Giętarka trójrolkowa - problem z powtarzalnością

Prasy, gilotyny, krawędziówki, tłoczniki i wykrojniki, etc...

Borsi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Borsi » 12 kwie 2013, 08:37

Nierozumiemy się.
Pomijając odchyłki w materiale jezeli zrobisz dosów 10mm i wygniesz a w drugiej sztuce zrobis 5mm w pierwszym przejeździe a w drugim 10mm to promienie nie będą takie same na obydwu sztukach pomimo takiego samego dosuwu końcowego.Co do materiału to sie zgadza musisz wprowadzać korekty.

Tagi:

olek40
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Re: utwardzanie

Post napisał: olek40 » 15 kwie 2013, 22:14

melonmelon pisze:mam do panów olek40 i borsi pytanie
czy gniot sumaryczny 10 procentowy w 5 przejściach
wprowadza inne naprężenia w materiale niż
gniot 10% w jednym przejściu
tak sobie pozwolę zapytać

a to czy goście gną na raz, czy na pięć przejść to tylko powiększają luzy na łożyskach
a jednostki są brane z łańcuszka, nie z tensometru
czyli położenie 81 85
to zawsze taki sam rozstaw rolek, niezależnie od tego czy jedno przejście, czy pięć

a jak kcecie szukać dziury w rurze (czyli w dziurze) to proponuję sprawdzić różnice w grubości ścianek rur - wystarczy kolejną rurę obrócić o 90 stopni (z tego samego wytopu) by mieć różnicę w sprężystości - różnice grubości ścianki w jednej rurze 88,9x10 mogą sięgać ponad 1mm (o normie nie wspomnę)

i już macie odpowiedź dlaczego inna krzywizna na tym samym ustawieniu

pozdro
Ja się nie spotkałem aż z takimi różnicami w grubości :shock: Gięcie materiału na 5 razy i włożenie takiego samego materiału i próba gięcia go na raz skutkuje zrobieniem dużo większego promienia (naprężenia, utwardzenie itp). Ja jak mam dużo do gięcia to puszczam materiał na kilka razy aż uzyskam to co chcę; następnie odpuszczam z docisku i próbuję na raz. Doprecyzowanie do żądanego wymiaru zajmuje mi około 5 prób.....jak ustawię maszynkę robię serię;następnie próby dorabiam lub w ekstremalnych warunkach uznaję jako odpad

Borsi
Posty w temacie: 3

Post napisał: Borsi » 17 kwie 2013, 07:39

Gniemy dużo profili aluminiowych przewaznie na trzy przejazdy mimo zrobienia krzywej korekcji ( umocnienia ) program za trzecim razem dolicza dobrze dojazd osi x za karzdym razem dodaje zadko jest tak że za pierwszym razem jest zadany promień. Jak kolega wyzej pisał jak chcesz giąc na raz to musisz wykonać kilka prób a i tak bedziesz musiał wprowadzać korekty.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka plastyczna”