Krańcówki do bazowania znajdują sie na końcach osi . Kolega wspomniał ze detal wystaje za obrys wiec przy próbie najazdu detal wjechał by w jakaś osłonę .hecza pisze:dziwi mnie też problem z bazowaniem maszyny, która ma na stole założony obrabiany element, ale może czegoś nie rozumiem
frezarka vf6
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
A są programy w których wciśniecie Home, (albo lepiej, CTRL+home) bazuje oś w każdym miejscu. Ino pamiętać że limity się skróciłyskoti pisze:[ Kolega wspomniał ze detal wystaje za obrys wiec przy próbie najazdu detal wjechał by w jakaś osłonę .

Przy tak walącym po oczach podpisie, wypadałoby odróżniać systemy operacyjne od programów sterujących-=JaNeK=- pisze:sprawdz w wikipediiTo jakiś nowy program sterujący ?

-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Panowie eureka, olśniło mnie w nocy. hrhrhr
jak tylko wpadnę do pracy sprawdzę swoja teorie i podzielę się czy sie udało
[ Dodano: 2013-06-26, 07:05 ]
Informacja dla potomnych z podobnymi problemami
detal jest za duży żeby bazować się przy pomocy 1 guziczka
ale gdy użyjemy guzika Zero Return i bazujemy se oś Z Y, na HAND JOG jedziemy w Y tak daleko aż detal schowa się w obrys maszyny, (o ile jest to możliwe) na szczęście u mnie jest, ledwo bo ledwo ale jest, ponownie klikamy Zero Return i bazujemy oś X.
Banalnie proste, a zarazem tak skomplikowane, czemu ja na to wczoraj nie wpadłem.
jak tylko wpadnę do pracy sprawdzę swoja teorie i podzielę się czy sie udało
[ Dodano: 2013-06-26, 07:05 ]
Informacja dla potomnych z podobnymi problemami
detal jest za duży żeby bazować się przy pomocy 1 guziczka

ale gdy użyjemy guzika Zero Return i bazujemy se oś Z Y, na HAND JOG jedziemy w Y tak daleko aż detal schowa się w obrys maszyny, (o ile jest to możliwe) na szczęście u mnie jest, ledwo bo ledwo ale jest, ponownie klikamy Zero Return i bazujemy oś X.

Banalnie proste, a zarazem tak skomplikowane, czemu ja na to wczoraj nie wpadłem.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
dlatego wczesniej napisalem linux a nie linuxCNC ale zdaje sie ani moj podpis ani moja znajomosc programow i systemow operacyjnych nie jest odpowiedzia na pytanie postawione na poczatku tematu.Przy tak walącym po oczach podpisie, wypadałoby odróżniać systemy operacyjne od programów sterujących
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
co do podpisu janka musicie dorosnąć.
i tyle powiem co tu się wyprawia...
w haasie nawet na liniałach musisz wybazować maszynę na punkty referencyjne- liniał tylko wspomaga enkoder( fajna sprawa dla wtajemniczonych- zawsze można liniał wyłączyć i tak będzie śmigać, tylko trochę niedokładnie).
jeżeli masz za DUŻY detal to zdemontuj osłony- będzie prościej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
powiedz szefowi że albo większa maszyna albo będziesz się pi***olił i tyle z tego będzie.....osłony można podeprzeć "kołkami" mniej roboty...
a na koniec- musi zjechać na krańcówkę w danej osi! inaczej nie -pójdzie z programu
i tyle powiem co tu się wyprawia...
w haasie nawet na liniałach musisz wybazować maszynę na punkty referencyjne- liniał tylko wspomaga enkoder( fajna sprawa dla wtajemniczonych- zawsze można liniał wyłączyć i tak będzie śmigać, tylko trochę niedokładnie).
jeżeli masz za DUŻY detal to zdemontuj osłony- będzie prościej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
powiedz szefowi że albo większa maszyna albo będziesz się pi***olił i tyle z tego będzie.....osłony można podeprzeć "kołkami" mniej roboty...
a na koniec- musi zjechać na krańcówkę w danej osi! inaczej nie -pójdzie z programu
PL