Witam. Mam pytanie jak zaznaczyć gwint na rysunku wykonawczym wałka ??? Na bryle na pewno jest stworzony a na rysunku 2D już go nie widać.
Drugie pytanie odnośnie wymiarowania jak zaznaczyć ten wymiar (za pomocą jakiego narzędzia ???) próbuje i mi jakoś nie wychodzi .
Gwint w rysunku wykonawczym i coś jeszcze ??
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Gwint w rysunku wykonawczym i coś jeszcze ??
- Załączniki
-
- gwint.JPG (15.51 KiB) Przejrzano 3047 razy
-
- wymiar.JPG (26 KiB) Przejrzano 3047 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Najlepiej od razu ustawić sobie we właściwościach Drawingu aby pokazywał gwinty przy generowaniu nowego Drawingulolo2 pisze:Prawym klikasz na widok i wchodzisz w Properties
I zaznaczasz pokazywanie gwintu - Threat
Pokazywanie wszystkich osi: Center Line oraz Axis
Nie ma potrzeby umieszczania dodatkowego punktu. Dając LENGTH z opcją horizontal wskazujesz okrąg i pionową linię oznaczającą dno wpustu i gotowe.lolo2 pisze: A co do wymiaru to chyba najprościej wstawić sobie punkt i potem wymiarować od punktu do linii.
Pozdrawiam
Amnon
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Catia daje tutaj możliwość wyboru położenia pomocniczej lini wymiarowej. Po zaznaczeniu krawędzi wpustu i okręgu klikasz prawym klawiszem myszki i wybierasz Anchor jaki Ci pasuje.lolo2 pisze:amnon pisze: Nie ma potrzeby umieszczania dodatkowego punktu. Dając LENGTH z opcją horizontal wskazujesz okrąg i pionową linię oznaczającą dno wpustu i gotowe.
Pozdrawiam
Amnon
Tylko wtedy mi łapie odległość od pionowej linii do środka okręgu, a nie tak jak kolega chce z pierwszego postu.
Pozdrawiam
Amnon
- Załączniki
-
- wymiarowanie.jpg (83.19 KiB) Przejrzano 2251 razy