Gwintowanie CNC
-
Autor tematu - Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Szkoda że tak to odebrałeś.
Faktycznie zwróciłem uwagę na nielegalne rozpowszechnianie oprogramowania ponieważ dostałem o tym fakcie od cncprofi. Niestety nie zrobiłem tego z osobistych przyczyn. Nawet nie widziałem tego tłumaczenia do tokarki !!! Moduł ten jest napisany nie przez artsoft tylko zupełnie inną osobę, która nie wyraziła zgody na tłumaczenie nawet w polskiej wersji Mach2.
Chciałem zadziałać w sprawie tego modułu tokarki, podesłać do jego twórcy i poprosić o zgodę na możliwość rozpowszechniania polskiej wersji.
Jeśli chodzi o instrukcję to szkoda że jej nie będzie. Ja niestety nie jestem na tyle biegły żeby ją tłumaczyć, profi też się do tego nie przymierza. Ze swojej strony zrobiłem co mogłem aby jakoś umożliwić rozpoczęcie pracy z programem. Zainteresowani zawsze mogą liczyć na moją pomoc.
Faktycznie zwróciłem uwagę na nielegalne rozpowszechnianie oprogramowania ponieważ dostałem o tym fakcie od cncprofi. Niestety nie zrobiłem tego z osobistych przyczyn. Nawet nie widziałem tego tłumaczenia do tokarki !!! Moduł ten jest napisany nie przez artsoft tylko zupełnie inną osobę, która nie wyraziła zgody na tłumaczenie nawet w polskiej wersji Mach2.
Chciałem zadziałać w sprawie tego modułu tokarki, podesłać do jego twórcy i poprosić o zgodę na możliwość rozpowszechniania polskiej wersji.
Jeśli chodzi o instrukcję to szkoda że jej nie będzie. Ja niestety nie jestem na tyle biegły żeby ją tłumaczyć, profi też się do tego nie przymierza. Ze swojej strony zrobiłem co mogłem aby jakoś umożliwić rozpoczęcie pracy z programem. Zainteresowani zawsze mogą liczyć na moją pomoc.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
bartuss1, Jeśli by robiło sie gwint na jedno przejście to nie byłoby problemu . Caly szkopuł w gwintowaniu polega na tym żeby nóż trafil w nitkę gwintu za drugim i następnym razem . 

Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Koledzy ... wyjaśnijcie....
Chcę zrobić "elektroniczną" skrzynkę zmian posuwów w NuTool 500.
Nie chcę używać do tego komputera. Elektronikę oprę na mikrokontrolerze AtMega8 lub AtMega16.
Śrubę pociągową chcę napędzać bezpośrednio silnikiem krokowym.
Ale nie rozumiem pewnej rzeczy...
Załóżmy.
Śruba pociągowa ma skok 2mm
Silnik krokowy ma 200imp/obrót.
Chcę wykonać np gwint 24x1. Potrzebuję do tego 100 impulsów na silnik krokowy
na jeden pełny obrót wrzeciona ( uchwytu ).
W postach napisanych wyżej przeczytałem , że dla programu Mach wystarczy 1 impuls na jeden obrót.
Skąd więc wezmę te brakujące 99 impulsów... ?
Jeśli na wrzecionie zamontowałbym np encoder o 1000 impulsów na obrót to sprawa prosta...
podzielę ilość impulsów przez 10 i wyślę do silnika krokowego ... ale jeden impuls... ????
Pozdrawiam Igor...
Chcę zrobić "elektroniczną" skrzynkę zmian posuwów w NuTool 500.
Nie chcę używać do tego komputera. Elektronikę oprę na mikrokontrolerze AtMega8 lub AtMega16.
Śrubę pociągową chcę napędzać bezpośrednio silnikiem krokowym.
Ale nie rozumiem pewnej rzeczy...
Załóżmy.
Śruba pociągowa ma skok 2mm
Silnik krokowy ma 200imp/obrót.
Chcę wykonać np gwint 24x1. Potrzebuję do tego 100 impulsów na silnik krokowy
na jeden pełny obrót wrzeciona ( uchwytu ).
W postach napisanych wyżej przeczytałem , że dla programu Mach wystarczy 1 impuls na jeden obrót.
Skąd więc wezmę te brakujące 99 impulsów... ?
Jeśli na wrzecionie zamontowałbym np encoder o 1000 impulsów na obrót to sprawa prosta...
podzielę ilość impulsów przez 10 i wyślę do silnika krokowego ... ale jeden impuls... ????
Pozdrawiam Igor...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam
Też jestem zainteresowany tematem i w/g wypowiedzi Fariona jeden impuls wystarczy machowi do obliczenia prędkości obrotowej wrzeciona i odpowiednio trafi w początek gwintu.
Ale: co zrobi mach przy gwincie 10x50 lub 100. Niestety koledzy którzy opanowali tę sztukę albo omijają forum albo ... "niech inni też się nagłówkują".
Szkoda bo już pomysłów brakuje
Powodzenia
Też jestem zainteresowany tematem i w/g wypowiedzi Fariona jeden impuls wystarczy machowi do obliczenia prędkości obrotowej wrzeciona i odpowiednio trafi w początek gwintu.
Ale: co zrobi mach przy gwincie 10x50 lub 100. Niestety koledzy którzy opanowali tę sztukę albo omijają forum albo ... "niech inni też się nagłówkują".
Szkoda bo już pomysłów brakuje
Powodzenia
PYKNIJ na GG 5133624 to skocze na forum -> PLEASE
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
TURBOCNC i Mach obsługują najprostszy(ale dość dobrze działający w praktyce) algorytm
nacinania gwintu.
Po ustawieniu w pozycji startowej program czeka na impuls z impulsatora wrzeciona (minimum dwa impulsy) i oblicza potrzebną rzeczywistą prędkość liniową (mm/min) suportu po każdym obrocie wrzeciona ta szybkość może zostać skorygowana w górę lub w dół w pewnych założonych granicach. Jednak po przeprowadzonych testach z TURBOCNC stwierdzam że obliczenia prędkości jest wykonywane tylko raz na przejście przed rozpoczęciem każdego przejścia. To że nóż trafia w nitkę gwintu jest wynikiem synchronicznego startu suportu względem czujnika wrzeciona .
nacinania gwintu.
Po ustawieniu w pozycji startowej program czeka na impuls z impulsatora wrzeciona (minimum dwa impulsy) i oblicza potrzebną rzeczywistą prędkość liniową (mm/min) suportu po każdym obrocie wrzeciona ta szybkość może zostać skorygowana w górę lub w dół w pewnych założonych granicach. Jednak po przeprowadzonych testach z TURBOCNC stwierdzam że obliczenia prędkości jest wykonywane tylko raz na przejście przed rozpoczęciem każdego przejścia. To że nóż trafia w nitkę gwintu jest wynikiem synchronicznego startu suportu względem czujnika wrzeciona .
Gildemeister GDM42\4A
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC
Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC