Wrysowałem sobie przejezdny stół i trochę mnie to nie przekonuje. Nie zyskałem w ogóle dodatkowej powierzchni roboczej, a dodatkowo muszę przeznaczyć extra miejsce na poruszający się stół (+ ok. 450 mm).oprawcafotografii pisze:Przy takim obszarze lepiej sprawdza sie ruchomy stol, niz wiotka ruchoma brama.pool82 pisze:Koncept niskobudżetowej frezarki 400x500x100
q

Czy brama w takich rozmiarach jest wiotka? Raczej nie, ma niewielkie rozmiary i jest spięta od spodu również wzmocnieniem.

Dla niedowiarków trochę teorii:
Załóżmy materiał ALU 6061 i powiedzmy, że maksymalna siła działająca na bramę to siły w czasie kolizji narzędzia (taki crash test

Zatem siła skumulowana na uchwycie wrzeciona (mniej więcej) będzie pochodzić z trzech kierunków zgodnie z poniższym zdj.:

Oraz wiązania sworzniowe:

Po przeliczeniu dostajemy przemieszczenie całkowite niecałe 0,34 mm.

I naprężenia w ramie (zmniejszona skala do 10 MPa dla lepszego zobrazowania, Max ok 79 MPa na łożysku - zapewne by się posypało

Nie codziennie chyba dochodzi do takich kolizyjnych sytuacji z konstrukcją, szybciej następuje kolizja z narzędziem które finalnie pęka itp.
Zatem widać, ze nie ma co się martwić o bramę i jej sztywność

Zostaje tak jak jest, nawet będzie bardziej dizajnersko wyglądało jak będzie się cała brama poruszała

Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Co do sterownika to decyzja Zelpr. Pytanie czy tylko trafo np.: TS250VA 230/32V + dekielek, czy może jeszcze soft start + włącznik + moduł bezpiecznikowy na 230 V?

Jak tak to jaki soft start, jaki włącznik i jaki bezpiecznik - jak wspominałem - jestem laikiem w tych sprawach. Proszę o pomoc

oprawcafotografii dziękuję za wszelką pomoc, im więcej wariantów się sprawdzi tym mniej rozczarowania przy wdrożeniu i użytkowaniu