Jak rozwiązać podawanie pręta po skończonym cyklu
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 18
- Kontakt:
No jeszcze nie doszedłem co z tym, a nieuchronnie zbliża się toczenie 400 nakrętek. Nie mam też za bardzo czasu grzebać w tym. Szefu grzebał przy krańcówkach bo miała alarm na otwartym, ale zamkniętym. Nie wiem jak to napisać. Miałem toczenie z trzymaniem od wewnątrz sztuki i wyregulował. Ale też nie wierzę że to tylko tak się da zrobić, żeby krańcówki przestawić i oszukiwać maszynę. Sterowanie wiem że jest Oi, ale nie wiem czy tc.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Powinien być jakiś przełącznik w maszynie . U mnie jest akurat na pulpicie .smouki pisze:Miałem toczenie z trzymaniem od wewnątrz sztuki i wyregulował. Ale też nie wierzę że to tylko tak się da zrobić, żeby krańcówki przestawić i oszukiwać maszynę.
- Załączniki
-
- pulpit.JPG (57.78 KiB) Przejrzano 1027 razy
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
A nie masz czasem z tyłu 2 czujników, jeden powinien być aktywny przy zamkniętych szczękach żeby maszyna wiedziała czy może włączyć obroty a drugi po otwarciu żeby maszyna wiedziała na 100% że ma je otwarte i w takiej sytuacji pod dojeździe chwytaka i otwarciu szczęk wystarczy komendą zmienić posuw z mm/obr na mm/min i wtedy wyciągać pręt, zamknąć szczęki przełączyć posuw z powrotem na mm/obr i gotowe. Przynajmniej u nas tak działa ale na sinumerik 3.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
U mnie na Doosan Puma 1500SY Fanuc 18i dawałem M31-obejście blokady uchwytu głównego.
"M31 umożliwia obrót wrzeciona i start cyklu w warunkach stanu
zluzowania uchwytu. Umożliwia także rozkaz zacisku uchwytu i luzowania
podczas obrotu wrzeciona"
Fragment działającego kodu z łapką uruchamianą ciśnieniem chłodziwa:
G98G0Z2.5 / dojazd przed materiał
M8 / podanie ciśnienia
G04X2 / 2s pauzy bo łapka wolno się zamykała przy moim ciśnieniu
M31 / obejście blokady
M69 / zluzowanie uchwytu
G1Z15F2000 / wysunięcie materiału
98M68 /zaciśnięcie uchwytu
M9 / Wyłączenie ciśnienia
G04X4 / 4s pauzy bo łapka jeszcze wolniej się otwierała
G0Z50 / odjazd od materiału
a kluczyk mówił maszynie w której pozycji jest zaciśnięty uchwyt ( od zewnątrz czy od wewnątrz), pobierają sygnał z czujnika zacisku z tyłu wrzeciona.
"M31 umożliwia obrót wrzeciona i start cyklu w warunkach stanu
zluzowania uchwytu. Umożliwia także rozkaz zacisku uchwytu i luzowania
podczas obrotu wrzeciona"
Fragment działającego kodu z łapką uruchamianą ciśnieniem chłodziwa:
G98G0Z2.5 / dojazd przed materiał
M8 / podanie ciśnienia
G04X2 / 2s pauzy bo łapka wolno się zamykała przy moim ciśnieniu
M31 / obejście blokady
M69 / zluzowanie uchwytu
G1Z15F2000 / wysunięcie materiału
98M68 /zaciśnięcie uchwytu
M9 / Wyłączenie ciśnienia
G04X4 / 4s pauzy bo łapka jeszcze wolniej się otwierała
G0Z50 / odjazd od materiału
a kluczyk mówił maszynie w której pozycji jest zaciśnięty uchwyt ( od zewnątrz czy od wewnątrz), pobierają sygnał z czujnika zacisku z tyłu wrzeciona.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Kłania się znajomość z obsługi maszyny.smouki pisze:.... też nie wierzę że to tylko tak się da zrobić, żeby krańcówki przestawić i oszukiwać maszynę. .....

@skoti ma rozwiązanie - przełącznik.
..... u mnie w Haas odpowiada za to parametr #92
P.s.
Proponuję zdobyć instrukcję obsługi obrabiarki , na której pracujesz lub wezwać serwis jak coś działa niewłaściwie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
WZÓR, pisałem wyżej że mam ten przełącznik i używałem go, tylko właśnie krańcówka była przestawiona
Instrukcję obrabiarki mam nawet 5 tomów. czytam w każdej wolnej chwili, ale nie ogarnię wszystkiego na raz.
Po jakiego grzyba zakładać forum? żeby dowiedzieć się że widza się kłania. pasowało by wszystkim tu pisać, że im się wiedza z budowy maszyn kłania.

Instrukcję obrabiarki mam nawet 5 tomów. czytam w każdej wolnej chwili, ale nie ogarnię wszystkiego na raz.
Po jakiego grzyba zakładać forum? żeby dowiedzieć się że widza się kłania. pasowało by wszystkim tu pisać, że im się wiedza z budowy maszyn kłania.
-
- Kontakt:
nie mam na to jako takiego programu. dowiedziałem się, że będę maił dużą partię to napisałem wstępnie sobie dla spróbowania:
T1212
G0 x0z30
M69
G1 z10 F1000
M68
G1 z30
Ja przy cnc pracuje dopiero od pół roku i wiem że nie mam pojęcia, to co napisałem to tylko sam się nauczyłem przy maszynie.
Reakcja na program to: jedzie do pozycji wstępnej, otwiera uchwyt i wyskakuje alarm, a jak wiadomo, na alarmie nie pojedzie dalej. To chyba jest coś z tym M31, ale nie mam pewności.
nie mam za bardzo czasu się pobawić maszyną bo cały czas jedzie.
[ Dodano: 2013-09-04, 13:38 ]
T1212
G0 x0z30
M69
G1 z10 F1000
M68
G1 z30
Ja przy cnc pracuje dopiero od pół roku i wiem że nie mam pojęcia, to co napisałem to tylko sam się nauczyłem przy maszynie.
Reakcja na program to: jedzie do pozycji wstępnej, otwiera uchwyt i wyskakuje alarm, a jak wiadomo, na alarmie nie pojedzie dalej. To chyba jest coś z tym M31, ale nie mam pewności.
nie mam za bardzo czasu się pobawić maszyną bo cały czas jedzie.
[ Dodano: 2013-09-04, 13:38 ]
fajne by to było, ale nie koniecznePomas1502 pisze:I jeszcze jedno chcesz zeby maszyna sama wyciela caly pret czy po kazdej sztuce naciskac start cyklu?