Nie całkiem prawdaIMPULS3 pisze:[ a jak chcesz rozbijać to będziesz miał sporo roboty ze szlifowaniem nozy, bo musi być on dość sztywny.

A rozjeżdżane lepiej robić na trzy razy, środek a potem boki. No i dłutak składany. Z parametrami się zgadzam

Nie całkiem prawdaIMPULS3 pisze:[ a jak chcesz rozbijać to będziesz miał sporo roboty ze szlifowaniem nozy, bo musi być on dość sztywny.
Skrobanie jak każde inne,kamar pisze:Są różne zboczeniaponoć wszystkie przyjemne ale dłutowanie....
Dokładniej, na pewno tak bo można i setki łapać, a nóż na miarę robi tak jak jest zaszlifowany, ale że szybciej? Tu to już kolega nagrzeszył.kamar pisze:A kanałek np.16 i tak szybciej i dokładniej zrobię na trzy razy.
Kod: Zaznacz cały
%
g0 x300 y0 z-22
#1=300
o100 while [#1 gt 0]
#1=[#1-0.6]
g1 y-18 z0 f1800
g1 y0 z-22 f1800
g0 x#1
o100 endwhile
%
Normalnie prorokkamar pisze:Nieźle się zapowiada![]()
.
Witam.kamar pisze:Normalnie prorokkamar pisze:Nieźle się zapowiada![]()
.
A poważnie to wyszło super i miło obserwować temat doprowadzony do końca.
Drobne dwie uwagi :
W takiej maszynce nie musisz ganiać szybko a po trochu.
- Ten sam efekt czasowy osiągniesz zmniejszając posuwy a zwiększając przybranie. Zdrowiej dla freza, maszynki i uszu.
- robiąc pętlę b. zdrowo jest dodawać zabezpieczenie np. w tym przypadku
%
g0 x300 y0 z-22
#1=300
o100 while [#1 gt 0]
#1=[#1-0.6]
o10 if [#1 lt 0]
#1=0
o10 endif
g1 y-18 z0 f1800
g1 y0 z-22 f1800
g0 x#1
o100 endwhile
Nie będzie zagrożenia że przejedzie za daleko gdy zakres nie będzie podzielny przez przybranie.
I jeszcze drobiazg - oglądając filmik chciałbym choć przez chwilę zobaczyć całą maszynkę i monitor. No chyba ze jesteś wrażliwy na zarzuty co do porządku, wiórów itp.
Miałem oryginalne wytaczadło z cnc,profi na Mk4 ale nie szło tym robić, trafił sie kupiec i pogoniłem.Alvar4 pisze:Heh, sam mam takie wytaczadło i nie kupie oryginalnego bo używam sporadycznie i wystarczy. Poluzuj śruby, przystaw czujnik, puk puk, przykręć i wytaczajWięcej do szczęścia nie potrzeba. Wildze że chyba zwolnica od papaja wytaczana
. Ładnie to w stali rąbie, z początku myślałem że to alu ale dźwięk mi się nie podobał. Potem załapałem że to stal gryzło. Pięknie
Dzięki, ale jak mówię jeszcze trochę ją muszę dopracować, ale to powoliDOHC pisze:Taka maszyna w warsztacie to skarb. Gratuluje.
Pozdrawiam