cnc2stl ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
To właśnie wczoraj testowałem.pltmaxnc pisze:Chyba najprościej zrobić chmurę i wczytać do Points2Polys
Points2Polys błędnie zrobił stl-a w kilku miejscach.
Połączył chyba najbliższe punkty w osi x a frez miał wykonać w tym miejscu dłuższy odcinek
w osi Z.
W podglądzie frezowania i po frezowaniu wynik był inny niż ten stl.
Chmura była generowana z mojego programu punkt po punkcie.
A co do IGES to jeszcze nie znam tego standardu.
Potrzebuje mieć wykonany wirtualny (STL) detal po wirtualnej (g-code) obróbce.
1.wchodzi bloczek np. sześcian w STL
2.przetwarzany jest g-codami z uwzgl.kształtu freza
3.wychodzi obrobiony detal w formie elektronicznej (tez STL).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Sprawdź program, któym odczytujesz STLa. Większość także potrafi w taki sam sposób odczytywać IGES.
[ Dodano: 2007-02-26, 09:26 ]
Po namyśle dodałem opcje zapisu zinterpretowanych plików G-kodów, czyli podglądu 3D do formatów DXF (3D) oraz IGES (*.igs) także 3D - w moim programie sterującym STEP2CNC. Mam nadzieję, że te opcje się przydadzą.
[ Dodano: 2007-02-27, 09:26 ]
Poniżej przedstawiam MADONNĘ z utworzoną w G-kodzie w Twoim programie. Następnie w moim STEP2CNC zapisałem podgląd 3D do IGES i otworzyłem w Rhino. Oto wynik. W załączniku wrzuciłem tę Madonnę także w DXFie.
[ Dodano: 2007-02-26, 09:26 ]
Po namyśle dodałem opcje zapisu zinterpretowanych plików G-kodów, czyli podglądu 3D do formatów DXF (3D) oraz IGES (*.igs) także 3D - w moim programie sterującym STEP2CNC. Mam nadzieję, że te opcje się przydadzą.
[ Dodano: 2007-02-27, 09:26 ]
Poniżej przedstawiam MADONNĘ z utworzoną w G-kodzie w Twoim programie. Następnie w moim STEP2CNC zapisałem podgląd 3D do IGES i otworzyłem w Rhino. Oto wynik. W załączniku wrzuciłem tę Madonnę także w DXFie.
- Załączniki
-
- Plik G-kodów zamieniony n DXF i IGES.
- madonna.jpg (105.12 KiB) Przejrzano 790 razy
-
- MADONNA.zip
- (1.07 MiB) Pobrany 576 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)