Frezarka spawana ze stali z elementami aluminiowymi do PCB
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 23
Nie wiem czy to G61 bo nie wiem kompletnie co to oznacza
Jestem świeży w tym temacie. Wiem natomiast, że moja konstrukcja nie wyszła idealnie, ale jestem zadowolony że działa w końcu. Przez to, że otwory są nierówno nawiercone to prowadnice się trochę rozłażą a jak jeszcze w grę wchodzą śruby to trzech osi mi niestety spawacz nie dał rady złapać
Spawacz, bo człowiek który robił ramę spawa, wierci, tnie - człowiek orkiestra. Wykonał kawał dobrej roboty, za niedoskonałości go nie winię bo wiercił wszystko z ręki
To wszystko złożyło się na to że nie mogę podkręcić prędkości bardziej bo silniki nie wyrabiają.
Przyznaję że odgłosy wydawane przez maszynę momentami mnie bawią
I faktycznie przypominają często startujący samolot.
Mam na stanie większe silniczki ale rozstaw śrub mocujących się różni od obecnych i musiałbym przerobić konstrukcję, niech póki co popracuje w ten sposób.
Dzisiaj wykonałem całą masę rysunków i kiedy zamontuję kawałek sklejki i ją splanuję to będę mógł pomyśleć o PCB

Przyznaję że odgłosy wydawane przez maszynę momentami mnie bawią

Mam na stanie większe silniczki ale rozstaw śrub mocujących się różni od obecnych i musiałbym przerobić konstrukcję, niech póki co popracuje w ten sposób.
Dzisiaj wykonałem całą masę rysunków i kiedy zamontuję kawałek sklejki i ją splanuję to będę mógł pomyśleć o PCB

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
ożeszku włoski
sąsiedzi pomyślą że wojna
.
podkręć kolego prędkość i przyspieszenie ze 2-3 razy, powinno dać rade o ile konstrukcja za mocno wykrzywiona nie jest.
0,5Nm potrafi jeździć ze 500-600mm/min spokojnie a dźwięki przy tym o wiele przyjemniejsze wydaje.
co do tych większych silników - robisz blaszkę z otworami pod stare i nowe silniki i montujesz

podkręć kolego prędkość i przyspieszenie ze 2-3 razy, powinno dać rade o ile konstrukcja za mocno wykrzywiona nie jest.
0,5Nm potrafi jeździć ze 500-600mm/min spokojnie a dźwięki przy tym o wiele przyjemniejsze wydaje.
co do tych większych silników - robisz blaszkę z otworami pod stare i nowe silniki i montujesz
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Próbowałem podkręcić prędkość i przyśpieszenie i nie powiem udało się, ale nie do końca. W pewnych momentach wszystkie trzy osie natrafiają na opór i przestają się przesuwać. Dzieje się tak gdy ustawię za dużą prędkość i przyśpieszenie. Oś X potrafi 170 mm przejechać bez problemu i pod koniec zaczyna harczeć i się zatrzymuje.
Zaczynam podejrzewać że to nakrętki okręcają się w swoich obudowach bo nie mam ich przymocowanych. Są po prostu ściśnięte.
Jak najlepiej było by je na stałe przytwierdzić? Są to nakrętki poliamidowe.
Zaczynam podejrzewać że to nakrętki okręcają się w swoich obudowach bo nie mam ich przymocowanych. Są po prostu ściśnięte.
Jak najlepiej było by je na stałe przytwierdzić? Są to nakrętki poliamidowe.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
-
W osi Z są ściśnięte między dwoma kawałkami aluminium i całość jest skręcona na cztery śruby M8. W osi X dwie nakrętki ścisnąłem w obudowie od łożyska liniowego. To jest obudowa z nacięciem i śrubką do docisku.
Właśnie przed chwilą zakupiłem nowego Proxxona FBS 240/E i dwa frezy tej samej firmy. Niestety frezy mieli tylko takie dwupiórowe, najmniejszy o średnicy 1mm. Nie wiem czy coś sensownego mi się uda tym wygrawerować czy wyfrezować ale kupiłem komplet za 300 zł, wydało mi się mało to wziąłem
Niestety poprzedni Proxxon okazał się być zabawką nie do naprawy, ośka została tak skonstruowana że nie mogę z niej wyciągnąć łożyska. Może ktoś będzie wiedział jak to zrobić to spróbuję.
[ Dodano: 2013-06-12, 18:23 ]

Efekt pierwszego w życiu frezowania/grawerowania PCB
Frez dwupiórowy( chyba tak się on nazywa) o średnicy 1 mm. Zatrzymałem maszynkę po pierwszym przejściu, bo coś tak poustawiałem w Eagle pcb-gcode, że na taką małą płytkę wygenerował mi 21 tysięcy linii kodu. Być może za mały krok ustawiłem.
Jestem bardzo zadowolony z efektów. Bardzo się bałem tych wszystkich problemów o których forumowicze wypisują z konfiguracją, uruchomieniem, luzami itd. Mnie ustawienie Eagle i Linuxcnc zajęło łącznie z 1,5h czasu i wszystko śmiga jak widać.

To właśnie jest moje nowe wrzeciono wraz z frezami. Pytanie teraz do znawców tematu:
Czy takimi frezami mogę też wycinać płytkę? Jeżeli nie to jaki kupić.
Nowy Proxxon kręci się do 20000 obrotów na minutę, jakiego fezu najmniejszego używać? Na allegro są frezy grawerskie o różnej średnicy i kącie nachylenia. Rzecz jasna chciałbym grawerować pod jak najmniejsze obudowy
Właśnie przed chwilą zakupiłem nowego Proxxona FBS 240/E i dwa frezy tej samej firmy. Niestety frezy mieli tylko takie dwupiórowe, najmniejszy o średnicy 1mm. Nie wiem czy coś sensownego mi się uda tym wygrawerować czy wyfrezować ale kupiłem komplet za 300 zł, wydało mi się mało to wziąłem

Niestety poprzedni Proxxon okazał się być zabawką nie do naprawy, ośka została tak skonstruowana że nie mogę z niej wyciągnąć łożyska. Może ktoś będzie wiedział jak to zrobić to spróbuję.
[ Dodano: 2013-06-12, 18:23 ]

Efekt pierwszego w życiu frezowania/grawerowania PCB

Jestem bardzo zadowolony z efektów. Bardzo się bałem tych wszystkich problemów o których forumowicze wypisują z konfiguracją, uruchomieniem, luzami itd. Mnie ustawienie Eagle i Linuxcnc zajęło łącznie z 1,5h czasu i wszystko śmiga jak widać.

To właśnie jest moje nowe wrzeciono wraz z frezami. Pytanie teraz do znawców tematu:
Czy takimi frezami mogę też wycinać płytkę? Jeżeli nie to jaki kupić.
Nowy Proxxon kręci się do 20000 obrotów na minutę, jakiego fezu najmniejszego używać? Na allegro są frezy grawerskie o różnej średnicy i kącie nachylenia. Rzecz jasna chciałbym grawerować pod jak najmniejsze obudowy