Nadal uważam, że w "pinach" nie ma problemu.
Mając 8 bitowy port, 2 bity poświęcamy na adresowanie więc mamy 4 możliwe adresy.
Zostaje nam 6 bitów x 4 = 24. I ile możemy bitów zaadresować
Jeśli to mało możem wziąść coś z pozostałych wolnych pinów i poszerzyć szyne danych do 8bitów albo zwiększyć liczbe adresów do 8.
Mamy więc 8x6=48 bitów do zaadresowania
Albo 4x8 = 32 bity do zaadresowania, wedle upodobań i potrzeb.
Do tego w ramach dalszych oszczędności silniki możemy sterować za pomocą bramek na conajmniej kilka różnych sposobów.
Na tym temat ilości pinów proponuje zakończyć bo obaj mamy racje i się na wzajem nie przekonamy
Co do pamięci to zgodze się ze nie jest jej za dużo i szczerze sam nie wiem czy starczyłoby jej swobodnych operacjii na wektorach, bo nigdy nie implementowałem takich funkcji na avr'ach. Napewno coś by się wymyśliło ale może faktycznie głupio się upieram przy 2313

Może szkoda zachodu.
Co do sposobu przechowywania informacji to byłbym przeciwny trzymaniu w pamieci danych o kolejnych krokach. Byłaby to w zasadzie forma lekko skompresowanej bitmapy a więc przy dużym polu roboczym i duzej rozdzielczości rozwiązanie bardzo pamięcio-żerne. Do tego oczywiście kłopoty ze skalowaniem itp.
Przykład.
Silnik 1,8 stopnia/skok. 200 skoków na obrót.
Uzyjmy dla podsycenia wyobraźni 1/18 mikrokrok. Mamy już 3600 kroków na obrót.
Teraz przekładnia, niech będzie śruba M12. 1,75mm na obrót.
Daje nam to ok 2050 kroków na mm
Przy zalozeniu, że używamy tylko 2 bitów (XY) pierwszy bit oznacza oś, drugi bit kierunek.
Mamy 512bajtów na 1mm (w linii prostej, pod kątem 45stopni to już będzie 1kb)
10cm = 52kb w linii prostej.
A litery mają spore obwody, do tego żadko w linii prostej.
Oczywiście to ekstremalny przykład z tym mikrokrokiem, przy półkroku będzie dużo lepiej.
Mimo wszystko ja stawiam na wektory.
Oczywiście, uważam pomysł samego sterownika za pozbawiony podstaw ekonomiczno-praktycznych ale sam wątek jest ciekawym wyzwaniem czysto teoretycznym.
Również samego 2313 bronie dlatego, że ktos jest przeciwko
Dzięki wszystkiem za ożywioną dyskusję