Nie działa

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
linkplanet
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7

Post napisał: linkplanet » 22 lut 2007, 12:19

ok już otworzyłem, power archiver nie dawał rady ale winrar podołał zadaniu :lol: wkleję do macha i dam znać później czy to coś pomogło, rozumiem, że skoro piszczą i szumią to jest dobrze szkoda tylko, że się nie kręcą :)) wkleję do macha i zobaczymy co to da. Dzięki póki co i pozdrawiam

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 22 lut 2007, 12:22

Będzie i czas kiedy będą się kręciły :mrgreen: :mrgreen:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Autor tematu
linkplanet

Post napisał: linkplanet » 22 lut 2007, 23:47

Panowie,

no jesteście wielcy, po skopiowaniu pliczku ruszyło :lol:, ale żeby nie było tak słodko to mam jeszcze pytanko o motor tunning, jakby to zrobić co by ustawić to optymalnie ? osie y i z chodzą płynnie na takich samych ustawieniach (rozumiem, że w pełnym kroku owych kroków jest 200 per unit - zakładam oczywiście, że śruba ma 1mm na obrót, co pewnie nie jest prawdą, bo to zwykły pręt gwintowany made by castorama, więc muszę pewnie jakoś doświadczalnie obliczyć o ile się przesuwa po obrocie) natomiast x nie chce tak samo pracować - spodziewam się tu raczej problemu mechanicznego. Prośba o sugestie jak optymalnie ustawić silniczki. Dla osi y, z mam acc 450, velocity 50 i steps 200 i całkiem przyjemnie chodzi, ponieważ maszyna nie jest duża więc taki speed mi wystarcza. No i oczywiście wszystkie silniki dalej piszczą jak cholera nie można przy nich wytrzymać. Jest na to jakaś rada ? Potencjometry od prądu sterownika znajdują się mniej więcej w takim samym położeniu czyli na środku. Co powinno dawać jakieś1A na fazę. Czy zmiana prądu na fazę coś mi tu pomoże ? Jak np podkręcę sterowniki do max 2A ? Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za tamto.

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 23 lut 2007, 09:06

Wielcy ....wielcy ... wystarczy wcisnąć przycisk pomógł i jest ok :wink: :wink:
Jeśli chodzi o piszczenie to tylko piszczą w stanie trzymania rozumiem
Możesz troszkę przekręcić potencjometr ale silniki będą jeszcze bardziej piszczały :razz: :razz:
Aż tak dokuczliwe jest to piszczenie a jakiej firmy te silniki
Każda maszyna musi hałasować :razz:
Podział najłatwiej sprawdzić czujnikiem zegarowym :grin:
Może jakieś zdjęcie maszyny i napędu to będziemy mieli jakieś pojęcie o tym co piszesz :mrgreen:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Autor tematu
linkplanet

Post napisał: linkplanet » 23 lut 2007, 11:35

Witam,

oczywiście kliknąłem pomógł :grin: fotki wykonam i jutro wrzucę na forum silniki kupiłem na alle jakieś chińczyki, znalazłem je kiedyś w internecie u chińskiego producenta, oczywiście piszczą w stanie trzymania, ale piszczą tak cholernie głośno, że można se w łeb strzelić po kilku minutach :???: o jakim czujniku zegarowym piszesz ? silnik ma 1,8 stopnia czyli 200 na obrót, nie wiem jaki jest skok śruby, więc na razie zostawiłem 1mm na obrót czyli 200 steps na unit. a co z tym prądem na fazę, producent podaje 2,8A sterowniki dają max 2A a ustawione są mniej więcej w środku czyli około 1A nie mam jak dokładnie ustawić 2A bo nie posiadam żadnego generatora impulsów, żeby wykonać ustawienie zgodnie z opisem na akcesoria.cnc to co mam zrobić z tym prądem podkręcać czy nie ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”