyobrażam sobie mieć blaszki do każdego. Znam wysokość w osi maszyn i zestawienie podkładek na suwmiarkę zajmuje mi minutę. Blaszki mam z mosieżne różnej grubości jak i stalowe.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: RomanJ4 » 17 wrz 2013, 12:12

mike217 pisze:Mam z 60 noży i nie wyobrażam sobie mieć blaszki do każdego. Znam wysokość w osi maszyn i zestawienie podkładek na suwmiarkę zajmuje mi minutę. Blaszki mam z mosieżne różnej grubości jak i stalowe.
Jak nasz kolega nabierze doświadczenia, to też ustawić nóż będzie dla niego bułka z masłem. Ale na razie niech robi jak mu wygodnie... :grin:
pozdrawiam,
Roman

bst

Post napisał: bst » 17 wrz 2013, 12:51

Polecam imak regulowany - czyli walec i kostka z wycieciem na noz. Mozna sobie zrobic samemu, bo blaszki maja sens jak noz jest 'nowy' potem w miare ostrzenia wysokosc ostrza sie zmienia. Dla malej tokarki jak znalazl i nie koszule 1000zl jak multifix

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Mariuszczs » 17 wrz 2013, 13:58

Składaki mają zawsze określona wysokośc i np zostawiłem same 25 mm i wiem że na jedną tokarkę daję podkłądkę 2 mm a na druga 3,3 mm. Wytaczaków nie mogę spamietać więc nabiłem na nich jaką mają wysokość płytki od podstawy noża.
Noże ostrzone odkładam z podkładkami i chętnie bym je wywalił na rzecz składaków.

Na tokarce miejsce można sobie powiększyć różnymi sposobami.

Autor tematu
YaPKnn
Posty w temacie: 8

Post napisał: YaPKnn » 17 wrz 2013, 14:57

Yorgus100 pisze:
Jak przechowywujecie noże
Najlepszym sposobem jest trzymanie ich w piwnicy razem z ziemniakami.Ale znajomy mówił,ze on przechowuje w słoikach typu weck.
Pewnie niezły pomysł, jest tylko jeden problem: u mnie ani piwnicy ani weków....

[ Dodano: 2013-09-17, 14:59 ]
Mat3ys pisze:Tylko tych klamotów będzie coraz więcej i więcej. Ja sobie postawiłem takie coś jak w sklepach masz :

Jak widać pusto ale to był początek jak u Ciebie a teraz już nie ma miejsca na pułkach i trzeba będzie coś większego postawić. Zawsze warto myśleć na przyszłość i robić jedno ale dobre i skuteczne rozwiązanie.

Może coś takiego znajdziesz w tańszej wersji :

http://allegro.pl/skrzynka-narzedziowa- ... 80461.html

Coś jak komputer nie za duża :

http://allegro.pl/szafka-narzedziowa-wo ... 80258.html

Tylko droga ; /

Ja niestety muszę wszystko pakować do walizek takich jak na wiertarkę, i chować do szafki albo do bagażnika, niestety dysponuję tylko miejscem w garażu zbiorczym... i tak nie mogę narzekać bo garaż mały i mogę postawić tokarynkę na stole i raczej nikt sobie nie pożyczy...

[ Dodano: 2013-09-17, 15:02 ]
mike217 pisze:Mam z 60 noży i nie wyobrażam sobie mieć blaszki do każdego. Znam wysokość w osi maszyn i zestawienie podkładek na suwmiarkę zajmuje mi minutę. Blaszki mam z mosieżne różnej grubości jak i stalowe.
No tak znowu mi zabrakło podstawowej wiedzy, którą się nabywa od kogoś doświadczonego, mordowałem się z każdym nożem ustawiając go do kła w koniku. Wychodzi że wystarczy go położyć na blacie, zmierzyć wysokość ostrza nad tymże blatem, i dołożyc odpowiednie podkładki znając potrzebną wysokość ostrza w maszynie...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: RomanJ4 » 17 wrz 2013, 15:53

YaPKnn pisze:wystarczy go położyć na blacie, zmierzyć wysokość ostrza nad tymże blatem, i dołożyc odpowiednie podkładki znając potrzebną wysokość ostrza w maszynie...
wystarczy nawet złożyć nóż podstawą z blaszkami, i zmierzyć łapiąc suwmiarką wysokość do wierzchołka płytki lekko ściskając, bo blaszki nieraz lekko sprężynują.
I to zazwyczaj w zupełności wystarczy...
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”