dodatkowe trajektorie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
dodatkowe trajektorie
Witam
mam do wycięcia brelok w kształcie okularów, daję trajektorię na zewnątrz oprawki, potem dodaję po wenątrz na wycięcie soczewek i automatycznie dodaje mi się 3 trajektoria która, poszerza brelok i jest masakra..... Wiecie co to może być ?
Pozdrawiam
Łukasz
mam do wycięcia brelok w kształcie okularów, daję trajektorię na zewnątrz oprawki, potem dodaję po wenątrz na wycięcie soczewek i automatycznie dodaje mi się 3 trajektoria która, poszerza brelok i jest masakra..... Wiecie co to może być ?
Pozdrawiam
Łukasz
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Te dodatkowe trajektorie to ścieżki po których będzie poruszał się frez przy obróbce. Wybrałeś profilowanie po zewnątrz i wewnątrz narysowanego wektora, narzędzie ma jakąś tam średnicę więc program sobie zofsetował Twoje wektory i wyznaczył ścieżki dla "środka" narzędzia. Podgląd trajektorii można wyłączyć:)
Chyba że źle zrozumiałem i nie o to chodzi:))
Chyba że źle zrozumiałem i nie o to chodzi:))
-
zrobiłem printscreena z Macha, ale nie chce przejść, podejrzewam że chodzi o ten offset, ale nie ma pojęcia jak sobie z tym poradzić,
wrzucam DXF...poradzicie coś ?
wrzucam DXF...poradzicie coś ?
- Załączniki
-
- brelok - oprawka z zaw. FIN.dxf
- (74.41 KiB) Pobrany 248 razy
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
@loook
No, słusznych rozmiarów jest ten ...... "brelok" (155 X 51)
)
No ale do rzeczy.
Zaznaczasz dwa wewnętrzne otwory (soczewki) i grupujesz je.
W sekcji "Trajektorie 2D" , wybierasz "Profilowanie 2D".
Na dzień dobry, zaczynasz od określenia grubości materiału.
Jeśli założymy, że grubość materiału = 6mm, to ustawienia powinny wyglądać tak:

a reszta parametrów tak:

Dokładnie tak samo robimy dla oprawki, ale zamiast frezowania wewnątrz, wybieramy na zewnątrz, Popatrz:

Na koniec, jako że do wycinania używamy tego samego narzędzia, to można jeszcze połączyć trajektorie:

W efekcie otrzymujemy tylko jedną trajektorię która wygląda tak:

A efekt końcowy będzie taki:

No, słusznych rozmiarów jest ten ...... "brelok" (155 X 51)

No ale do rzeczy.
Zaznaczasz dwa wewnętrzne otwory (soczewki) i grupujesz je.
W sekcji "Trajektorie 2D" , wybierasz "Profilowanie 2D".
Na dzień dobry, zaczynasz od określenia grubości materiału.
Jeśli założymy, że grubość materiału = 6mm, to ustawienia powinny wyglądać tak:

a reszta parametrów tak:

Dokładnie tak samo robimy dla oprawki, ale zamiast frezowania wewnątrz, wybieramy na zewnątrz, Popatrz:

Na koniec, jako że do wycinania używamy tego samego narzędzia, to można jeszcze połączyć trajektorie:

W efekcie otrzymujemy tylko jedną trajektorię która wygląda tak:

A efekt końcowy będzie taki:

