Frezarka

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
pool82
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Re: Frezarka

Post napisał: pool82 » 24 mar 2013, 15:42

oprawcafotografii pisze:
pool82 pisze:Koncept niskobudżetowej frezarki 400x500x100
Przy takim obszarze lepiej sprawdza sie ruchomy stol, niz wiotka ruchoma brama.

q
Wrysowałem sobie przejezdny stół i trochę mnie to nie przekonuje. Nie zyskałem w ogóle dodatkowej powierzchni roboczej, a dodatkowo muszę przeznaczyć extra miejsce na poruszający się stół (+ ok. 450 mm).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy brama w takich rozmiarach jest wiotka? Raczej nie, ma niewielkie rozmiary i jest spięta od spodu również wzmocnieniem.

Obrazek

Dla niedowiarków trochę teorii:

Załóżmy materiał ALU 6061 i powiedzmy, że maksymalna siła działająca na bramę to siły w czasie kolizji narzędzia (taki crash test ;)) z jakąś przeszkodą w trakcie napędzania silników 1,9 Nm (siły bezwładności niestety pomijam). Siła pochodząca od napędu silników to ok 1110 N. Poniżej obliczenia:

Obrazek

Zatem siła skumulowana na uchwycie wrzeciona (mniej więcej) będzie pochodzić z trzech kierunków zgodnie z poniższym zdj.:

Obrazek

Oraz wiązania sworzniowe:

Obrazek

Po przeliczeniu dostajemy przemieszczenie całkowite niecałe 0,34 mm.

Obrazek

I naprężenia w ramie (zmniejszona skala do 10 MPa dla lepszego zobrazowania, Max ok 79 MPa na łożysku - zapewne by się posypało ;)):

Obrazek

Nie codziennie chyba dochodzi do takich kolizyjnych sytuacji z konstrukcją, szybciej następuje kolizja z narzędziem które finalnie pęka itp.
Zatem widać, ze nie ma co się martwić o bramę i jej sztywność ;)

Zostaje tak jak jest, nawet będzie bardziej dizajnersko wyglądało jak będzie się cała brama poruszała :grin:

Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Co do sterownika to decyzja Zelpr. Pytanie czy tylko trafo np.: TS250VA 230/32V + dekielek, czy może jeszcze soft start + włącznik + moduł bezpiecznikowy na 230 V? ;)

Jak tak to jaki soft start, jaki włącznik i jaki bezpiecznik - jak wspominałem - jestem laikiem w tych sprawach. Proszę o pomoc :razz:

oprawcafotografii dziękuję za wszelką pomoc, im więcej wariantów się sprawdzi tym mniej rozczarowania przy wdrożeniu i użytkowaniu ;)

Tagi:

misiek1784
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: misiek1784 » 02 maja 2013, 15:23

Jaki budżet masz do dyspozycji??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”