Skończyłem szkołę o tym profilu 2008 roku, no trochę minęło, w sumie zapomniało się G-kodu trochę (praktyki na MTS) ale przypomnieć sobie można, a obecnie od 2 lat pracuje na Solid Edge v20 i ArtCam 9 więc z projektem i przerobieniem go na g-kod nie mam problemu.
Mam zamiar zacząć sam u siebie w domu działać i produkować elementy do branży tuningowej i motoryzacyjnej jaki przemysłu nawet i lotniczego (PZL Mielec) czy usługi dla innych firm. Problem w tym że chciał bym się was poradzić jaką maszynę kopic czy nówkę czy używaną?? Bo z jednej strony przydała by się Tokarka i Frezarka. elementy jakie będą robione to : dystanse do piast, talerzyki obniżające do gwintów, jak i też obudowa do zawieszeń gwintowanych, piasty, cambrery itp. myślę tez robić formy do wytłoczeń blach jak i wtryskarek ( robota po nagraniu klienta ). Pytam tu bo chcę zakupić maszynę lub maszyny jeśli bym potrzebował dwie, a na maszynach to coś nie coś a po przeczytaniu kilku postów to już mi się zamieszało w głowie. Jeśli możecie doradźcie co i jak bym mógł ruszyć sam na własną rękę. Biznes Plan i resztę papierkowych robót się nie boję bo mam tam tez i rodzinne ręce ale żeby to wypaliło muszę wiedzieć jakie maszyny mi będą potrzebne - Marka, model itp.