Taśma magnetyczna

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Jarosław B
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Taśma magnetyczna

Post napisał: Jarosław B » 18 sie 2013, 00:43

Witam.Mam takie pytanie .Czy ktoś wie gdzie można dostać samą taśmę magnetyczną do suwmiarki.Potrzebuję dwa metry.Przekopałem już chyba wszystko i nigdzie nie ma .A przecież jakiś producent musi być .a jak znalazłem to owszem ale pół wagonu . :cry: .Bo rozumie że producenci suwmiarek to mają je ,,z metra'' ale nie chcą ze mną rozmawiać .Byłbym wdzięczny za jakiś link lub coś podobnego .

Tagi:

martazd
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: martazd » 18 sie 2013, 23:11

HEj
w suwmiarkach używany jest liniał wykonany na bazie obwodu drukowanego z odpowiednim rozmieszczeniem pasków i przerw.
rozgryzłem taki liniał i zrobiłem liniały pomiarowe do tokarki max długość 500 mm dokłądność +/- 0.02 na całej długości
jak cie interesuje długość 05 m to możemy pogadać
pozdrawiam andrzej

Autor tematu
Jarosław B

Post napisał: Jarosław B » 19 sie 2013, 09:43

Kiedyś zrobiłem taki liniał z suwmiarek do piły stolarskiej .Kupiłem parę najtańszych suwmiarek ,obciąłem wszystko co zbędne ,następnie od spodu przymocowałem do piły płaskownik 10x50.Górę przeszlifowałem aby była równiutka i na to ponaklejałem klejem do metalu liniały od suwmiarek.Trochę było zabawy przy łączeniu (bo trzeba to zrobić równiutko gdyż w przeciwnym razie wyświetlacz będzie zahaczał o łączenia , a druga rzecz będą duże niedokładności ) .Przy odcinku 1 metra uzyskałem dokładność plus minus 0.3mm co przy pile do drewna jest absolutnie wystarczające .Dlatego poszukuję samej taśmy bo jednak złożenie paru liniałów zajmuje dużo czasu ale widzę że sprawa jest bardzo ciężka. Jest na allegro firma która sprzedaje taką taśmę w metrach ale .
- cena jest wyssana z palca
- mają różne dokładności i sami nie wiedzą czy to podejdzie
- można zamówić sobie cały komplet np na 1.5m z wyświetlaczem obudową itd ale wtedy lepiej się opić bo cena powala z nóg

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: atom1477 » 19 sie 2013, 10:12

Ale konkretnie o jaką taśmę chodzi?
Bo w suwmiarkach jest czujnik indukcyjny/pojemnościowy a nie żadna taśma.
Ten czujnik indukcyjny się nazywa Induktosyn.
A jego odpowiednik pojemnościowy (pobiera mniej prądu): Capacitive linear encoder.
Układ z namagnesowaną taśmą w zasadzie też można by użyć, ale nigdy tego nie widziałem w suwmiarkach. Prawdopodobnie pobiera za dużo prądu. Możliwe że miałeś jakąś nietypową suwmiarkę że akurat tam tak to był zrobione. Ale to jest bardzo niepopularne rozwiązanie co najczęściej jest czujnik pojemnościowy.
Jeżeli chcesz wykonać liniał tak z 1m to sam miałem spróbować czegoś takiego. A chciałem zrobić Capacitive linear encoder na płytce PCB. Jeżeli zbierze się więcej chętnych osób mogę się podjąć zaprojektowania i zlecenia produkcji PCB.

Autor tematu
Jarosław B

Post napisał: Jarosław B » 20 sie 2013, 08:54

Myślałem że takie taśmy są uniwersalne i że podejdzie do każdej suwmiarki .W takim razie daje sobie spokój z tymi taśmami i kupuję hurtem 20 suwmiarek i liniał jak się patrzy ( za grosze ) tylko trzeba poświęcić trochę cierpliwości Zrobiłem takie już cztery i ,, chodzą'' jak w zegarku .

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: atom1477 » 20 sie 2013, 12:00

Może i są. Tylko napisz jakie to taśmy.
A najlepiej to daj jakiegoś linka.

jancnc1
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: jancnc1 » 20 sie 2013, 19:47

wejdz do sklepu sponsora do działu AUTOMATYKA w liniały i tam jest tasma magnetyczna

Autor tematu
Jarosław B

Post napisał: Jarosław B » 21 sie 2013, 08:50

A więc postanowiłem tak .Poobliczałem sobie wszystko i sprawa jest następująca .
-- Zakup suwmiarek aby zrobić liniał o dł 1.5 metra plus jeszcze inne rzeczy to jakieś 300 do 350 zł i trochę roboty .Cena nie jest duża.
-- Zakup taśmy magnetycznej i niestety do tego wyświetlacz gdyż suwmiarka ponoć nie podejdzie , plus jakieś uchwyty mocowania itd to jest grubo ponad 1500zł .Cena kompletnie wyssana z palca .Sprzedawcy już sami nie wiedzą jakie ceny podawać ale nie w tym rzecz
--Z racji tego że mam trochę sprzętu firmy WIXEY postanowiłem zakupić taki liniał

http://www.wixey.com/fence/index.html

Cena 100 dolarów za komplet --czyli wyświetlacz , liniał dł 1.5 metra i całe oprzyrządowanie uchwyty itd .Wysyłka ze Stanów 25 dolarów to za całość wychodzi jakieś 400zł .Jeżeli ktoś nie chce ze Stanów jest przedstawicielstwo w Anglii tylko tu jest o 100 zł drożej ( kurs funta )Z racji tego że mam tam jakąś małą zniżkę to jest najbardziej sensowne rozwiązanie .
Piszę to wszystko dlatego bo jeżeli ktoś jest na kupnie wszelkiego rodzaju sprzętu pomiarowego to doradzam albo zrobić samemu , albo kupować poza granicami naszego kraju ( tylko trzeba szukać ) ( i nawet jeśli przesyłka jest droga to i tak się opłaca ) bo niestety u Nas są różne dziwne rzeczy

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 31 sie 2013, 21:47

W UK jest o 100zł drożej, bo dochodzi brytyjski VAT.

To prawda. Suwmiarka Mitutoyo w UK 400zł z przesyłką u nas 500zł. I bardzo dużo rzeczy tak samo.
Ale nie tylko pomiarowego sprzętu to dotyczy. Dokładnie tak samo jest z narzędziami i oprzyrządowaniem. Kiedyś ściągałem z UK stolik obrotowy z podzielnicą za 2/3 ceny tego samego produktu w Polsce. A transport ponad 20kg produktu przecież też kosztuje.
Ostatnio kupowałem uchwyty VDI w Niemczech i były tam tańsze z VAT niż w Polsce netto.

Niestety handelek to jedyne na co stać większość naszych drobnych geszefciarzy. Nic nie trzeba umieć i za nic brać odpowiedzialności, wystarczy kawałek szopy na magazyn i parę złotych na towar. A już całkowicie najlepiej wychodzi im ściąganie z Chin takiej tandety, że gdyby Chińczyk spróbował to sprzedać na lokalnym rynku, to zostałby skazany i publicznie rozstrzelany.

Autor tematu
Jarosław B

Post napisał: Jarosław B » 01 wrz 2013, 12:37

Zgadzam się z Tobą w 100 procentach

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”