jaką wypalarkę cnc kupić

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 07 kwie 2013, 11:22

piscząco zgrzytające coś, no ale jak jest palnik tlenowy to niestety musi piszczeć, ale zgrzytać to chyba już niekoniecznie.
u nas w koźlu zlecam czesto wypałki wlasnie na tym ustrojstwie, pojęcie cięcie jakościowe nie istnieje przy blaszce 12 i wyzej.
kilka razy oglądałem ekran - jakies gwiazdki, krzyzyki, serduszka i pomiedzy tym linie g kodu, jakos tak dziwnie, dobrze ze fotela nie przyspawali, ale operator za to musi się nachodzić za jezdzącym kompem

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 07 kwie 2013, 16:34

ja nie oceniam maszyny. Jak dla mnie jest za bardzo ociężała ale stabilna w pracy.
Samo cięcie ... jakość , zakres grubości cięcia , przebić , to już nie maszyna a raczej operator i technolog.
Owszem ...
jak ma źle dobrane urządzenia , to nie wierzę w to że serwis sobie nie dał by z tym radę.

Jakość cięcia , zakres cięcia to palnik. Nie maszyna a palnik.
Ale niech kolega najpierw opisze co jest nie tak z maszyną.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

PiotrDr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: PiotrDr » 07 kwie 2013, 21:19

A może kolega ma poprostu za duże wymagania co do tego sprzętu...
Zapewne nigdy nie zadziała jak maszyny 2...3 razy droższe choćby serwis siedział przy tym 5 lat

chrisz1796
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: chrisz1796 » 21 kwie 2013, 00:21

Witam,

Wczoraj rozmawiałem z kolegą z branży co kupił Ajana bo mu firma X (której np CNCCAD nie lubi :mrgreen: i jej maszyny posiadam i ja :mrgreen: ) zrobiła taką cenę na modernizację/update ze źródła Kjellberga PAS-45 na HiFocusa 280, że mu się opłacało całą masznę ze źrodłem kupić od Ajana.

NIe, broń boże nie reklamuję, kolega w carnuchu siedzi a ja w KO. Ale generalnie bardziej zadowolony od maszyn firmy X.

Czy to oznacza że AJAN jest super, nie koniecznie, z własnego doświadczenia mogę napisać jedno : maszyna powinna być w miarę sztywna z dobrym softem i możliwie najlepszym źródełkiem. A nieodzowną częścią dobrej instalacji jest operator-doświadczony operator. I bez urazy ale większość serwisantów z kilkuletnim stażem ma doświadczenie półrocznego operatora.

A półroczny operator to często jeszcze żółtodziób. Dlatego bardzo ważne jest doświadczenie i umijętności operatora przy obsłudze przcinarki plazmowej.

pozdro4all

pisane z żóltodziobowej 8 letniej praktyki

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 21 kwie 2013, 08:59

hm ...

Nie tyle co nie lobię firmy "X" a raczej osób wciskających ciemnotę.
Były mój pracodawca kupił od tej firmy maszynę i po okresie kilku lat pracy maszyny sprawdził ile przepracowała i jaka jakość maszyna utrzymała cięcia na HPR-rze.
jakość cięcia , to koszmar , bo serwis niestety jest beznadziejny. Nie wie nawet jak powstaje plazma , jakie trzeba zapewnić jej warunki pracy , nie zna zasad mechaniki i automatyki.
A gdy się coś działo z jakością cięcia , to po prostu stwierdził że to jakość materiału.
Więc jak operator ma zdobyć doświadczenie skoro serwisant sam nie wie :?:
Gdy pokazałem na co zwracać uwagę ... jakość cięcia się poprawiła.
Maszyna ma ze względu na awaryjność przepracowane ok 500h. A już jest po gwarancji.
Nie są to złe urządzenia ale ...
Po prostu beznadzieja. Aby sprzedać.

To samo jest z obrabiarkami. Ale że unikam ich serwisu wiec tu się nie wypowiem.

serwisanci z firmy "X" nie słuchają co się do nich mówi. Bo i po co :?:
to oni są "fachowcami" i to oni wiedzą lepiej.
I może dlatego , dzięki takiemu zachowaniu mają tak fatalną opinię. Może mnie to powinno cieszyć , bo konkurencja itd. Nie.
Współpracuję z wieloma serwisami w Polsce i Europie od maszyn CNC.
Wymieniamy się doświadczeniami , oprogramowaniem , materiałami. I to mnie bardziej cieszy niż fatalny serwis.
Pracy przy maszynach CNC jest bardzo dużo. Nie zabraknie jej , ale jak ktoś tylko usuwa usterki nie szukając jej przyczyn to nie jest to serwis.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”