wiem że temat był kiedyś poruszany ale autor tematu postanowił "usunąć" co niektóre fragmenty.
Jestem obecnie w trakcie realizacji mojego projektu frezarki do kamienia. Założenia były proste ma obrabiać granit do grubości 10mm. Pole pracy 1000x1000x20. Konstrukcja bramowa

Jest to mój pierwszy projekt takiej maszyny więc z góry proszę o wyrozumiałość.
Prace juz są w pewnym stopniu zaawansowane więc wielkich zmian nie mogę wprowadzić, lecz każda sugestia kolegów z forum będzie cenną radą bo jak wiadomo człowiek uczy sie całe życie

teraz nadszedł czas doboru silników oraz przełożenia z czym sobie chyba sam nie poradzę.
Konstrukcja wykonana z ceowników 300, wyżarzona i pomalowana proszkowo
Belka została wykonana z IPE 200
Przesuw osi X:
4x-Pręty stalowe fi 40
2x- śruba kulowa ISEL 25x10 (osadzona z jednej strony zwykłym łożyskiem z drugiej dwa łożyska jednostronnie oporowe )
Przesuw osi Y:
2x – szyna 25 z podwójnymi wózkami Rexrotha
1x – śruba kulowa ISEL 16x10 (osadzona z jednej strony zwykłym łożyskiem z drugiej dwa łożyska jednostronnie oporowe )
Oś Z w trakcie przygotowania

Teraz moje pytania:
jakie silniki napędowe dobrać?? Myślę nad serwami AC tylko nie wiem jakiej mocy były by odpowiednie.
czy śruby napędowe są dobrze ułożyskowane??
czy przeniesienie napędu z silnika na śrubę poprzez koła oraz pasy zębate to dobry pomysł?? I jakie pasy dobrać (T, HDT, Taper Lock, AT, GT czy jakieś inne??)
co do wrzeciona to mam jedynie 2,2kW ELTE i na początek musi zostać, w przyszłości zmienię na większe – w tej sprawie też proszę o jakąś rade jakie zastosować.
z góry dzięki za wszelkie informacje
Pozdrawiam