Podstawy z frezarką CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
kleks
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Podstawy z frezarką CNC

Post napisał: kleks » 16 sie 2013, 21:43

Witam kolegów,

Od jakiegoś czasu czytam forum i przymierzam się do budowy pierwszej frezarki. Zanim jednak zacznę chciałbym zrozumieć proces powstawania gotowego elementu od momentu jego zaprojektowanie do momentu wzięcia gotowego kawałka w paluchy :)
Przeglądając internet i forum nie mogę znaleźć informacji dla zupełnie początkujących użytkowników.

Wiem już parę rzeczy.
1. Projekt zaczynamy od modelu CAD - z tym jest najmniejszy problem bo oprogramowanie cadowskie mam opanowane bardzo dobrze.
2. Gdy mamy już gotowy model 3D dokonujemy konwersji CAD - CAM tu zaczynają się małe schody ale nie jest źle - dorwałem ostatnio jakieś demo programu EDGE CAM i cieszy mnie to że jest po polsku. Wersja demo nie generuje niestety kodu NC dla obrabiarki ale nie ma to w tym momencie znaczenia - na razie chcę wszystko zrozumieć
3. Gdy mamy lub będziemy mieć wygenerowany kod NC w postaci G-Code'u otwieramy go w programie sterującym obrabiarką (Mach lub PikoCNC(nad którym się zastanawiam))

Jest jednak dla mnie kilka nie jasności:

1. na jakim etapie wybieramy półfabrykat, jakie powinny być jego wymiary w stosunku do gotowego elementu, skąd maszyna wie gdzie się on znajduje w stosunku do krańcówek home XYZ czyli zera maszyny, skąd ja mam wiedzieć w którym miejscu mam go ustawić i jak to zrobić żeby leżał on równolegle do osi X i Y maszyny
2. Jak wyciąć element tak aby odciąć go od półfabrykatu całkowicie - czyli np. wyciąć element z jego środka "tak żeby wypadł"
3. W jaki sposób ustawić go idealnie "do góry nogami" jeżeli wymagana jest obróbka dwustronna i gdy maszyna będzie np. obrabiać krawędzie zewnętrzne z drugiej strony - żeby linie cięcia się pokryły a nie wyszedł próg. Czy do takich rzeczy potrzebna jest matryca ?

Puki co tyle - kolejne pytania będę zadawał na bieżąco. Może znacie jakieś materiały które odpowiedzą na moje pytania. Nie chcę czytać książek o wszelkiego rodzaju obróbkach bo mam doświadczenie w obróbce na tokarce - lecz klasycznej nie CNC, rysunek techniczny, przyrządy pomiarowe znam :) doświadczenie w mechanice mam spore. Potrzebuję po prostu wyjaśnienia nawet na chłopski rozum ja te rzeczy działają w CNC

Z góry dziękuję za przydatne odpowiedzi

Pozdrawiam Kleks

Tagi:

DanAmigo
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: DanAmigo » 17 sie 2013, 08:49

Po pierwsze do tego co wiesz trzeba dołożyć punkt 1.1. Myślę jak to zrobić na maszynie którą posiadam i narzędziami które mam. Do tego jeśli toczyłeś na konwencjonalnej tokarce to musisz dorzucić do wyobraźni jeszcze przynajmniej jedną oś tak w uproszczeniu to jak byś zapiął materiał w miejsce noża a w uchwyt zapiął nóż :razz: i do tego imak miałby jeszcze płynną regulację góra-dół.

Kod możemy generować z CAD-CAM lub napisać z ręki, wszystko zależy od detalu.

ad.2. frezarka to nie wycinarka to co chcesz zrobić w pkt.2 skończy się jak próba wycięcia na tokarce z krążka powiedzmy o średnicy 150mm i grubości 20 mm środek w jednym mocowaniu krążka o średnicy 100mm i grubości 20mm na gotowo :wink:
3-osie FADAL
Sinumeryk 810 i 840 tokarka
automaty krzywkowe aż do cnc
Kliknięcie pomógł jeszcze nikgo nie zabiło.
Chcesz potanić produkcję ( płacisz za efekty ) niedrogo pomogę!

Autor tematu
kleks

Post napisał: kleks » 17 sie 2013, 09:32

w takim razie jak otrzymuje się detal obrobiony idealnie z każdej strony ?
Zasadę działania frezarki 3 osiowej znam lecz czarną magią jest dla mnie poustawianie tego :roll:

DanAmigo

Post napisał: DanAmigo » 17 sie 2013, 10:35

kleks pisze:w takim razie jak otrzymuje się detal obrobiony idealnie z każdej strony ?
Zasadę działania frezarki 3 osiowej znam lecz czarną magią jest dla mnie poustawianie tego :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pierwsze zdjęcie : stół z imadłami do mocowania detali i zderzaki. Pozwala to powtarzanie mocować detal w tym samym miejscu stołu.
Dwa kolejne zdjęcia : detale wykonane w dwóch mocowaniach na gotowo, materiał wyjściowy, płaskownik.
Resztę zrobiła frezarka, programy pisane z ręki.
A ustawianie zaczynasz od tego, że piszesz maszynie gdzie znajduje się detal w stosunku do zera maszyny, czyli masz bazę materiału.

