Chcialbym pobawic sie Ezi-servo badz podobnym napedem...
-
oprawcafotografii
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 9
-
gri
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam, zamieniłem u siebie w tokarce silniki 8,5 Nm na silniki hybrydowe ze strony sponsora tez 8,5 Nm. Wg mnie wzrosła dynamika i przede wszystkim nie gubi kroków. Jeśli już, np przy obróbce nie daje rady to wywala błąd i sterownik wyłącza maszynę bez dalszej jazdy z błędną pozycją. Sterownik jest z Cs labu. Toczyłem gwinty ze skokiem 2 mm przy predkości wrzeciona 2200 obrotów i silnik na zecie dawał radę bez problemu. Przeszedłem na hybrydowe właśnie jak chce kolega 1:1 plus kabel enkodera.
-
morawka
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Witam , próbuję również pozbyć się gubienia kroków w mojej zabawce do drewna. Śledzę temat . Znalazłem na allegro z odnośnikiem do http://serwoenkoder.strefa.pl/ . Pierwszy raz widzę coś takiego i tak pracującą maszynkę na krokowcach . Czy ktoś zna temat ? Nie chcę na darmo wydawać grosza.
-
mendium
- Stały bywalec (min. 70)

Generalnie stoję przed podobnym dylematem. W innym temacie pisałem
Pozostała kwestia zastanowienia się nad wyborem napędów, zależy mi na tym aby zrobić sterowanie w zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego. Zastanawiałem się nad:
1)serwonapędy estun napęd osi pionowej i poprzecznej silniki 400w - 1900zł a bramy 1kw 2700zł (400W silniki mają o połowe mniejsze momenty od konkurencji, cena zadowalająca ciekawe jak z trwałością)
2)eziservo (cena zdecydowanie za duża)
3)serwonapędy delta ok 3000zł za zestaw
4)serwonapędy hybrydowe ze strony sponsora 1300zł
5)krokowce z enkoderami od kolegi marka jw.
6)serwonapędy leadshine z ebaya servo ok 1500zł za 400w czyli 1.27nm
Prawie jestem zdecydowane na pozycję 5. Interesująca wydaje się być też pozycja 5 zakładając że uda się uniknąć cła przy kupnie. Miał ktoś może do czynienia z napędami z poz. 1,4,5,6?
-
pitsa
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To nie kupuj od siebie panie Andrzeju wynalazco .morawka pisze: Znalazłem na allegro z odnośnikiem do http://serwoenkoder.strefa.pl/ . Pierwszy raz widzę coś takiego i tak pracującą maszynkę na krokowcach . Czy ktoś zna temat ? Nie chcę na darmo wydawać grosza.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
krzysiekgrab
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

Silniki hybrydowe ze strony sponsora są imo godne polecenia. robiłem na nich kilka sterowań - prosty montaż. na jednej maszynie w napędzie bramy były 12Nm silnik krokowy, dla inwestora było to za wolne, a ze względu na ograniczone miejsce padł wybór na serwa hybrydowe 8Nm plus sterownik HBS86. praca urządzenia ( ploter tnący z nożem wleczonym) nie do porównania. ciszej pracuje, mniej się grzeje ( możemy ustawić dowolny prąd spoczynkowy)- po 8 godzinach prac silnik był ledwo ciepły. a co ważniejsze mamy kontrolę nad błędem ( możliwość ustawienia ramki błędu). Blisko o 20% wzrosła wydajność maszyny, a na tym zależało.
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl
www.steromat.pl
-
oprawcafotografii
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 9
-
krzysiekgrab
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

oprawcafotografii
Małe serwa mają 3-4 tyś obrotów, więc bezpośrednio na śrubę tego nie damy ( maks 1tys może być), więc musimy kręcić na 1/3 - 1/4 obrotów; aby wykorzystać potencjał silnika możemy dać przekładnię planetarną 3,4 krotnie obniżającą obroty - zyskujemy wówczas na sile. Należy pamiętać, że serwa mają przeciążalność i praktycznie stały moment w całym zakresie obrotów. jednak koszt serwa i przekładni ( nawet tych z odzysku) dla hobbysty jest nie do przeskoczenia.
konrad14
Jeżeli chodzi o wymianę, to tam były jakieś krokowce 3 fazowe. problem był tego typu, że napędy zaczęły padać ( po ok 10 latach pracy) i coraz trudniej to było naprawiać. W pierwszej kolejności dany był silnik krokowy 12Nm - chodziło to, było szybciej, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. więc daliśmy napędy HBS ze strony sponsora. Koszt: silnik plus napęd plus zasilanie. Silnik ma taką samą flanszę co oryginalny, były tylko mocowania od pasków przerabiane pod oś silnika ( silnik HBS ma dość grubą oś - jak większość serw zresztą), ale ogólnie obyło się bez większych przeróbek.
ps. sam zakupiłem 3 zestawy silników 8Nm do swojej maszynki. zobaczymy jak to będzie chodzić. robiłem taki test, na stole silnik krokowy 8Nm i serwo HBS 8Nm. oba zestawy ustawione na 1600 kroków, podałem równolegle sygnał z generatora. i tak: hbs ciszej pracuje, pozwala się kręcić z większymi przyśpieszeniami, osiąga większe prędkości pracy( blisko 2 krotnie), a co ważniejsze, krokówkę przy 1tyś mogłem zatrzymać palcami, natomiast HBS'a nie.
Małe serwa mają 3-4 tyś obrotów, więc bezpośrednio na śrubę tego nie damy ( maks 1tys może być), więc musimy kręcić na 1/3 - 1/4 obrotów; aby wykorzystać potencjał silnika możemy dać przekładnię planetarną 3,4 krotnie obniżającą obroty - zyskujemy wówczas na sile. Należy pamiętać, że serwa mają przeciążalność i praktycznie stały moment w całym zakresie obrotów. jednak koszt serwa i przekładni ( nawet tych z odzysku) dla hobbysty jest nie do przeskoczenia.
konrad14
Jeżeli chodzi o wymianę, to tam były jakieś krokowce 3 fazowe. problem był tego typu, że napędy zaczęły padać ( po ok 10 latach pracy) i coraz trudniej to było naprawiać. W pierwszej kolejności dany był silnik krokowy 12Nm - chodziło to, było szybciej, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. więc daliśmy napędy HBS ze strony sponsora. Koszt: silnik plus napęd plus zasilanie. Silnik ma taką samą flanszę co oryginalny, były tylko mocowania od pasków przerabiane pod oś silnika ( silnik HBS ma dość grubą oś - jak większość serw zresztą), ale ogólnie obyło się bez większych przeróbek.
ps. sam zakupiłem 3 zestawy silników 8Nm do swojej maszynki. zobaczymy jak to będzie chodzić. robiłem taki test, na stole silnik krokowy 8Nm i serwo HBS 8Nm. oba zestawy ustawione na 1600 kroków, podałem równolegle sygnał z generatora. i tak: hbs ciszej pracuje, pozwala się kręcić z większymi przyśpieszeniami, osiąga większe prędkości pracy( blisko 2 krotnie), a co ważniejsze, krokówkę przy 1tyś mogłem zatrzymać palcami, natomiast HBS'a nie.
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl
www.steromat.pl