Wrzeciono i oś obrotowa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Wrzeciono i oś obrotowa
Pewnie pytam o coś banalnego, ale -
jak skonfigurować wrzeciono, by można je było używać w programie zamiennie także jako oś obrotową - np. by można było podać dany kąt, zablokować (hamulec) i frezować narzędziem obrotowym.
Pozdrawiam
jak skonfigurować wrzeciono, by można je było używać w programie zamiennie także jako oś obrotową - np. by można było podać dany kąt, zablokować (hamulec) i frezować narzędziem obrotowym.
Pozdrawiam
Tagi:
-
Plik M101 -
W HAL Configuration - w oknie "Test HAL command:" komendy wykonuje prawidłowo i LinuxCNC działa zgodnie z oczekiwaniem.
Dlaczego nie wykonuje tych komend z pliku ?
Pozdrawiam
wykonuje pierwsze linie (usuwa linki) dalszych ( net ) nie tworzy.#!/bin/bash
halcmd unlinkp hm2_5i25.0.7i77.0.1.analogout5
halcmd unlinkp hm2_5i25.0.encoder.05.position
halcmd unlinkp hm2_5i25.0.encoder.05.index-enable
halcmd net spindle-index-enable <=> hm2_5i25.0.encoder.05.index-enable
halcmd net spindle-speed-DAC scale.0.out => hm2_5i25.0.7i77.0.1.analogout5
exit 0
W HAL Configuration - w oknie "Test HAL command:" komendy wykonuje prawidłowo i LinuxCNC działa zgodnie z oczekiwaniem.
Dlaczego nie wykonuje tych komend z pliku ?
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Problem jest taki, że ja u siebie nie mogę sprawdzić, bo nie mam takiego sprzętu.
Otwórz terminal i po kolei odpalaj poszczególne linie kodu ze skryptu.
Jak coś będzie nie tak, to powinno wywalić komunikat o błędzie.
A to okno z konfiguracją HAL najlepiej zamykaj, ponownie otwieraj i dopiero patrz czy się coś zmieniło.
Mam takie wrażenie, że ono się samo nie odświeża gdy komendy idą przez halcmd ...
.
Otwórz terminal i po kolei odpalaj poszczególne linie kodu ze skryptu.
Jak coś będzie nie tak, to powinno wywalić komunikat o błędzie.
A to okno z konfiguracją HAL najlepiej zamykaj, ponownie otwieraj i dopiero patrz czy się coś zmieniło.
Mam takie wrażenie, że ono się samo nie odświeża gdy komendy idą przez halcmd ...
.
-
Skoro o tym pisałem, to odpowiem, że BASH nie lubi strzałek z komend LinuxCNC - wykonuje linki bez tych pięknych strzałeczek - może komuś się ta informacja przyda.
Pojawiają się nowe zagadki (pewne sprawy wychodzą w praniu
) - zmieniam sposób sterowania - sprawa płynna i tym bardziej wymaga testowania na konkretnym sprzęcie.
Nooo - chyba, że ktoś chce się ze mną pobawić - tzn. z LinuxemCNC.
Nigdy się tym za bardzo nie interesowałem - myślałem, że wrzeciono to taka nudna sprawa - kręci się, i tyle.
Pozdrawiam
Pojawiają się nowe zagadki (pewne sprawy wychodzą w praniu

Nooo - chyba, że ktoś chce się ze mną pobawić - tzn. z LinuxemCNC.

Nigdy się tym za bardzo nie interesowałem - myślałem, że wrzeciono to taka nudna sprawa - kręci się, i tyle.
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jakoś mi się te strzałki nie rzuciły w oczy ...
Zresztą ja ich od pewnego czasu nie używam, bo straszny burdel robią gdy się łączy w sieć wiele pinów.
Wtedy już za cholerę nie wiadomo co w którą stronę i gdzie.
Na przepchnięcie dziwnych znaków w skryptach basha metodą jest użycie jako argumentu komendy wyniku polecenia echo.
Wtedy wszystko co pomiędzy cudzysłowami jest przekazane do wywoływanego programu i bash w nic nie wnika.
Czyli w tym przypadku powinno zadziałać :
.
Zresztą ja ich od pewnego czasu nie używam, bo straszny burdel robią gdy się łączy w sieć wiele pinów.
Wtedy już za cholerę nie wiadomo co w którą stronę i gdzie.
Na przepchnięcie dziwnych znaków w skryptach basha metodą jest użycie jako argumentu komendy wyniku polecenia echo.
Wtedy wszystko co pomiędzy cudzysłowami jest przekazane do wywoływanego programu i bash w nic nie wnika.
Czyli w tym przypadku powinno zadziałać :
Kod: Zaznacz cały
#!/bin/bash
halcmd unlinkp hm2_5i25.0.7i77.0.1.analogout5
halcmd unlinkp hm2_5i25.0.encoder.05.position
halcmd unlinkp hm2_5i25.0.encoder.05.index-enable
halcmd $(echo "net spindle-index-enable <=> hm2_5i25.0.encoder.05.index-enable")
halcmd $(echo "net spindle-speed-DAC scale.0.out => hm2_5i25.0.7i77.0.1.analogout5")
exit 0