Autor tematu
kleks

Post napisał: kleks » 17 sie 2013, 12:01

dzięki kolego tylko właśnie tak są pisane praktycznie wszystkie tematy na forum - dla ludzi którzy praktycznie już wiedzą z czym to się je, a ja potrzebuję wiedzieć JAK to zrobić wiem że muszę ustawić lokalizację detalu względem maszyny ale JAK ? Może są jakieś mądre książki, materiały czy filmy które to obrazują step by step ?

DanAmigo

Post napisał: DanAmigo » 17 sie 2013, 12:19

kleks pisze:dzięki kolego tylko właśnie tak są pisane praktycznie wszystkie tematy na forum - dla ludzi którzy praktycznie już wiedzą z czym to się je, a ja potrzebuję wiedzieć JAK to zrobić wiem że muszę ustawić lokalizację detalu względem maszyny ale JAK ? Może są jakieś mądre książki, materiały czy filmy które to obrazują step by step ?
Nie trzeba książki tylko maszynę, tak czysto teoretycznie to powinno wyglądać następująco:

1. Włączyć maszynę.
2. Zabazować maszynę.
Maszyna powinna pokazywać współrzędne x=0, y=0, z=0. Czyli zero maszynowe.

Na stole nic nie masz! Montujesz na stole imadło lub inny uchwyt w którym chcesz trzymać obrabiany detal.
W przypadku imadła po przykręceniu do stołu warto sprawdzić czujnikiem czy szczęka stała jest równoległa do osi X lub Y w zależności jak montujesz imadło.
Zakładasz detal do imadła i dokładasz zderzak tak by po zdjęciu detalu i założeniu kolejnego ten kolejny był w tym samym miejscu.
Następnie zakładasz czujnik 3D i pokazujesz maszynie :wink: gdzie będzie 0 ( zero ) detalu w X,Y,Z, . Kwestię jak to jest rozwiązane w danym sterowaniu trzeba doczytać w instrukcji obsługi.

Najprościej to pokazać na konkretnej maszynie i detalu.

Autor tematu
kleks

Post napisał: kleks » 17 sie 2013, 12:29

dokładnie o taki opis mi chodziło :)

czujnik 3D to jeden z moich zagubionych elementów :)

czy możesz podać mi jakiś przykład takiego czujnika dla początkujących ? :) Po wpisaniu w allegro dostaję coś takiego

http://allegro.pl/przemysl?order=p&string=czujnik+3d

DanAmigo

Post napisał: DanAmigo » 17 sie 2013, 12:39

kleks pisze:dokładnie o taki opis mi chodziło :)

czujnik 3D to jeden z moich zagubionych elementów :)

czy możesz podać mi jakiś przykład takiego czujnika dla początkujących ? :) Po wpisaniu w allegro dostaję coś takiego

http://allegro.pl/przemysl?order=p&string=czujnik+3d
http://allegro.pl/czujnik-3d-cnc-profi- ... 16540.html
może być coś takiego, zapinasz takie "cudo" do wrzeciona, NIE WŁĄCZASZ OBROTÓW!!, i dotykasz kulką któryś z boków detalu, powiedzmy w osi X i jedziesz tak daleko aż wskazówka pokarze 0 i wtedy odczytujesz gdzie względem bazy maszyny jest dana krawędź.

Autor tematu
kleks

Post napisał: kleks » 17 sie 2013, 21:25

jeszcze jedna rzecz - czyli kod NC mogę napisać nie znając dokładnie wielkości półfabrykatu i jego umiejscowienia i te parametry ustawiam już centrując element czy muszę "coś wiedzieć"?

DanAmigo

Post napisał: DanAmigo » 18 sie 2013, 07:46

kleks pisze:jeszcze jedna rzecz - czyli kod NC mogę napisać nie znając dokładnie wielkości półfabrykatu i jego umiejscowienia i te parametry ustawiam już centrując element czy muszę "coś wiedzieć"?
Program możesz sobie napisać ale warto by znać wymiary półfabrykatu bo inaczej jest to bez sensu, umiejscowienie cię nie interesuje bo po znalezieniu położenia obrabianego detali maszyna będzie traktować wskazany punkt jako X0,Y0,Z0,

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”