-
lajosz
mam inne okno ustawień, nie ma tu opcji offset... u mnie wygląda to tak, może tu coś powinienem zmienić ?
w następnym poście wrzucam mój G code z tą dodatkową powstającą trajektorią
[ Dodano: 2013-07-18, 12:29 ]
a tu trajektorie
[ Dodano: 2013-07-18, 12:32 ]
oj, tu
[ Dodano: 2013-07-18, 12:36 ]
trajektorie
mam inne okno ustawień, nie ma tu opcji offset... u mnie wygląda to tak, może tu coś powinienem zmienić ?
w następnym poście wrzucam mój G code z tą dodatkową powstającą trajektorią
[ Dodano: 2013-07-18, 12:29 ]
a tu trajektorie
[ Dodano: 2013-07-18, 12:32 ]
oj, tu
[ Dodano: 2013-07-18, 12:36 ]
trajektorie
- Załączniki
-
- offset.JPG (44.92 KiB) Przejrzano 1205 razy
-
@loook
Nie wrzucaj żadnej trajektorii bo to i tak nikomu nic nie powie.
Pokaż zrzut ekranowy z trajektorią, ale nie zmniejszaj zdjęcia (bo na poprzednim nic nie widać).
Masz inne (a w zasadzie w innych miejscach) ustawienia bo masz nowszego Artcama, ale wszystkie te opcje są na pewno również w nowym Artcamie.
Offsetem w ustawianiach wysokości materiału się nie przejmuj bo od tego jak go ustawisz, zależy tylko sposób liczenia głębokości frezowania, czyli czy Artcam liczył będzie od góry materiału, czy od dołu.
Poza tym, offsety przydają się, jeśli wysokość modelu jest mniejsza niż wysokość materiału.
Wtedy offsetem możesz określić położenie modelu w materiale.
Generalnie, ta obróbka o którą pytasz jest bardzo prosta i szczerze mówiąc/pisząc, nie mam pojęcia o jaką trzecią/dodatkową/niepotrzebną trajektorię Ci chodzi.
Im więcej zdjęć z ustawieniami tu pokażesz, tym szybciej będziemy wiedzieć o co chodzi i jak Ci pomóc.
Nie wrzucaj żadnej trajektorii bo to i tak nikomu nic nie powie.
Pokaż zrzut ekranowy z trajektorią, ale nie zmniejszaj zdjęcia (bo na poprzednim nic nie widać).
Masz inne (a w zasadzie w innych miejscach) ustawienia bo masz nowszego Artcama, ale wszystkie te opcje są na pewno również w nowym Artcamie.
Offsetem w ustawianiach wysokości materiału się nie przejmuj bo od tego jak go ustawisz, zależy tylko sposób liczenia głębokości frezowania, czyli czy Artcam liczył będzie od góry materiału, czy od dołu.
Poza tym, offsety przydają się, jeśli wysokość modelu jest mniejsza niż wysokość materiału.
Wtedy offsetem możesz określić położenie modelu w materiale.
Generalnie, ta obróbka o którą pytasz jest bardzo prosta i szczerze mówiąc/pisząc, nie mam pojęcia o jaką trzecią/dodatkową/niepotrzebną trajektorię Ci chodzi.
Im więcej zdjęć z ustawieniami tu pokażesz, tym szybciej będziemy wiedzieć o co chodzi i jak Ci pomóc.
-
@loook
Możemy sobie tak tu pisać, a i tak z tej pisaniny (jak widzisz) niewiele wynika.
Dlaczego nie chcesz zamieścić tu zrzutów ekranowych ?
No ale dobra.
Być może masz:
skopiowanych 8 sztuk takich samych obiektów (soczewek).
ustaliłeś frezowanie na kilka przebiegów.
ilość przebiegów wychodzi z automatu bo wysokość części roboczej freza jest (np. 8 razy) mniejsza niż wysokość materiału.
Tak czy siak, jeśli nie będziesz się chciał podzielić z nami większą ilością informacji, to w dalszym ciągu będziemy zgadywać co też może być przyczyna takiego, a nie innego zachowania się programu.
Możemy sobie tak tu pisać, a i tak z tej pisaniny (jak widzisz) niewiele wynika.
Dlaczego nie chcesz zamieścić tu zrzutów ekranowych ?
No ale dobra.
Być może masz:
skopiowanych 8 sztuk takich samych obiektów (soczewek).
ustaliłeś frezowanie na kilka przebiegów.
ilość przebiegów wychodzi z automatu bo wysokość części roboczej freza jest (np. 8 razy) mniejsza niż wysokość materiału.
Tak czy siak, jeśli nie będziesz się chciał podzielić z nami większą ilością informacji, to w dalszym ciągu będziemy zgadywać co też może być przyczyna takiego, a nie innego zachowania się programu.