Kupno tokarki wiepofama tr-45

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
sawek.1990
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Kupno tokarki wiepofama tr-45

Post napisał: sawek.1990 » 02 maja 2013, 07:04

Witam wszystkich. Szukałem jakiegoś tematu związanego z kupnem tokarki, i nie znalazłem dlatego założyłem nowy. Planuje zakup tokarki i byłem już oglądać tą http://tablica.pl/oferta/tokarka-wiepof ... 407;r:17;s: i potrzebuje waszych opini na jej temat i czy warto? Maszyna użytkowana przez młodego chłopaczka, mówił że wrzecion ma luz 0.02mm, panewki były "skrobane"(czyszczone z rok temu do tego chyba jakieś łożysko wymieniane, posuwy mechaniczne sprawne, jedynie przy posuwie ręcznym są luzy. Łoże wyszczerbiane przy samym wrzecionie (krawędź boczna). Pęknięta górna pokrywa delikatnie ale mówił że to przez poprzedniego właściciela zrobione. Tokarka toczyła żeliwo (na posuwie mechanicznym). Ogólnie chłopaczek się zna na rzeczy nie zachęcał mnie na siłę do kupna.

Tagi:

Awatar użytkownika

Mat3ys
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Mat3ys » 02 maja 2013, 07:17

Wizualnie trochę straszy choć to pewnie przez te zdjęcia bo sama maszyna aż tak najgorzej chyba nie wygląda. Luzy na posuwach ręcznych pokrętłach nie są straszne mogą wynikać z wyrobionych nakrętek. Jeżeli da się wykasować luz na całym suporcie nie ma się czego bać.

Sprawdź czy łoże nie jest wytarte i czy maszyna zachowuje geometrie. U mnie było wszystko niby ładnie pięknie a tokarka toczyła po długości stożek. Włóż w kły długi wałek i przetocz po całości po czym sprawdź wymiar na obu końcach choć co prawda z tym też idzie walczyć. Przy przecinaniu można sprawdzić sztywność maszyny czy nie wpada w drgania. Ogólnie dość postawna i duża lecz też już wiekowa. Jeżeli stan tokarki jest do przyjęcia to moim zdaniem można by się pokusić.

piniol99
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: piniol99 » 02 maja 2013, 07:41

Nie pakuj się chłopie w ten złom za 4,800zł,znajomy sprzedaje tokarkę TUM25B ZA 5,500ZŁ,TOKARKA JEST SPRAWNA GOTOWA DO PRACY.

Autor tematu
sawek.1990

Post napisał: sawek.1990 » 02 maja 2013, 08:20

Właśnie tak myślałem ją sprawdzić, przetoczyć wałek po długości i sprawdzić wymiary. W szkole była taka tokarka co stożki robiła. A co to sztywności to sam sprzedający mi mówił że najlepiej sprawdzić przy przecinaniu a nie jak inni mówią przy toczeniu. A co do ceny to na pewno bym się targował jak bym brał.

mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: mrozanski » 02 maja 2013, 09:03

piniol99 pisze:znajomy sprzedaje tokarkę TUM25B ZA 5,500ZŁ
o długości toczenia 2000? raczej nie. to zalezy kto co potrzebuje.
sawek.1990 pisze:Łoże wyszczerbiane przy samym wrzecionie (krawędź boczna). Pęknięta górna pokrywa
to juz nie ciekawie wyglada. takie rzeczy nie dzieja się od uderzenia kluczem itp. popatrz dokladnie czy tokarka komus nie spadla, nie przewrucila sie itp. moglo tez na nia cos spasc ale jesli dalo rade polamac zeliwo to moglo sie cos wiecej "pokaszanic"
wez tez pod uwage region i jak czesto w twojej okolicy takie ogloszenia sie pojawiaja. jazda na drugi koniec polski po teoretycznie lepsza tokarke moze kosztowac prawie tyle co maszyna

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: grzes_rupinski1 » 02 maja 2013, 10:06

Mocna maszyna. Dla mnie wygląda jak tokarka po pracy. Nie czyszczona picowana do zdjęcia. Wyposarzenie do niej daje też trochę kosztuje. A to uszkodzone łoże jaki kawałek jest wyrwany. Pokrywa pewnie pękła od upadku na ziemię a to się zdarza .

Autor tematu
sawek.1990

Post napisał: sawek.1990 » 02 maja 2013, 10:45

Na pokrywę spadło wrzeciono od tokarki(poprzedni właściciel miał podobno szafkę nad tokarką) a co do wyłupanego kawałka łoża to jest na długości około 15-20 cm głębokość około 2cm. Ogłoszeń w moim regionie jest mało także ciężko coś wybrać. Łoże też miało kilka rys na całej długości. Znalazłem jeszcze takie ogłoszenie w pobliżu http://tablica.pl/oferta/tokarnia-ID2tl ... a3c;r:17;s:

grzes_rupinski1

Post napisał: grzes_rupinski1 » 02 maja 2013, 12:06

Chyba Tuc też dobra. Tylko ma jakis uchwyt mały. Własciwie to każda jest dobra jak jest w miarę sprawna.

piniol99

Post napisał: piniol99 » 02 maja 2013, 13:25

mrozanski pisze:
piniol99 pisze:znajomy sprzedaje tokarkę TUM25B ZA 5,500ZŁ
o długości toczenia 2000? raczej nie. to zalezy kto co potrzebuje.
sawek.1990 pisze:Łoże wyszczerbiane przy samym wrzecionie (krawędź boczna). Pęknięta górna pokrywa
to juz nie ciekawie wyglada. takie rzeczy nie dzieja się od uderzenia kluczem itp. popatrz dokladnie czy tokarka komus nie spadla, nie przewrucila sie itp. moglo tez na nia cos spasc ale jesli dalo rade polamac zeliwo to moglo sie cos wiecej "pokaszanic"
wez tez pod uwage region i jak czesto w twojej okolicy takie ogloszenia sie pojawiaja. jazda na drugi koniec polski po teoretycznie lepsza tokarke moze kosztowac prawie tyle co maszyna
Badziew o długośći 2 m,dotyczy tokarki z zdjęcia !!!

grzes_rupinski1

Post napisał: grzes_rupinski1 » 02 maja 2013, 14:03

Tak jak ktoś wczesniej pisał 100km transport hds około 1000zł kosztuje więc jeżeli jest blisko wmiarę tokarka to lepiej do tańszej doliczyć koszt transportu. I najważniejsze to wiedzieć jakiej się potrzebuje długośc i wysokość toczenia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”