Frezarka 580x500x200
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 27
Ja jechałem fi8. Pamiętajcie że ja maszynkę robiłem w założeniu dokładną a nie masywną o stosunkowo dużym polu roboczym. A to że każdy kolejny element był coraz bardziej masywny to wychodziło z czasem. I tak prace maszyny warunkuje najsłabsze ogniwo którym w tym przypadku jest rama.
Jeśli chodzi o wygląd czołowego frezowania to powierzchnia pod paznokciem - nie ma żadnego uskoku. Boczne frezowanie - nie czuć tego co widać, aż dziwne dla mnie.
A no i parametry były przypadkowe, jechane klawiszami.
Właśnie porównywałem kawałek aluminium frezowane w zakładzie obróbczym - dużo gorzej wg. mnie nie wygląda.
Czy parametry obróbki mają istotny wpływ na wygląd powierzchni?
Jeśli chodzi o wygląd czołowego frezowania to powierzchnia pod paznokciem - nie ma żadnego uskoku. Boczne frezowanie - nie czuć tego co widać, aż dziwne dla mnie.
A no i parametry były przypadkowe, jechane klawiszami.
Właśnie porównywałem kawałek aluminium frezowane w zakładzie obróbczym - dużo gorzej wg. mnie nie wygląda.
Czy parametry obróbki mają istotny wpływ na wygląd powierzchni?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Vc 150m/min. To są parametry frezowania dla węglikow a nie hss.frez fi8 HSS, obroty ok. 6tyś.
A parametry maja kluczowy wpływ na jakosc powierzchni. Poza tym, żeby przetestować maszyne to pasowaloby ten frez 8mm zagłębic w material ze 3mm i calą szerokością pojechać. I wyjdzie co maszyna potrafi. 0,1mm to skrobanie a nie frezowanie
-
No i wiadomo dlaczego jest taka powierzchnia a nie inna. Mam tylko nadzieje że przy wspomnianych 3mm maszyna sie nie rozleciDudi1203 pisze:Vc 150m/min. To są parametry frezowania dla węglików a nie hss.frez fi8 HSS, obroty ok. 6tyś.
A parametry maja kluczowy wpływ na jakosc powierzchni.

Wprawdzie próbowałem głębiej zagłębiać i szybciej jechać z posuwem ale brzegi przy wejściu miały nie odcięte wiórki a powierzchnia była "dziwna". Nie można mieć wszystkiego, dla mnie starczy taka powierzchnia jaka jest np. na fotkach wyżej. Jakoś szybko też nie muszę robić. To moja pierwsza maszynka więc jestem zadowolony z tego co jest.
Tak w ogóle jeszcze nie było żadnej adekwatnej próby pracy a już się pojawiło "o du** rozbić", czyżbym wyczuwał nutkę zazdrości?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Oj tam zaraz zazdrości. Może przesadziłem nieco ze sformułowaniem - po prostu po wyglądzie maszynki spodziewałem się lepszych wyników. Skoro maszyna nie jest masywna, to nie ma sensu na niej robić HSS, tylko od razu wziąć ostre jak brzytwa narzędzie i ciąć cienkie wiórki na wysokich obrotach. Myślę, że zainwestowanie 80zł we frez fi8 z węglika powlekany nie nadwyręży budżetu, a wyniki będą na pewno o niebo lepsze.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
http://allegro.pl/frez-weglikowy-8mm-2- ... 23997.html
taniej nigdzie nie widziałem. Nie jest to żadne "polecanie", bo nie znam tego sprzedawcy.
Przy okazji pytanko do kolegów: czy takim frezem da się frezować aluminium, czy szukać czegoś innego? Chodzi mi zarówno o geometrię jak powłokę.
taniej nigdzie nie widziałem. Nie jest to żadne "polecanie", bo nie znam tego sprzedawcy.
Przy okazji pytanko do kolegów: czy takim frezem da się frezować aluminium, czy szukać czegoś innego? Chodzi mi zarówno o geometrię jak powłokę.