Od dłuższego czasu śledzę forum cnc.info.pl. Jestem pod wrażeniem maszyn, które są tworzone przez majsterkowiczów. Dużo konstrukcji nie wygląda na dzieło amatorów lecz profesjonalistów.
Jest jednak jedna rzecz, która mi się nie spodobała. Każdy z użytkowników tworzy swoją maszynę, czyli:
- tworzy projekt lub kombinuje na bieżąco,
- dobiera poszczególne podzespoły w zależności od projektu i zasobów finansowych (często z oszczędności konstrukcja nie posiada wystarczającej sztywności),
- zastanawia się co to jest kasowanie luzów i jak to wykonać,
poświęca niezliczoną ilość godzin na wykonanie mechaniki, z której nie zawsze jest się zadowolonym...
Dlatego chciałem zaproponować stworzenie projektu OPEN SOURCE, a później wykonanie maszyn w większej ilości (1 maszyna zmontowana przez 1 użytkownika

- Małe pole robocze (np. 250x200x80),
- Konstrukcja z ruchomą bramą (jest mniejsza niż ze stałą bramą o tym samym polu roboczym),
- Zastosowanie wałków podpartych (np. fi20).
- Konstrukcja skręcana wykonana z aluminium.
Jestem przekonany, że jeśli uzbiera się około 15 osób, które zdecydują się na identyczną maszynę, to poszczególne elementy konstrukcji zamówimy w firmie zewnętrznej dostając dobrą cenę. Sądzę, że ceny pozostałych akcesoriów cnc też uda się dostać po niższej cenie.
Misją tego projektu jest złożenie sztywnej Frezarki CNC tanio i czysto!
Czekam na ewentualne zainteresowanie i komentarze...