cnc dla rzeźbiarza
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
no wrociłem z budowy, przykręciłem sobie 9 plyt gipsowych na konstrukcję ...
chyba nic nowego i ciekawego hehe
jesli chodzi o ataki, wytykanie czegoś itd to to forum to normalka
kubus, byl u mnie dzisiaj urząd skarbowy, robili zdjęcia maszyny, bo klient ktory zamowił chyba coś tam namącił, bardzo sympatyczne panie.
a wracając do tematu
czy kolega 53 letni nie pomyślal o ploterze ze sklejki ?
można zrobic porządnie i dośc tanio na pasach zebatych, kiedyś pokazalem tu taką konstrukcję i chybna powstalo ich już bodajże 8 zbudowanych przez róznych uzytkowników forum.
linek do albumu w picassie
https://plus.google.com/photos/11081826 ... banner=pwa
pokazywalem to rownież na hamerickim cnc zone, zachwytom nie bylo końca hehe
poza tym pasiaków zbudowalem chyba 6.
jest to dobra alternatywa dla poważniejszych maszyn jesli idzie o obróbkę drewna itp.
ale
niechcący wczoraj obrabialem na drewniaczku blache stalową 1mm na formę do tortu dla znajo,mego cukiernika hehe, myslalem że tebn frez fi 2 proxxon zwyczajnie je***e i dostane w łeb odlamkiem, ale poszło zwyczajnie na jedno cięcie ma sie rozumiec.
na dużą maszyne nie chciałem tego zapinac, bo nie mam tulejek do złapania freza fi 2, tylko do frezów fi 12, fi 16, glowice frezarskie fi 80 itp.
więc kolega pomysli sobie co ile kosztuje
podpowiedz na temat takiej maszynki, pomijam ramkę
podzespoły :
wałki podparte na osie x y i z fi 16 plus 12 łozysk liniowych w obudowie
na zetkę jakaś śrubka, ewentualnie kupic za 700 zl gotową zetke pyffla
napędy poziome pasy zebate i kola zebate koszt w granicach 600 zł
elektronika sterująca i silniki
przykładowo jesli zastosujemy krokowce 1,89Nm 2A i elektronie z dabrowy gorniczej firma M której to nie cierpi nasz sponsor forum - koszt w granicach 600 zl
koszt maszynki zamknie ci sie w 4 tys, może mniej.
w przeciwnym razie masz do wyboru bakprinta, certusa (centuś hehe), ergwinda, plotcomplex z belchatowa, mnie, agema, kimle, lynxa no i chinczyków xmd cos tam, a jest jeszcze ten koles od abc nano piko giga friga ...
chyba nic nowego i ciekawego hehe
jesli chodzi o ataki, wytykanie czegoś itd to to forum to normalka
kubus, byl u mnie dzisiaj urząd skarbowy, robili zdjęcia maszyny, bo klient ktory zamowił chyba coś tam namącił, bardzo sympatyczne panie.
a wracając do tematu
czy kolega 53 letni nie pomyślal o ploterze ze sklejki ?
można zrobic porządnie i dośc tanio na pasach zebatych, kiedyś pokazalem tu taką konstrukcję i chybna powstalo ich już bodajże 8 zbudowanych przez róznych uzytkowników forum.
linek do albumu w picassie
https://plus.google.com/photos/11081826 ... banner=pwa
pokazywalem to rownież na hamerickim cnc zone, zachwytom nie bylo końca hehe
poza tym pasiaków zbudowalem chyba 6.
jest to dobra alternatywa dla poważniejszych maszyn jesli idzie o obróbkę drewna itp.
ale
niechcący wczoraj obrabialem na drewniaczku blache stalową 1mm na formę do tortu dla znajo,mego cukiernika hehe, myslalem że tebn frez fi 2 proxxon zwyczajnie je***e i dostane w łeb odlamkiem, ale poszło zwyczajnie na jedno cięcie ma sie rozumiec.
na dużą maszyne nie chciałem tego zapinac, bo nie mam tulejek do złapania freza fi 2, tylko do frezów fi 12, fi 16, glowice frezarskie fi 80 itp.
więc kolega pomysli sobie co ile kosztuje
podpowiedz na temat takiej maszynki, pomijam ramkę
podzespoły :
wałki podparte na osie x y i z fi 16 plus 12 łozysk liniowych w obudowie
na zetkę jakaś śrubka, ewentualnie kupic za 700 zl gotową zetke pyffla
napędy poziome pasy zebate i kola zebate koszt w granicach 600 zł
elektronika sterująca i silniki
przykładowo jesli zastosujemy krokowce 1,89Nm 2A i elektronie z dabrowy gorniczej firma M której to nie cierpi nasz sponsor forum - koszt w granicach 600 zl
koszt maszynki zamknie ci sie w 4 tys, może mniej.
w przeciwnym razie masz do wyboru bakprinta, certusa (centuś hehe), ergwinda, plotcomplex z belchatowa, mnie, agema, kimle, lynxa no i chinczyków xmd cos tam, a jest jeszcze ten koles od abc nano piko giga friga ...
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
To nie jest zastraszanie. Forum ma slużyć nie tyllko tobie. Po to jest podział na działy tematyczne, żeby się do niego stsować.pagk pisze:i jeszcze zastraszanie 53 latka:
"widocznie w złym miejscu był to chyba logiczne a następnym razem proszę sprawdzać gdzie zakładamy temat.
Jeśli pojawi się kolejny podobny temat zablokuje możliwość pisania na forum."
[ Dodano: 2013-05-09, 19:21 ]
przykre
Taki post powinieneś zakładać w dziale giełda, albo właśnie w tym. Wiek nie zwalnia z czytania regulaminu, ani z obowiązku przestrzegania go.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
TO PRAWDA..MlKl pisze:W proponowanym budżecie realnie możesz kupić używkę, ale nie od ręki. Trzeba poczekać, aż ktoś się będzie wyzbywał takiej maszynki. Prześledź losy pancernika od gmaro, czy Gasparowej pomarańczki.
NALEŻNY BYĆ TYLKO CIERPLIWYM ..
A COŚ SIĘ TRAFI
artstudio - program od ktorego zaczynalem swoja przygode z komputerami