RZECZ NAJWAŻNIEJSZA!!!!!
JAKA PŁACA?????
PRACA DLA TOKARZA PROGRAMISTY - SINUMERIK
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Właśnie, tu Przemo85 jest problem, bo ja się spytam - ilu detali na tydzień, czy miesiąc?Przemo85 pisze:Za 4,5 tys. netto mogę wykonać mdel CAD, sporządzić rysunek techniczny, wykonać symulucję CAM, ustawić samodzielnie maszynę, dokonać pomiarów i wykonać produkcję detali.
Maszyna musi pracować, bo godzina jej pracy kosztuje bardzo dużo (maszyna jest droga i musi się zamortyzować). Własnie dlatego operator musi cały czas nad produkcją czuwać, no czasem może puścić freza (jeśli to frezarka) i w międzyczasie (jak jest międzyczas) robić inne rzeczy, np. sprzątnąć wióry, uzupełnić emulsję, czy z bardziej fachowych po prostu przygotować narzędzia do następnej produkcji (zamontować w oprawkach, pomierzyć, jeśli ma do tego stanowisko). Oprócz tego, w tymże samym międzyczasie musi pomierzyć poprzedni detal, wcześniej go np. pozbawiając gratu, a międzyczasu nigdy za dużo nie ma.
A kiedy pozostałe czynności, to modelowanie, sporządzanie rysunku? Ja nie kwestionuję twojej wiedzy, ale praktyka produkcyjna weryfikuje możliwości jej wykorzystania w pełnym zakresie. Musisz się na coś zdecydować - projektant, programista, czy wykonawca. Wszystkiego w nowocześnie zorganizowanej firmie wykonywać się nie da.